Vi leser Romerbrevet i august
En bibelleseplan som kan brukes alene eller sammen med andre, med bibeltekst, dagens vers og refleksjonssprøsmål
Bibeltekstene: iTro – Bibelleseplan Romerbrevet i august
1. august – Romerne 1,1-15
(Av Håvard Sande)
Gøy at du blir med oss og leser Romerbrevet i august!
Siden det er første dagen, kan det være greit med litt bakgrunnsinfo om brevet. Paulus, forfatter av brevet, som tidligere gikk under Saulus var en som forfulgte de kristne frem til han fikk et radikalt møte med Jesus. Romerbrevet er, som vi ser i navnet, et brev skrevet til en menighet i Roma. Høsten år 57 e.Kr. er tidsrommet brevet sannsynligvis ble skrevet i.
De andre brevene til Paulus har ofte en tydelig hensikt og et konkret mål, men Romerbrevet skiller seg litt ut. I dette brevet presenteres kjernen og læren i troen på systematisk vis – at like klart som at alle mennesker er syndere, så gjelder Guds kjærlighetserklæring, gjennom Jesus, til absolutt alle folkeslag uavhengig av rase eller folkeslag. Inspirert av Den hellige ånd ville Paulus dele de gode og viktige nyhetene med alle. Disse tingene skal vi dykke dypere i i løpet av måneden.
Les teksten i din egen Bibel, eller her.
Sjekk gjerne også Bible project sin video:
DAGENS BIBELVERS:
«Derfor ønsker jeg å forkynne evangeliet også for dere i Roma.» (Rom 1,15)
NOEN TANKER OM TEKSTEN:
- I dag leser vi på mange måter introdokusjonen til brevet. Paulus forteller dem at han er kalt til å være apostel og har et oppdrag om å forkynne evangeliet videre.
- Han får tidlig fram at frelseshistorien ikke er noe tilfeldig Gud kom på like før Jesus kom til jorden, men at det profeteres om i Gamle Testamentet og går helt tilbake til Davids ætt (v. 2-3). Det er nøye planlagt og utført frelsesplan iscenesatt av Gud.
- Ta deg tiden til å lese v.1-7 en gang til. Her oppsummerer Paulus omtrent hele Bibelen på noen få setninger. Dette er kjernen. Og det er fint, sant og gjelder deg og meg.
- Videre skriver han om oppdraget og lengselen han har for å viderebringe evangeliet, her til romerne og Roma. Jeg synes det er en fin innledning. Paulus er tydelig på at det er Gud som skal ha æren, ikke han selv. En tilnærming som møter mottakerne med kjærlighet og ydmykhet.
DAGENS SPØRSMÅL:
-
Hva kan vi gjøre for å få noe av denen lengselen Paulus har for å fortelle andre om Jesus?
RELEVANT ITRO-SAK:
2. august – Romerne 1,16-32
(Av Håvard Sande)
La oss se hva mer Paulus har å si til romerne!
Les teksten i din egen Bibel, eller her.
DAGENS BIBELVERS:
«For jeg skammer meg ikke over evangeliet. Det er en Guds kraft til frelse for hver den som tror, jøde først og så greker.» (Rom 1,16)
NOEN TANKER OM TEKSTEN:
- I dag starter vi lesingen virkelig med et smell – en såkalt oneliner. Den satt virkelig, Paulus! Ja, det er dagens bibelvers ^ jeg sikter til. Det er kraftfulle ord Paulus bruker. Vi skal ikke skamme oss over evangeliet, snarere tvert i mot, skriver han. Samt at troen er nok til frelse. Det er budskapet.
- Når det er sagt, kan disse ordene virke små hvis man blir satt på prøve i hverdagen. I møte med ikke-kristne klassekamerater, studievenner eller kollegaer så kan faktisk det å være kristen bli skamfullt. Flaut. Pinlig. Rart. Man lar gjerne til og med være å fortelle at man er kristen eller har deltatt på kristne arrangement for å slippe skammen. Alle har nok på en eller måte vært i en slik situasjon. Det kan være vanskelig å være kristen i slike tilfeller. Men da må vi prøve å huske på hva vi har i Jesus, hvor godt og viktig det budskapet er og at Gud er med oss. La oss be Gud om trygghet og frimodighet i møte med disse situasjonene.
- Videre skriver Paulus alvorlig om mennesker som velger bort Gud. Dette er skrevet for litt over 2000 år siden, men budskapet treffer spikeren på hodet også i vårt, i mange tilfeller, gudeløse samfunn.
- Spesielt det han skriver i v. 25a ble en tankevekker for meg: «De byttet ut Guds sannhet med løgn og tilba og dyrket det skapte i stedet for Skaperen»
- Å tilbe og dyrke det skapte framfor Skaperen. Jeg lar meg så lett, og alt for ofte, bli opphengt i alt det materalistiske som finnes. Penger og andre (i det store bildet) ubetydelige ting fanger oppmerksomheten min og blir viktigere for meg enn Gud. Vi lager oss moderne avguder som tar bort oppmerksomheten fra kilden som gir oss liv. Det ble en påminner for meg.
DAGENS SPØRSMÅL:
- Hvordan kan vi la frimodigheten få større makt enn skammen når det gjelder å dele til andre at vi er kristne?
- Er det noe i vårt liv hvor tilfellet er at vi «tilber og dyrker det skapte mer enn skaperen»?
RELEVANT ITRO-SAK:
3. august – Romerne 2,1-16
(Av Håvard Sande)
La oss sammen lese starten på kapittel 2 i Romerbrevet før vi går ut for å feire denne vesle dagen med venner og familie.
Les teksten i din egen Bibel, eller her.
DAGENS BIBELVERS:
«For Gud gjør ikke forskjell på folk.» (Rom 2,11)
NOEN TANKER OM TEKSTEN:
- I dag får Paulus tydelig frem at alle mennesker er syndere og har samme utgangspunkt under Guds lov og dom. Det er ingen som har et fortrinn, enten man er fariseer, romer, jøde eller en nokså ålreit person som ikke gjør så veldig mye galt (i egne øyne) fra Norge. Hjertene våre er harde og vil ikke gi seg over til Gud. Det er Gud som skaper troen og omvendelsen i oss.
- Paulus oppfordrer oss til å jage etter å gjøre det gode, men til tross for det har vi alle samme utgangspunkt i møte med Gud. Alle skal få en rettferdig dom.
- Vers 7 kan virke litt forvirrende. Her kan det se ut til at man blir frelst ved gjerninger. Det gjør man ikke. I kontekst av resten av brevet er det veldig klart at man blir frelst ved troen alene, noe vi ofte kaller for rettferdiggjørelsen. Paulus snakker i denne settingen om den endelige dommen, ikke om rettferdiggjørelsen.
DAGENS SPØRSMÅL:
- Gud gjør ikke forskjell på folk, er noe av det vi leser om i dag. Hvordan ser det ut for oss? Gjør vi forskjell på folk?
RELEVANT ITRO-SAK:
4. august – Romerne 2,17-29
(Av Håvard Sande)
Først leser vi resten av kapittel 2 sammen.
Les teksten i din egen Bibel, eller her.
DAGENS BIBELVERS:
«Omskjærelsen gagner deg nok, men bare hvis du holder loven. Bryter du loven, er du som en uomskåret.» (Rom 2,25)
NOEN TANKER OM TEKSTEN:
- I dag henvender Paulus seg direkte til jødene. Han utfordrer dem på hykleri. Det er ikke noe poeng å kjenne til læren om man ikke følger den selv. Det er dobbeltmoralsk. Liv og lære må samkjøres.
- Vi ser Paulus også avskaffe det tradisjonelle jødiske synet på omskjærelse. Den fysiske omskjærelsen som har vært et viktig jødisk ritual, har ikke lenger noen verdi om man ikke er «omskåret i hjertet», noe som betyr en indre, åndelig endring, snarere enn bare en fysisk, ytre markering (v. 25-29).
- Da Jesus døde på korset ble en ny pakt innført og mange av de jødiske tradisjonelle lovene opphevet. Derfor er budskapet til Paulus om blant annet omskjærelsen på mange måter radikalt.
- Også vi kan ha lett for å tenke religion framfor Jesus. Å tenke på alt vi må gjøre som kristne, framfor hva Gud har gjort. Budskapet om Jesu frelse til oss kan være så enkelt at det blir vanskelig.
DAGENS SPØRSMÅL:
- Er det noen områder i våre liv hvor vi er hyklerske og dobbeltmoralske?
- Hva kan vi gjøre for å leve mer ydmyke og ærlige med hverandre?
RELEVANT ITRO-SAK:
5. august – Romerne 3,1-20
(Av Håvard Sande)
Håper du fortsatt henger med. I dag begynner vi på kapittel 3.
Les teksten i din egen Bibel, eller her.
DAGENS BIBELVERS:
«For ikke noe menneske blir rettferdig for Gud på grunn av gjerninger som loven krever. Ved loven lærer vi synden å kjenne.» (Rom 3,20)
NOEN TANKER OM TEKSTEN:
- Det vi leser i dag kan oppleves ganske brutalt. Paulus er klinkende klar på at ingen mennesker klarer å følge Guds lov. Ingen blir gjort rettferdige ved den, snarere tvert i mot, det er loven som avslører oss som syndere. Den forsterker at «For det står skrevet: Det finnes ikke én som er rettferdig, ikke en eneste. Det finnes ikke én som forstår, ikke én som søker Gud.» (Rom 3,10-11)
- Dette er ikke veldig lystig lesing, men likevel helt nødvendig for alle oss mennesker å forstå. Vi må skjønne at vi ikke er gode nok for Gud for å forstå at vi trenger frelsen. Vi klarer oss ikke på egen hånd. Jesus kom på tross av og på grunn av vårt håpløse utgangspunkt.
- «Når Satan forteller meg at jeg er en synder, trøster han meg umåtelig, for Kristus døde for syndere.» (Martin Luther)
- «The gospel is this: We are more sinful and flawed in ourselves than we ever dared believe, yet at the very same time we are more loved and accepted in Jesus Christ than we ever dared hope.» (Tim Keller)
DAGENS SPØRSMÅL:
- Hva kan vi gjøre for at våre medmennesker skal forstå at de trenger Jesus?
RELEVANT ITRO-SAK:
- Knut Kåre Kirkholm: Hvor mye kan jeg synde før Gud inndrar himmelbilletten?
6. august – Romerne 3,21-31
(Av Sara Helene Furnes)
Les teksten i din egen Bibel, eller her.
I dag leser vi om Guds rettferdighet gitt til oss mennesker ved tro alene. Noe av det mest grunnleggende i troen vår, men likevel noe av det som er viktigst å minnes på igjen og igjen.
DAGENS BIBELVERS:
«Men de blir rettferdiggjort ufortjent av Hans nåde ved forløsningen, den som er i Kristus Jesus». Romerne 3,24
NOEN TANKER:
1. Det er Gud som handler. Vi er rettferdiggjort ved troen på Jesus Kristus alene.
Og selv om dette er det mest grunnleggende i troen vår, så er det nok det vi trenger å bli mest minnet på. Det var vanskelig å akseptere i en alder av 10, 16, og 26, og det vil nok være vanskelig om 10, 20, 30 år også. Hvorfor det? Jo, fordi det er så unaturlig for oss å få noe så stort når det er så ufortjent.
I vår logikk er det urettferdig at en som fortjener straff får gå fri. For er det en ting vi mennesker ikke liker så er det urettferdighet. Det ligger i vårt DNA fra skapelsen av. Men så er vi gjort rettferdig av troen på Jesus – ved hans blod er vi satt fri.
2. «Er Gud bare jødenes Gud, er han ikke også hedningsfolkets Gud?» spør Paulus. Eller for oss «Er Gud bare kristne sin Gud?» Er han ikke vennene våre, kollegaene, familien, butikkarbeideren, politikerne etc. sin Gud også?
Husker vi i hverdagen vår at troen er tilgjengelig for alle mennesker? Vi vet det, vi har lært om det og det ligger kanskje som en dyptliggende verdi i oss. Men hvor bevisste er vi når vi møter mennesker som ikke kjenner Jesus i hverdagen vår?
DAGENS SPØRSMÅL:
- Hvor tilgjengelig tenker jeg at troen er for alle mennesker, hvilke konsekvenser har det for livet mitt?
RELEVANT ITRO-SAK:
- Arne Helge Teigen – Hva er rettferdiggjørelse?
7. august – Romerne 4,1-7
(Av Sara Helene Furnes)
Les teksten i din egen Bibel, eller her.
DAGENS BIBELVERS:
For hva sier skriftordet? Abraham trodde Gud, og derfor regnet Gud ham som rettferdig. (Rom 4,3)
NOEN REFLEKSJONER:
- Dagens vers tar meg litt tilbake til det vi avsluttet gårsdagen med, men litt mer over på troen for oss. Paulus snakker om omskjærelsen og om Abrahams tro kom før omskjærelsen, fordi det er troen som regner en rettferdig og ikke om en er omskjært eller ikke.
- Troen er det som regner oss rettferdig. Selv om omskjærelse kanskje ikke er det mest diskuterte hos oss, så har vi kanskje tendenser til å ta mange andre ting inn i denne ligningen.
- Kanskje er det å bli flinkere til å be, flinkere å lese Bibelen først, flinkere å gå på gudstjeneste – her kan det være mange ting som bare du selv vet om.
- MEN du er frelst ved tro av nåde alene, ikke glem det. Og selv om vi trenger å lese Bibelen, vi trenger bønn og vi trenger felleskap FORDI det er godt for oss, det gir troen utholdenhet og næring til å vokse – det holder oss nært til Jesus. MEN det ikke det som gjør deg frelst, det er valget i å tro på Jesus som gjør det.
SPØRSMÅL:
- Har du tenkt over hva det betyr at du blir frelst ved troen på Jesus, og ikke på grunn av gjerninger du gjør?
RELEVANT ITRO-SAK:
8. august – Romerne 4,13-25
(Av Sara Helene Furnes)
Les teksten i din egen Bibel, eller her.
DAGENS BIBELVERS:
«For han var overbevist om at det Gud hadde lovet, hadde han også makt til å gjøre.» (Rom 4,21)
NOEN TANKER OM TEKSTEN:
- Disse versene viser oss Abraham som forbilde i tro. Og ikke «bare» i troen på Guds eksistens og vår rettferdighet som resultat av troen på Jesus Kristus, men på troen på Guds løfter og håpet i ham. Gud gav Abraham løftene sine og Abraham trodde med håp på dem, han tvilte ikke med vantro på Guds løfte.
- Her tror jeg at Paulus peker på noe viktig. Vi ser det igjen og igjen i Bibelen; Gud handler, han er den som skaper, som setter i verk, men hvordan vi responderer har også betydning.
- En venninne av meg sa det en gang og det har satt seg så i meg: du må snakke sannhet og tro over livet ditt. Vi må ikke undervurdere kraften i bønn og tro. Vi har Den Hellige Ånd levende i oss, Gud som har tatt bolig i oss – hvor mektig det er tror jeg ikke vi egentlig aner!
- Det betyr ikke å være naive og avvisende over det faktum at vi lever i en fallen verden der vonde ting skjer. MEN Gud har gitt oss løfter om fremtid og håp, så vi kan snakke tro over livet, håp over det som ligger foran. Kanskje betyr det mer enn vi aner?
- Og dette er ikke bare lett. Derfor når jeg ber over noe jeg så gjerne vil snakke tro over, men syns er vanskelig å faktisk tro i meg selv, så kan vi få rope ut som faren til gutten som var besatt av en ond ånd i Markus 9. Han spør Jesus om han kan hjelpe. Jesus svarer «alt er mulig for den som tror. Og i vers 24 utbryter faren «Jeg tror, hjelp min vantro.»
DAGENS SPØRSMÅL:
- På hvilke områder i livet syns du det er vanskelig å ha tillit til at Gud holder sine løfter?
RELEVANT ITRO-SAK:
9. august – Romerne 5,1-11
(Av Sara Helene Furnes)
Les teksten i din egen Bibel, eller her.
DAGENS BIBELVERS:
«Men Gud viser sin kjærlighet til oss ved at Kristus døde for oss mens vi ennå var syndere.» (Rom 5,8)
NOEN TANKER OM TEKSTEN:
- Paulus peker i disse versene på troen vår og håpet i Jesus Kristus som vårt faste holdepunkt og mening i møte med prøvelsene og trengslene vi vil møte i denne verden.
- Det er i ham vi kan finne styrke og tålmodighet – et perspektiv om hva som faktisk gir dette livet mening; vår mening er Hans mening – at alle mennesker skal få kjenne ham og se ham som han er. Og håpet og tålmodigheten får vi gjennom Den Hellige Ånd som skaper tro i oss som velger å følge Jesus.
- Den viser oss og lar oss kjenne den kjærligheten som bare Gud gir. En «agape»-kjærlighet som er ubetinget. Gud viser sin kjærlighet til oss mens vi ennå var syndere. Dette er dybden av troen vår. Dette er det som skiller vår Gud fra andre guder, makter og religiøse eller verdslige tankesett og verdier.
- Vår Gud gikk ikke «kun» i døden for de «gode» som gjør rett og fortjener det. Nei, han gikk i døden for oss mens vi fortsatt var syndere – en kjærlighetserklæring til hvert enkelt menneske; du er verdt å redde, du er uendelig verdifull og Gud ønsker en relasjon med deg.
- Han vil gi oss mer enn et evig liv med ham i himmelen. Han vil ha en relasjon til deg her og nå. Han ønsker å være din tilflukt, din forsørger, den du deler sorger, gleder, sinne og frustrasjon med akkurat nå, hver dag. Det er når vi går til ham og gir det til ham, at byrdene letter.
DAGENS SPØRSMÅL:
- Hvordan kan jeg lage rom for at Jesus får ta mer del i hverdagen min?
RELEVANT ITRO-SAK:
- Jon Georg Fiske – En relasjon som funker
10. august – Romerne 5,12-21
(av Sara Helene Furnes)
Les teksten i din egen Bibel, eller her.
DAGENS BIBELVERS:
«Loven kom til for at fallet skulle bli stort. Men der synden ble stor, ble nåden enda større.» (Romerne 5,20)
NOEN TANKER:
- Adam representerer alle mennesker til alle tider. Ved syndefallet, falt ikke bare Adam, men alle mennesker.
- Og på samme måte ved en manns rettferdighet, får vi rettferdigheten gjennom Ham, gjennom Jesus.
- Under denne teksten i dag, ble jeg minnet på at det er Paulus som skriver disse ordene. Han som har vært med på å forfølge og drepe så mange på grunn av troen sin, men som fikk et så radikalt møte med Gud. Han erfarte virkelig det å bli oppreist på ny i Kristus Jesus og trenge hans nåde og tilgivelse.
- Han skriver disse ordene til romerne og bare setter strek under at det er Guds verk, en gave av nåde, en gang for alle gjennom Jesu død på korset at vi er rettferdige.
- Han har erfart Guds overstrømmende nåde. At gjennom Adam er vi død, men gjennom Jesus får vi liv.
DAGENS SPØRSMÅL:
- Hvilke konsekvenser har det for mitt liv at jeg er død i Adam, oppstått med Jesus Kristus?
RELEVANT ITRO-SAK:
11. august – Romerne 6,1-11
(Av Nils Kåre Bøe)
Les teksten i din egen Bibel, eller her.
DAGENS BIBELVERS:
«Hva skal vi da si? Skal vi fortsette å synde så nåden kan bli enda større? Slett ikke!» (Rom 1-2a)
NOEN TANKER FRA TEKSTEN:
- Synden ses på som alvorlig, og Paulus setter den sammen med døden. Det gjør nåden veldig stor. Jesu død og oppstandelse er en vanvittig redningsaksjon, når han overvant både dødens og syndens kraft!
- Paulus skrev i 5,20 at «Der synden ble stor, ble nåden enda større». Dette kunne føre til misforståelsen at vi bare kunne synde så mye vi ville, og så ville det på en måte være positivt, fordi nåden da fikk skinne enda klarere. At «syndenes tilgivelse» liksom førte til «syndenes tillatelse». Paulus tar her et oppgjør med denne tanken. Vi skal vandre i et nytt liv (vers 4).
- Da Jesus døde og oppstod ble han fri fra dødens makt. Paulus sier at vi som er kristne, har fått del i dette, at vi har dødd og oppstått sammen med Jesus – gjennom dåpen. Det er ganske store ting!
DAGENS SPØRSMÅL:
- Ser vi mindre alvorlig på synden enn det Paulus og Jesus gjør? Hvorfor tror du det er slik?
RELEVANT ITRO-SAK:
- Knut Kåre Kirkholm – Hvor mye kan jeg synde før Gud inndrar himmelbilletten?
12. august – Romerne 6,12-23
(Av Nils Kåre Bøe)
Les teksten i din egen Bibel, eller her.
DAGENS BIBELVERS:
«Syndens lønn er døden, men Guds nådegave er evig liv i Kristus Jesus, vår Herre» (Rom 6,23)
NOEN TANKER FRA TEKSTEN:
- Paulus har slått fast at alle mennesker er fanget i synd. Og vi kan ikke redde oss selv, men Jesus kom som en redningsmann, gjennom sin død og oppstandelse. Vi kan la hans seier over synd og død bli vår seier.
- Konsekvensen av synden er død, men Guds gave er evig liv gjennom Jesus. Det å følge Jesus får ikke bare betydning for livet her og nå, men fører også med seg løftet om evig liv.
- Paulus viser kontrasten mellom å være slave for synden og å følge Gud. Han bruker så stor ord som at det første fører til død, mens det andre fører til liv og rettferdighet. Jeg tenker fort på Jesu ord om at man ikke kan tjene to herrer (Matt 6,24). Vi må velge hvem vi vil følge. Og Paulus viser at Jesus er en herre som er verdt å følge.
DAGENS SPØRSMÅL:
- Hvorfor er Paulus så opptatt av synd? Er det egentlig så farlig?
RELEVANT ITRO-SAK:
- Ole Johan Bredvei Hvarnes – Hva betyr det at syndens lønn er døden?
13. august – Romerne 7,1-13
(Av Nils Kåre Bøe)
Les teksten i din egen Bibel, eller her.
DAGENS BIBELVERS:
«Gjennom budet skulle synden vise seg å være over alle grenser syndig.» (Rom 7,13b)
NOEN TANKER FRA TEKSTEN:
- Når Paulus snakker om «loven» her, tenker han på alle lovene og reglene som står i Det gamle testamentet. Han omtaler det også som «budet» noen steder.
- En logisk tanke for oss ville kanskje vært at nå man får noen bud og regler, så er sjansen stor for at vi skal holde dem, hvis vi bestemmer oss for det. Men Paulus viser at de ikke hjalp oss med å bli mindre syndige. Og dette er poenget, sier Paulus. Loven viser oss derimot hvor syndige vi faktisk er. Det blir enda tydeligere at vi er syndige og trenger hjelp.
- Vi sitter igjen med en forståelse av at vi ikke kan frelse oss selv, og at vi er avhengig av Jesus som har vist at han kan overvinne synden og døden.
DAGENS SPØRSMÅL:
- Hva er poenget med loven og budene, hvis vi uansett ikke klarer å holde dem?
RELEVANT ITRO-SAK:
14. august – Romerne 7,14-25
Les teksten i din egen Bibel, eller her.
DAGENS BIBELVERS:
«Det gode som jeg vil, gjør jeg ikke, men det onde som jeg ikke vil, det gjør jeg.» (Rom 7,19)
NOEN TANKER FRA TEKSTEN:
- Det er ikke så lett å forstå oss selv alltid. Selv om vi har bestemt oss for noe, betyr det ikke at vi dermed klarer å leve det ut. De fleste som har hatt et nyttårsforsett har erfart at det er ikke så lett som å bare bestemme seg for noe, og så skjer det. Paulus viser hvor svake vi er, vi gjør det onde, selv om vi vil gjøre det gode.
- Vi har to ”naturer” i oss, og disse står i sterk kontrast til hverandre. Da vi ble kristne fikk vi en ny natur, som vil det gode, altså Guds vilje. Men i tillegg er fortsatt vår medfødte, syndige natur der, som ikke vil lyde Gud. Og denne henger igjen, og så lenge dette livet varer må vi fortsette kampen mot vår gamle natur.
- Paulus nærmest roper til slutt ut i fortvilelse: «Jeg ulykkelige menneske! Hvem skal fri meg fra denne dødens kropp?» Heldigvis for ham kan han fortsette med løsningen på problemet sitt, som også er løsningen for oss: «Gud være takk ved Jesus Kristus, vår Herre!» (vers 25).
DAGENS SPØRSMÅL:
- Kjenner du deg igjen i at det ikke er så lett å gjøre det gode som du vil gjøre? Hva tenker du om det?
RELEVANT ITRO-SAK:
15. august – Romerne 8,1-17
(Av Nils Kåre Bøe)
Les teksten i din egen Bibel, eller her.
DAGENS BIBELVERS:
Så er det da ingen fordømmelse for dem som er i Kristus Jesus. (Rom 8,1)
NOEN TANKER FRA TEKSTEN:
- Vi har tidligere i Romerbrevet sett at vi er sjanseløse i møte med synden og dødens makt. Og loven kan heller ikke hjelpe oss, vi klarer ikke å leve etter den. Men det finnes en redning: «Så er det da ingen fordømmelse for dem som er i Kristus Jesus.» Vi er ikke hjelpeløse, for hjelpen vi trenger finnes.
- Husk på dette verset når du føler at kristenlivet ditt ikke strekker til. Det gjør det antageligvis ikke, heldigvis er det Jesus det kommer an på.
- Når vi skal komme ut av vår håpløse situasjon, skal vi ikke lete innover i oss selv. Hjelpen kommer utenfra – og den er større enn vi kunne forestilt oss. Den har kommet gjennom Jesu død og oppstandelse, og hans Ånd bor i oss som tror på ham.
- Ånden hjelper oss ikke bare i kampen mot synden, den gir oss også evig liv (vers 11).
DAGENS SPØRSMÅL:
- Hvordan kan Paulus si at det ikke er noen fordømmelse for dem som er i Kristus Jesus, når han i forrige kapittel har vist hvor dårlig det står til med oss?
RELEVANT ITRO-SAK:
- Øyvind Åsland – «Ingen fordømmelse for dem som er i Kristus Jesus»
16. august – Romerne 8,18-39
(Av Peter Hovda)
Les teksten i din egen Bibel, eller her.
DAGENS BIBELVERS
For jeg er viss på at verken død eller liv, verken engler eller krefter, verken det som nå er eller det som kommer, eller noen makt, verken det som er i det høye eller i det dype, eller noen annen skapning, skal kunne skille oss fra Guds kjærlighet i Kristus Jesus, vår Herre. (Rom 8,38-39)
NOEN REFLEKSJONER:
- Paulus skriver litt om at det skapte er underlagt forgjengelighet. Forgjengelighet betyr verdiløshet og tomhet. Dette gjelder hele skapningen. Mennesker, dyr og natur. Men midt oppi alt dette finnes det håp; himmelhåpet! Denne jordens forgjengelighet og lidelse kan ikke måles med fantastiske vi har i vente i himmelen.
- Videre sier Paulus at vi faktisk er frelst i håpet (v.24). Men at det vi håper på ikke nødvendigvis er synlig for oss. Og det er nettopp dette som er et håp, at vi lengter og tror på noe vi ikke nødvendigvis ser. Og fordi vi har denne «svakheten» at vi ikke ser hva vi håper på helt klart, så vet vi heller ikke helt hvordan vi skal be. Derfor skriver Paulus at Ånden kommer oss til hjelp, og ber for oss «med sukk som ikke kan rommes i ord» (v.26). Er ikke det kult?!
- Når Paulus skriver at noen «på forhånd er vedkjent/bestemt» menes det ikke at noen er utelukket. Gud vil at alle mennesker skal bli frelst, derfor har han på forhånd utvalgt oss gjennom sin sønn Jesus.
- De siste versene vi leste i dag, vers 35-39, er en eneste erklæring av Guds kjærlighet til oss. Paulus er overbevist om at ingenting kan skille oss fra denne kjærligheten som Gud gir gjennom Jesus. Det er en overbevisning som vi må ta med oss og la oss oppmuntre av!
DAGENS SPØRSMÅL:
- Ingenting kan skille oss fra Guds kjærlighet. Likevel kan valg vi tar og ting vi gjør føre oss bort fra Jesus. Er det områder i livet hvor du har tatt noen steg bort i det siste?
AKTUELL ITRO-SAK:
17. august – Romerne 9,1-18
(Av Peter Hovda)
Les teksten i din egen Bibel, eller her.
DAGENS BIBELVERS
Jeg viser godhet mot den jeg vil, og er barmhjertig mot den jeg vil. (Rom 9,15)
NOEN REFLEKSJONER:
- Fra de første versene i kapittel 9 skjønner vi at Paulus har en stor nød for Israelsfolket, så stor at han selv ville blitt skilt fra Kristus om det kunne hjulpet Israelsfolket til frelse. Israel har jo alltid vært Guds utvalgte folk, men nå, etter Jesus, virker det som de på en måte glemt eller satt til side. Men Guds plan med sitt folk er ikke glemt. Den har bare vist seg å være annerledes enn det mange hadde tenkt. Å være en del av Guds folk handler ikke om hvilket folk du er født inn i, det handler om Guds nåde.
- Paulus skriver at Gud valgte Jakob av bare nåde. Guds nåde og godhet er det som avgjør om man er Guds barn eller ikke. De som tar imot Jesus er Guds barn, uavhengig av gjerninger og uavhengig av hvilket folk man er født inn i.
- I vers 15 leser vi at Gud sier; «Jeg viser godhet mot den jeg vil, og er barmhjertig mot den jeg vil». Dette verset kan høres litt rart ut, men det viser oss at Gud er suveren og har all makt. I tillegg er det godt at vi, som er onde og fordomsfulle, ikke skal velge hvem som skal motta Guds godhet og nåde. Dette hviler ikke på oss, men kun på Han.
DAGENS SPØRSMÅL:
- Hvorfor er det en god ting for oss at det å være et Guds barn kun avhenger av Gud, hans nåde og barmhjertighet?
AKTUELL ITRO-SAK:
- Ole Johan Bredvei Hvarnes – Gud har en fantastisk plan med livet ditt
18. august – Romerne 9, 19-33
(Av Peter Hovda)
Les teksten i din egen Bibel, eller her.
DAGENS BIBELVERS
Dagens bibelvers: Jo, hedningene som ikke jaget etter å få rettferdighet, de har vunnet rettferdighet, det vil si rettferdigheten av tro. (Rom 9,30)
NOEN REFLEKSJONER:
- De første versene vi leser i dag, vers 19-21, er en rekke med spørsmål om vi som mennesker kan stille spørsmål til, eller si imot Gud. Her trekker Paulus fram Gud som pottemaker og oss som krukker. Dette er et bilde som setter ting i perspektiv, Gud er så mye større og mektigere enn oss. Legg merke til i vers 21 at pottemakeren (Gud) «av samme leirklump» kan lage fine og simplere krukker. Gud kan ikke bare forme og bruke én type mennesker, han kan bruke alle. Gud er allmektig og han kan bruke selv de største syndere til ære for seg, det er Paulus selv et eksempel på.
- I de siste versene i dette kapittelet, vers 30-33, trekker Paulus inn Israel (som i begynnelsen av kap. 9). Han skriver at hedninger (altså ikke-jøder) har funnet rettferdighet, mens Israel ikke har det. Hedningene er blitt rettferdige ved å tro på Jesus, mens Israel har prøvd å bli rettferdige ved å følge budene, og dermed mislyktes. Her kommer altså Paulus igjen tilbake til at frelsen kommer av tro og ikke av gjerninger!
DAGENS SPØRSMÅL:
- Hvorfor tror du Paulus så ofte kommer tilbake til at frelsen kommer ved tro og ikke gjerninger? Er dette en sannhet vi lett kan glemme?
AKTUELL ITRO-SAK:
- Håvard Sande – Røveren på korset: – Jeg er her siden mannen på det midterste korset inviterte meg hit
19. august – Romerne 10,1-12
(Av Peter Hovda)
Les teksten i din egen Bibel, eller her.
DAGENS BIBELVERS:
For hvis du med din munn bekjenner at Jesus er Herre, og i ditt hjerte tror at Gud har oppreist ham fra de døde, da skal du bli frelst. (Romerne 10,9)
NOEN REFLEKSJONER:
- I begynnelsen av kapittel 10 ser vi igjen, som vi så i begynnelsen av kapittel 9, at Paulus har en stor nød for Israel. Han sier at han kan vitne om at de “har nidkjærhet for Gud”, som vil si at de er hengivne og lengter etter Gud. Men det er et problem; de gjør det på feil måte og starter i feil ende.
- Israel prøver å følge Moseloven, slik at de kan gjøre seg fortjent til rettferdighet overfor Gud. Israel prøver å fikse ting på egenhånd, med egne gjerninger. De mangler selve nøkkelen; Jesus.
- Paulus gjør det klinkende klart at alt vi trenger å gjøre for å bli rettferdig overfor Gud er å tro og bekjenne. Vi skal tro med hjertet og bekjenne med munnen bekjenne at Jesus er Herre og tro at Gud er allmektig og reiste Jesus opp fra døden. Her ligger frelsen!
- I vers 12 forsikrer Paulus om at Gud ikke gjør forskjell på folk, her er alle like! Alle kan ha Gud til herre, og Gud er rik nok for alle. Det er ingen maksgrense for hvor mange som kan bli Guds barn.
DAGENS SPØRSMÅL:
- Det å bekjenne at Jesus er Herre kan høres så enkelt ut. Men det å ha Jesus som Herre betyr faktisk å gi opp seg selv og sin vilje og heller følge Hans vilje. Lar du Jesus fullt ut få være herre i livet ditt?
AKTUELL ITRO-SAK:
20. august – Romerne 10,13-21
(Av Peter Hovda)
Les teksten i din egen Bibel, eller her.
DAGENS BIBELVERS:
Så kommer da troen av det budskapet en hører, og budskapet kommer av Kristi ord. (Romerne 10,17)
NOEN TANKER OM TEKSTEN:
- Vers 13 oppsummerer noe av det vi leste i går. «Hver den», det vil si alle, «som påkaller Herrens navn, skal bli frelst». Igjen kommer det fram hvordan frelse krever minimalt av oss og at det er Gud som gjør jobben.
- I versene som følger, vers 14 og 15, tar Paulus oss gjennom en tankerekke som oppmuntrer til å forkynne og dele det vi tror på. For om folk skal påkalle Herrens navn, må de først komme til tro på ham og da må noen forkynne.
- Ved at man hører budskapet som er i forkynnelsen kommer troen (vers 17). Det er altså en stor å viktig oppgave å forkynne dette budskapet. Heldigvis er det ikke vi selv som skal komme opp med dette budskapet som skal skape tro. Nei, for dette budskapet kommer av «Kristi ord». Igjen kan vi få hvile i at det er Gud som gjør den virkelige jobben, Han gir oss budskapet, Han skaper tro gjennom det!
DAGENS SPØRSMÅL:
- Har du mennesker i livet ditt som ikke har hørt budskapet om Jesus? Hva kan du gjøre for å gi de en sjanse til å høre?
AKTUELL ITRO-SAK:
21. august – Romerne 11,1-12
(Av Marte Hodne)
Les teksten i din egen Bibel, eller her.
DAGENS VERS:
Jeg spør så: Har Gud forkastet sitt folk? Slett ikke! For også jeg er israelitt, av Abrahams ætt og Benjamins stamme. (Romerne 11,1)
TANKER OM TEKSTEN:
- Tidligere i Romerbrevet har Paulus forklart at alle mennesker er syndere og trenger Guds nåde for å bli rettferdiggjort overfor Gud. Denne nåden mottar man i troen på Jesus, og nå reises spørsmålet om hva som da skjedde med Israel/jødene som ikke trodde. Hadde Gud gitt opp jødene, de som var Hans utvalgte folk?
- I dagens tekstutdrag forklarer Paulus at det ikke er slik det er. I vers 1 viser han hvordan han selv er et eksempel på Gud ikke har forkastet sitt folk, Paulus er jo jøde selv. Videre i vers 7 leser vi at «… Det Israel søker, har de ikke oppnådd, …». Israel søkte rettferdighet, men klarte ikke å bli rettferdige gjennom egne gjerninger. Nettopp fordi Israel på samme måte som oss andre trenger nåden vi får ved at Jesus tok straffen for våre synder.
- De som har lest evangeliene vet at Israels/jødenes manglende tro på at Jesus var Messias, var med på å få Jesus dømt til døden. Og fordi Jesus ble dømt til døden og tok med seg vår synd opp på korset har det ført til frelse for alle dem som tror, selv om jødene selv ikke trodde. Altså at «… deres fall gjorde at frelsen kom til de andre folkene …» (vers 11). Likevel ender teksten i et håp om at også jødene skal få ta del i frelsen.
DAGENS SPØRSMÅL:
- Hvorfor var det viktig for Paulus å forklare at Gud ikke hadde forkastet sitt folk?
AKTUELL ITRO-SAK:
- Knut Kåre Kirkholm – «Hva er greia med Israelsfolket?»
22. august – Romerne 11,12-36
(Av Marte Hodne)
Les teksten i din egen Bibel, eller her.
DAGENS VERS:
Så ser du at Gud er både god og streng – streng mot dem som er falt, men god mot deg dersom du holder fast på hans godhet. (Rom 11,22a)
TANKER OM TEKSTEN:
- I dagens tekstutdrag snakker Paulus til de som var hedningekristne, altså de som ikke var jøder før de ble kristne. Han advarer dem om at de ikke må bli stolte ovenfor jødene.
- Det sier han med å sammenligne dem med greiner på et oliventre:
- Jødene symboliserer de greinene som naturlig vokste på treet. Han sier at de som trodde på Jesus ble værende på treet, mens de som ikke trodde ble hugget av.
- Men på samme måte som at Gud kan fjerne greiner kan han også pode inn greiner, altså feste løse greiner til treet slik at de får næring av roten og blir en del av treet som greinene blir podet inn i.
- De som var hedningekristne ble symbolisert med de greinene som ikke egentlig tilhørte treet, men som ble festet til treet og vokste sammen med det. Et slikt bilde bruker Paulus for å vise hvordan de hedningekristne kunne få frelse selv om de ikke kom fra den jødiske slekten.
- Med andre ord hadde det ikke noe å si lengre om man kom fra den jødiske slekten, det som hadde noe å si var om man trodde på Jesus og dermed tok imot nåden. Det var det som var avgjørende for om man ble kappet av treet eller eventuelt ble podet på.
- Det er her dagens bibelvers tydeliggjøres. Gud er både god og streng. God fordi alle som tror på Jesus får nåde og streng fordi han er rettferdig.
DAGENS SPØRSMÅL:
- På hvilken måte er det en god ting at Gud er både god og streng? Kan du komme på andre ganger i Bibelen hvor Gud er både god og streng?
AKTUELL ITRO-TEKST:
- Vegard Soltveit – Har Gud fortsatt en plan for det jødiske folk?
23. august – Romerne 12,1-8
(Av Marte Hodne)
Les teksten i din egen Bibel, eller her.
DAGENS VERS:
Vi har én kropp, men mange lemmer, alle med ulike oppgaver. (Rom 12,4)
TANKER OM TEKSTEN:
- I vårt samfunn i dag er det veldig lett og veldig normalt å sammenligne seg, og dessverre kan det nok også forekomme i kristne sammenhenger. Derfor syns jeg at dagens tekstutdrag er både en god og nyttig påminnelse å ha med seg i hverdagen.
- Paulus skriver at vi har fått ulike nådegaver og at det nettopp derfor er fint at vi er forskjellige. Noen har fått nådegave til å profetere, noen til å undervise, noen til å trøste osv.
- Og det er en god ting at vi er gode på ulike ting, da funker vi jo mye bedre sammen som et fellesskap.
- Vi trenger ikke å sammenligne oss når vi er skapt med forskjellige gaver.
- La oss heller heie fram hverandres nådegaver framfor å sammenligne oss. Da får vi det mye bedre sammen og vi vil sammen kunne ære Gud på en bedre måte.
DAGENS SPØRSMÅL:
- I teksten nevner Paulus noen nådegaver. Er det noen av disse nådegavene du har fått og hvordan kan de brukes i fellesskapet?
AKTUELL ITRO-TEKST:
Knut Kåre Kirkholm – «Nådegaver – for nybegynnere»
24. august – Romerne 12,9-21
(v Marte Hodne)
Les teksten i din egen Bibel, eller her.
DAGENS VERS:
La kjærligheten være oppriktig. Avsky det onde, hold dere til det gode. (Rom 11,9)
NOEN TANKER OM TEKSTEN:
- I dagens tekstutdrag fortsetter Paulus å fortelle om hvordan vi som kristne bør leve. Paulus kommer med oppfordringer som både høres fint og smart ut.
- Hvert vers kunne vært dagens nøkkelvers. Det er både oppmuntrende å lese samtidig som at de speiler virkeligheten.
- F.eks. i vers 14 hvor det står «Velsign dem som forfølger dere…» Det høres jo fint ut og som en god ting å gjøre, men likevel blir vi møtt med realiteten om at forfølgelse faktisk er en reel mulighet. Vi som er kristne slipper ikke nødvendigvis unna i møte med ondskap, men vi får gode tips til hvordan leve et godt kristent liv i møte med disse utfordringene.
- Vi oppfordres til å la kjærligheten være oppriktig, selv når man møter vanskelige situasjoner.
DAGENS SPØRSMÅL:
- Vi får mange gode oppfordringer i dagens tekst (f.eks. vær glade i håpet, tålmodige i motgangen, utholdende i bønnen osv.), hvordan kan det helt konkret se ut i våre liv om vi lever etter det?
AKTUELL ITRO-SAK:
- Aase Victoria Bøe – «Som kristne kan vi gi mennesker en smakebit av Jesus gjennom handlingene våre»
25. august – Romerne 13
(Av Marte Hodne)
Les teksten i din egen Bibel, eller her.
DAGENS VERS:
Kjærligheten gjør ikke noe ondt mot nesten. Derfor er kjærligheten oppfyllelse av loven. (Rom 13,10)
Noen tanker om teksten:
- Dagens tekst er todelt. Den første delen av teksten handler om styresmaktene, mens den andre delen handler om at kjærligheten er oppfyllelse av loven.
- Den første delen har jeg lenge synes at har vært vanskelig å forstå og jeg har nok ikke forstått den helt fullstendig enda, men her tror jeg at vers 3 er sentralt for å forstå. Gud er en gud av orden og styresmaktene er en måte å holde orden på samfunnet.
- Vers 3 forteller oss at de som styrer ikke skal skape frykt hos de som gjør det gode, men hos dem som gjør det onde. Altså er styresmaktene der for å sørge for at mennesker gjør det som er godt og ikke det som er ondt.
- Den andre delen av teksten kan oppsummeres i at kjærligheten er oppfyllelse av loven. Paulus minner oss igjen om at vi må legge fra oss onde gjerninger og leve i kjærlighet.
SPØRSMÅL:
- Hvilke konsekvenser får det at kjærligheten er oppfyllelse av loven? Hva har det å si for hvordan vi skal behandle hverandre?
AKTUELL ITRO-SAK:
26. august – Romerne 14,1-12
(Av David Fjeldskår)
Les teksten i din egen Bibel, eller her.
DAGENS BIBELVERS:
Om vi lever, så lever vi for Herren, og om vi dør, så dør vi for Herren. Enten vi da lever eller dør, hører vi Herren til. (Rom 14,8)
TANKER OM TEKSTEN:
- I denne siste delen av brevet er Paulus altså opptatt av enhet i menigheten og gir dermed praktiske formaninger. Det vi her leser i v.1-12 kalles gjerne «Frihetens lov». Som Paulus eksempelvis også gjør i 1 Kor 8, tegner han opp en parallell mellom «de svake» og «de sterke» i troen. Hva man velger å spise og hvilken dag man velger å holde hellig er to eksempler på at «de svake» og «de sterke» kan komme til ulike konklusjoner.
- Menigheten i Rom, som både bestod av jøder og hedninger, var ikke forpliktet på å følge jødenes renhetslover. Dette gav større frihet, men altså også rom for ulike konklusjoner. Det Paulus her vil få frem, er at uansett hva Ånden leder den enkelte til i disse praktiske spørsmålene, skal man holde sammen i enhet og ikke dømme hverandre. Hjertet bak dette skulle hele veien være: «Uansett hva du gjør, gjør det for Herren.»
- Dette hjertet som Paulus løfter frem lærer oss hvilken motivasjon som bør ligge bak store og små valg for disipler av Jesus. Valgmuligheter er noe vi har mye av i Norge i dag. Vi kan velge å studere hva vil. Vi kan bli hva vi vil. Vi kan velge hvor vi skal bo. Sånn kunne vi fortsatt med store valg, med mange valgmuligheter. Også hverdagen byr på en uendelig rekke små valg. Noe vi kan ta til oss fra denne teksten, er at som disipler av Jesus kan vi møte store og små valg med en motivasjon av å velge det som tjener Herren og vår neste best.
- Valgene vi tar her i livet har en betydning. Mot slutten av dagens tekst skriver Paulus om en domstol. Det er ulike tanker blant teologer om hva akkurat denne domstolen Paulus her skriver om innebærer, men det som er sikkert er at «hver enkelt av oss skal avlegge sitt regnskap», v.12. Her er valgene vi velger å ta i dette livet sentralt. Som barn av Den Levende Gud har vi fått Den Hellige Ånd som vår veileder. La oss spørre Han i store og små valg, hva Han leder oss til å velge.
SPØRSMÅL TIL ETTERTANKE:
- Har du opplevd å fordømme andre i din menighet siden de har landet på en annen konklusjon enn deg om praktiske spørsmål? Hva kan du gjøre for å «ta imot ham» (v.3), istedenfor å fordømme?
- Hva er det neste «store valget» du skal ta i ditt liv? Hvordan kan du i møte med det valget lytte til hva Den Hellige Ånd leder deg til å velge?
AKTUELL ITRO-SAK:
27. august – Romerne 14,13-23
(Av David Fjeldskår)
Les teksten i din egen Bibel, eller her.
DAGENS BIBELVERS:
Så la oss strebe etter det som tjener til fred og til å bygge opp fellesskapet. (Rom 14,19)
TANKER OM TEKSTEN:
– I går leste vi fra det som blir kalt «frihetens lov», i dag er det «kjærlighetens lov». Denne loven dreier seg rundt budet Jesus gav sine disipler i Johannes-evangeliet 13,34: «Et nytt bud gir jeg dere: Dere skal elske hverandre. Som jeg har elsket dere, skal dere elske hverandre.» Jesus bruker her ordet «hverandre» for å beskrive fellesskapet av Hans etterfølgere, i vår tekst bruker Paulus familierelasjonen «bror».
– Det Paulus ivrer etter å få frem er at mat, drikke og renhetsforskrifter ikke er sentrum av det budet Jesus har gitt. Kjærlighet til sin neste er sentrum. Av den grunn skal en disippel være villig til å sette egne overbevisninger og konklusjoner til side, hvis det kan lede en bror i troen til fall.
– Denne teksten, samt Paulus sin lignende undervisning til korinterne i 1 Kor 8, blir i dag gjerne brukt i forhold til alkohol. Hvis en bror eller søster har slitt med mye alkoholinntak tidligere, men nå er på en bedre vei, skal man ikke friste han eller henne med å selv drikke når han eller hun er til stede. Målet her er ikke å gå inn i avholds-/måteholdsdebatten, men å få frem hjertet i dagens tekst.
– I kjærlighet til vår neste skal vi være villige til å legge egne behov til side. Det er dette Guds rike består i, som Paulus uttrykker i v.17, med å liste opp flere av Åndens frukter (Galaterbrevet 5,22-23). Ånden skaper ikke nye renhetsforskrifter om hva som er rent å spise, men skaper rettferdighet, fred og glede. Samtidig skaper Han også en kjærlighet til våre søsken, som gjør en villig til å legge bort mat og drikke, hvis det kan være med å bygge opp søsken. Dette som bygger opp andre formaner Paulus oss til å ivrig lete etter og også gjøre.
SPØRSMÅL TIL ETTERTANKE:
– Har du et fellesskap du tilhører? Ser du på menneskene i ditt fellesskap som så nær som dine søsken?
– Ikke bare innad i fellesskapet kan tanken om å legge vekk mat og drikke for å bygge opp være relevant, men også i misjon. I dagens multikulturelle Norge er det flere som har forskrifter i forhold til mat. Hvordan ville du forholdt deg til dette om du bygde relasjon med en/ei med regler i forhold til mat?
AKTUELL ITRO-SAK:
– Det kristne «hverandre-fellesskapet»
28. august – Romerne 15,1-13
(Av David Fjeldskår)
Les teksten i din egen Bibel, eller her: https://bibel.no/nettbibelen/les/nb-2011/ROM/ROM.15
DAGENS BIBELVERS:
Ta derfor imot hverandre slik Kristus har tatt imot dere, til Guds ære. (Rom 15,7)
TANKER OM TEKSTEN:
– En spennende og rik tekst! Her er det flere temaer som vi kunne berørt. Som i teksten i går er det igjen hjertet til å sette andre foran seg selv, til sin nestes oppbyggelse, som utgjør formaningen Paulus har til de kristne i Rom.
– I disse versene bruker han Jesus som forbilde. Han gjorde ikke det som var til behag for seg selv, da Han døde på korset, men gjorde det som var til det beste for sin neste, ja, for hele menneskeheten. For Jesu verk inkluderer også oss hedningefolk, som det kommer tydelig frem fra v.7-13. Skillelinjene mellom jødene og hedningefolket ble tatt bort, hvor Jesu verk gjorde at de kunne «…samstemt og med én munn prise Gud…» (Rom 15,6).
– Også i dag finnes det skillelinjer. Kanskje ikke like markante og tydelige som skillelinjene hadde vært i årtusener mellom jøder og hedninger før Jesus kom, men andre typer skillelinjer. Kultur kan være med å skape skillelinjer. Vi snakker gjerne om «norsk kultur», men i praksis dannes det subkulturer overalt hvor vi befinner oss. Spørsmålet er ikke «om» det er en kultur i et rom med mer enn en person, men «hvilken» kultur som skapes og er der.
– Noe som bør prege en disippelkultur er nettopp det Paulus løfter frem i dagens vers, nemlig å ta hverandre imot som Kristus har tatt oss alle imot. Og som det kommer frem i teksten, ikke da bare ta imot mennesker som ligner en selv, men å fremelske en kultur hvor mennesker som egentlig skiller seg fra en selv blir tatt imot!
SPØRSMÅL TIL ETTERTANKE:
– Har du noen gang opplevd å prise Jesus med folk som helt tydelig er annerledes enn deg? Hvordan opplevdes det å stå sammen om Jesu navn på tross av forskjeller?
– Hvordan kan du bidra i ditt fellesskap til å ta imot nye mennesker, også de som er annerledes enn deg?
AKTUELL ITRO-TEKST:
29. august – Romerne 15,14-33
(Av David Fjeldskår)
Les teksten i din egen Bibel, eller her: https://bibel.no/nettbibelen/les/nb-2011/ROM/ROM.15
DAGENS BIBELVERS:
Og jeg våger bare å tale om det Kristus har gjort gjennom meg for å lede folkeslagene til lydighet. Dette har jeg fått gjøre i ord og gjerning. (Rom 15,18)
TANKER OM TEKSTEN:
– I disse versene leser vi om Paulus sin tjeneste som apostel og hans planer om å komme innom fellesskapet han her skriver til. Ved Guds nåde er han som tidligere forfulgte menigheten blitt en viktig brikke Gud bruker for å formidle evangeliet til hedningene. Paulus er tydelig bevisst på hvilket kall Gud har for han og hvilken vei som er lagt fremfor han.
– Det virker som at Spania er den neste destinasjonen Ånden har lagt foran Paulus, med Jerusalem og Rom som stopp på veien. Selv om bevisstheten på kallet og destinasjonene Gud leder til er stor, er Paulus helt tydelig avhengig av at menigheten kjemper sammen med han i det åndelige. Han formaner dem til å be og på den måten kjempe den åndelige kampen Paulus beskriver i Efeserbrevet 6.
– Her har vi i dag mye å lære av hvordan Paulus skriver og tenker. Bevisstheten hans i hvem han er i Gud, og i forlengelsen av det hvilken tjeneste han står i, legger premissene for hvordan han lever sitt liv. Vi er ikke «hedningenes apostel» på samme måte som Paulus, men hver og en av oss som har tatt imot Jesus, som er Guds barn, har blitt sendt ut i verden med Ånden (Joh 20,21).
– Dette ser ulikt ut hos ulike mennesker, men Far i himmelen har velsignet oss med nådegaver som Han har sendt oss til verden med. Og som Paulus skriver i vers 18 skal vi ikke finne opp kruttet, men vi skal få gi videre det Jesus har gjort og gjør i våre liv. La oss, som Paulus, være bevisst hvem vi er sønner og døtre av og dele med andre hva Far gjør i livene våre!
SPØRSMÅL TIL ETTERTANKE:
– Er du bevisst på hvem du er i Kristus? Identitet er et veldig aktuelt tema i dag, og blir som i Paulus sitt tilfelle utgangspunktet for hvordan man lever. Minn deg selv på at du er sønn eller datter av Den Levende Gud, din Far!
– Om noen spør deg hvorfor du er kristen og hva Jesus har gjort i ditt liv, hva svarer du da? Sett gjerne av noen minutter og skriv ned noen punkter som du vil komme innom når du får det spørsmålet.
AKTUELL ITRO-TEKST:
– «Guds kall? Hvordan kan det se ut?»
30. august – Romerne 16,1-16
(Av David Fjeldskår)
Les teksten i din egen Bibel, eller her.
DAGENS BIBELVERS:
Jeg anbefaler vår søster Føbe for dere, hun er en diakon fra menigheten i Kenkreæ. Ta imot henne i Herren slik det sømmer seg for de hellige. Gi henne den hjelp hun måtte trenge av dere, for hun har selv tatt seg av mange, også meg. (Rom 16,1-2)
TANKER OM TEKSTEN:
– Her merker vi at vi nærmer oss slutten av brevet til fellesskapet i Rom. Paulus har mye folk han kjenner i fellesskapet, og ber menigheten hilse dem. Hilsningen var ikke her bare et tilfeldig «hei», men en omfavnelse med «et hellig kyss».
– Det som slår meg, er den tilsynelatende nærheten og relasjonen Paulus har til dem han hilser. Det virker som at menighetene han plantet rundt Middelhavet ikke bare ble et fellesskap av mennesker som så hverandre en gang i ny og ne, men som var som familie for hverandre. Eksempelvis hilser Paulus i v.13 til Rufus sin mor, som også er som hans egen mor. Dette var ikke fellesskap som bare «så hverandre i bakhodet på søndager», men som gjorde disippellivet og hverdagslivet sammen.
– Dette er en inspirasjon til oss i dag, en mye mer individualistisk tid enn det Paulus og menigheten i Rom opplevde. I de foregående kapitlene har Paulus konkretisert hvordan menigheten skal elske hverandre, som vi så i Rom 14,13-23, og versene her gir flere eksempler på hvordan fellesskapet av kristne gjorde nettopp det.
– Som Jesus sier i Joh 13,35, er det hvordan vi som fellesskap av kristne søsken elsker hverandre som gjør at verden forstår hvem vi tilhører. Kanskje er det i denne retningen vi bør lede den mye omtalte «kristenbobla»? Tenk om denne boblen kunne blitt en gjennomsiktig boble som blir tatt med også ut av kirkebygget, og at andre mennesker også fikk se de sterke båndene mellom oss som kristne søsken!
SPØRSMÅL TIL ETTERTANKE:
– Hvordan kan du bidra til at fellesskapet du er en del av ligner det sterke fellesskapet Paulus løfter frem, hvor man opplever å ha familiære bånd til hverandre?
– Hvordan tenker du det kan se ut at «kristenbobla» i menigheten eller på skolen flyttes til settinger der andre kan oppleve kjærligheten mellom kristne søsken?
AKTUELL ITRO-TEKST:
31. august – Romerne 16,17-27
(Av David Fjeldskår)
Les teksten i din egen Bibel, eller her.
DAGENS BIBELVERS:
«Men alle har hørt om den lydighet dere viser, og derfor gleder jeg meg over dere. Jeg vil at dere skal være kloke i det gode, men enfoldige i det onde.» (Rom 16,19)
TANKER OM TEKSTEN:
– I avslutningen av Paulus sitt brev til menigheten i Rom kommer han innom flere temaer. Selv om dette brevet regnes som det lengste brevet skrevet på denne tiden, virker det som at Paulus helst ville gjort det enda lenger. Han peker på splittelse, han løfter frem lydighet, han peker på Bibelens store fortelling hvor Satan en gang endelig skal bli knust, han, medarbeiderne og skribenten hilser og han løfter frem evangeliets mysterium helt til slutt.
– Jeg tror at Paulus har et brennende ønske om det han uttrykker i dagens vers. Han vil lede menigheten videre i lydighet, og ikke la det onde smitte dem. Derfor formaner han dem nå mot slutten, å følge med om folk tjener Herren eller sin egen mage. De som tjener sin mage karakteriseres med at de går frem «med fine ord og talemåter», og prøver å lede hedningene til å følge matforskriftene i Moseloven. Menigheten skal ikke la seg forføre, men fortsette i den lydigheten de har startet i.
– Paulus’ formaning mot slutten av sitt største lærebrev taler også til oss i dag. Som vi har vært innom tidligere er ikke spørsmålet om praktisering av jødenes renhetslover det mest aktuelle temaet for oss som fellesskap av kristne i dag, men likevel er hjertet i formaningen like relevant i dag som for 2000 år siden. Den onde er rundt som «en brølende løve» (1 Pet 5,8) og som «ulv i fåreklær» (Matt 7,15). Han har ulike strategier, hvor han «brøler» med forfølgelse og tap av status om man holder seg til lydigheten, og hvor han «lurer» som en ulv med forførelse og fine ord, men som ikke er sanne. Som Guds menighet er vi kalt til å være «sannhetens støtte og grunnvoll» (1 Tim 3,15).
– Dagens tekst forteller oss at å være denne støtten og grunnvollen innebærer en skjelning mellom «fine ord» og «det som er sannhet». Ja, fine ord kan være sannhet, men Paulus peker også på at fine ord også kan være forførelser fra den onde.
– Akkurat som Paulus her formaner menigheten i Rom til å være årvåkne, må også vi som menighet i dag ha tunga rett i munnen. Dette kan fort bunne ut i en frykt, men det er ikke det Paulus vil gi oss med disse avsluttende ordene. Han lengter etter at menigheten skal få vokse i lydighet og relasjon i vandringen med Jesus, ikke at de skal la seg binde av lenkene som den onde prøver å fange Guds menighet med.
SPØRSMÅL TIL ETTERTANKE:
– Hva opplever du at Paulus prøver å formidle med disse avsluttende ordene som runder av brevet?
– På hvilke arenaer i ditt liv prøver den onde å lede deg bort fra lydighet? Skriv gjerne ned, og snakk med en kristen venn om dette.