Hvor mye kan jeg synde før Gud inndrar himmelbilletten?

Hvor mye kan jeg synde før Gud inndrar himmelbilletten?

Når du merker at din kristendom ikke er sterk nok, skal du vite at Jesus holder.

Tema

Tema på iTro i august er «L».

Du kan også lytte til saken her: 

For tre år siden fikk jeg to prikker i sertifikatet. Jeg kjørte rolig og fint i 80-sonen. Trodde jeg. Men det var 60-sone. Heldigvis slettes prikkene etter tre år, men dersom man pådrar seg åtte prikker i løpet av tre år, mister man lappen.

Vi kan miste retten til å kjøre bil. Men hvordan står det til i Guds rike? Går det an å miste himmelbilletten? Har Gud et prikksystem? Hvor mye «kan» jeg i så fall synde før Gud inndrar adgangen? Disse spørsmålene skal vi se på i rekkefølge.

Kan en kristen falle fra troen?

Bibelen kommer flere steder med alvorlige advarsler til mennesker som tror på Jesus. Galaterbrevet er skrevet til kristne som står i fare for å vende seg bort fra Jesus og til «et annet evangelium» (Gal 1,6).

Hebreerbrevet taler strengt og alvorlig om faren for å bli liggende etter på veien (Heb 4,1), slik at man ikke får komme inn i det himmelske land, på samme vis som det skjedde med så mange av israelittene som fulgte Moses ut av Egypt.

Når det er sagt, lover likevel Jesus oss at ingen kan rive hans barn ut av hans hånd (Joh 10,28).

Når det er Gud som i sin makt og kjærlighet har valgt oss og gjort oss til sine barn, ligger det jo i kortene at han også er mektig til å holde oss fast.

Hvordan går dette opp?

Mulig å si nei

Tankemessig får vi det kanskje aldri helt til å gå opp. Det vi må forholde oss til er at Jesus har gjort alt for oss og han rekker oss gaven, som er tilgivelse for syndene og evig liv.

Den hellige ånd pakker til og med gaven opp for deg. Selv det skal du slippe å gjøre selv. Og likevel, det er mulig å si nei til gaven eller senere kaste den fra seg.

Så ja, det er mulig for en som kaller seg kristen å falle fra troen. Det er mulig å glemme gaven og si nei til den. Derfor trenger du gang på gang å høre ordene om at Jesus døde for deg og at hans blod renser oss for all urettferdighet (1 Joh 1,7-9).

Det vanskelige spørsmålet

Hvor mye kan jeg synde før Gud inndrar himmelbilletten?

Dette spørsmålet kan vi se på fra to synsvinkler. Hvis du er i en båt og det er full storm, hva gjør du? Søker du inn i lugaren og tilflukten der, eller setter du deg på rekka og dingler med beina?

Det kan hende at du er bekymret for gudslivet ditt og kjenner på at det er mye galt i livet ditt som gjør at du føler deg på avstand fra Gud og ikke verdig til å få hans kjærlighet.

Det er ikke følelsene, tankene eller din grad sikkerhet du skal stole på.

Du skal vite, og det skal du vite helt sikkert, at Jesus vil ha med deg å gjøre. Han har ingen ønske om å inndra himmelbilletten din.

Han lengter etter å være nådig mot deg og minne deg om at ingenting kan skille oss fra Guds kjærlighet i Kristus Jesus (Rom 8,35-39). Når Gud er for deg, hvem er da imot deg? (Rom 8,31). Jesus døde for oss mens vi ennå var syndere og fiender av Gud (Rom 5,8-11).

Jesus er sterk nok

Det er vondt og vanskelig å kjenne på disse følelsene og tenke disse tankene, og jeg kan ikke garantere at følelsene forandrer seg over natten.

Men det er ikke følelsene, tankene eller din grad sikkerhet du skal stole på. Jesus er det faste punktet, ikke du. Det er han som har frelst deg og det er han som har lovet at alle som tror på ham skal ha evig liv (Joh 3,16).

Når du merker at din kristendom ikke holder og er sterk nok, skal du vite at Jesus holder.

Jesus er verdig

Når du synder og kjenner deg uverdig, så gå til Jesus med det. Han har lovet at han aldri vil støte bort noen som kommer til ham (Joh 6,37).

Hver gang du får en prikk, vil han vaske den bort. Også når det skjer for tusende gang.

Og husk, du er ikke alene. Oppsøk det kristne fellesskapet og snakk med noen du har tillit til. Vi trenger alle noen å gå sammen med.

Les også: Jeg møter to kamerater jevnlig for å snakke ærlig om livet og troen – både oppturer og nedturer

Andre motiver

Men så var det den andre synsvinkelen, og den er atskillig mer alvorlig. For noen har helt andre baktanker når de stiller spørsmålet om hvor mye de kan synde før himmelbilletten inndras.

For dem handler det om at de kanskje ønsker å ha en billett til himmelen i baklomma, men utover det vil de gjerne leve livet akkurat som de selv ønsker.

De vil helst ikke ha så mye med Gud å gjøre.

På vei vekk

Dersom du tenker slik, må jeg få advare deg på det sterkeste. Du har begynt å se deg tilbake, ja, kanskje har du alt snudd deg og begynt å gå med raske skritt bort fra Jesus.

Holdningen din taler sitt klare språk. Du er egentlig ikke interessert i å ha noe med Jesus å gjøre.

I stedet for å søke inn i lugaren og tryggheten hos Jesus, ønsker du å sitte på rekka og dingle med beina mens stormen og bølgene vasker over båten.

Bibelens budskap

Bibelens formanende budskap er soleklart: «I dag, om dere hører hans røst, så gjør ikke hjertene harde» (Heb 3,15).

Det finnes en fortapelse, og det finnes en dag da livslampen din slokner og himmeldøren lukkes for deg. Da er det for sent.

Ikke la det skje med deg!

Twenty20

Tema

Tema på iTro i august er «L».