– Gud ser hele meg, og mener likevel at jeg er verdt å dø for

– Gud ser hele meg, og mener likevel at jeg er verdt å dø for

Ser du for deg Gud som en produksjonsleder i et realityprogram, som bare venter på å få med seg alt det kleine, alle små feil – slik at han kan dømme deg?

Andakt

Denne saken ble først publisert under spalten iLivet i 2018.

 

Gud vet alt, han ser alt. Så digg sier noen, du har kanskje tenkt litt annerledes.

Ser du for deg Gud som en produksjonsleder i et realityprogram, som bare venter på å få med seg alt det kleine, alle små feil – slik at han kan dømme deg? Det må jeg innrømme at jeg har gjort noen ganger i livet.

Selv om ikke reality-referansen ville vært forståelig for menneskene i GT, tror jeg mange av dem kan ha følt på det samme. Det er ikke alltid så lett å forstå helt hvordan Gud er. Men – vi har den fordelen at vi kan lese i Bibelen, og lære å forstå bedre og bedre hvem Han er.

Han er allmektig og rettferdig, men nådefull og kjærlig. Et paradoks? Absolutt ikke.

Jona

«Herren sendte en stor fisk for å sluke Jona, og Jona var i buken på fisken i tre dager og tre netter.» – Jona 2:1

Når vi tenker på Gud som en overvåker, finnes det vel ingen historier som skremmer oss mer enn historien om Jona. Jona velger å drite i det Gud har kalt ham til, og Gud svarer med å finne ut hvor han er og sende en fisk til å spise ham.

Jeg må innrømme at jeg har tenkt at en slik Gud, han er jeg ikke så gira på å følge. Og historien er ikke så lett å forstå, men jeg tror ikke at Gud tenkte at overvåkning og straff var det vi primært skulle lære gjennom denne historien.

(Les forresten resten av historien om Jona, den er full av gode poenger og lærdom om hvordan Gud både er kjærlig og rettferdig.)

Gud vil at vi skal stole på Ham – det er det historien handler om. Han vet at vi ikke har sjans til å få til livet, eller kristenlivet uten ham. Men Han har lovet at Han vil gå med oss. Vi har en allmektig Gud på vår side.

Vi trenger kanskje å utfordes litt til våge å gå med hans ord selv når det føles vanskelig for oss. Når det å skulle nevne at du ber for ei venninne er evig langt over komfortsonen. Vi har en Gud som ser våre bekymringer, ser at vi kommer til kort – men lover å hjelpe oss og å gå sammen med oss!

Hagar

«Og Abrams kone Sarai tok Hagar, den egyptiske slavekvinnen sin, og ga henne til kone for Abram.(…) Men da hun oppdaget at hun var med barn, så hun ned på husfruen sin. (…) Sarai ydmyket henne, så hun rømte fra henne.(…) Herrens engel fant henne ved en vannkilde i ørkenen(…)Så sa Herrens engel til henne: «Se, du er med barn og skal føde en sønn. Du skal gi ham navnet Ismael, for Herren har hørt at du ble ydmyket. (…) Da satte hun dette navnet på Herren som hadde talt til henne: «Du er en gud som ser meg.»» (Utdrag 1 Mos 16)

Hagar var knust. Hun var blitt ydmyket og kastet ut fra hjemmet sitt og sto alene i ørkenen. Hun stod der med sorg, sinne og skam. Hun var blitt utnyttet, men hadde også selv utnyttet situasjonen. Da møtte en engel henne. Gud så henne, og han forsto at det var tungt å bli ydmyket – selv om hun også hadde gjort ting hun kanskje angret på.

Selv om vi ikke er i helt samme situasjon som Hagar, og denne historien kan være litt rar og uforståelig for oss i dag, sier Hagar noe sant om Gud. Vi kan ikke skjule noe som helst fra Ham. Heller ikke sårene våre, det vi skammer oss over, det vi frykter. Han vet om alt.

Det er frigjørende. Hos Gud trenger vi ikke late som eller holde maska, han vet jo hvordan vi har det likevel. Gud tåler at du er skuffa, sint og lei deg – og han tåler at du er glad. Han vil være der sammen med deg i alle situasjoner.

Kjærligheten

Det kan virke skummelt at Gud ser alt vi tenker og alt vi gjør. Men har vi et helt gudsbilde, som ikke bare plasserer Gud som den allmektige og dømmende, men også den kjærlige og nådefulle, blir det at Gud kjenner oss fullt ut egentlig ganske fantastisk.

Han kjenner vårt innerste mørke, og han hater alt det som er vondt i verden. Han er Rettferdighet og Allmektighet. Likevel elsker han oss så mye, at han var villig til å gjøre alt for å være sammen med oss. Han er Nåde, han er Kjærlighet.

Det er det som er nåden, at Gud har elsket oss – at Jesus gav sitt liv, mens vi fortsatt var syndere! (Rom 5:8) Han er en Gud som ser hele meg, men likevel mener at jeg er verdt å dø for. Det han vil aller mest er å få være en del av livet mitt, akkurat nå! Det er crazy. Det er kjærlighet.

Andakt

Denne saken ble først publisert under spalten iLivet i 2018.