Vi vet ikke alltid hva Guds gode gaver er, men vi kan be i trygghet om at han ønsker oss det beste

Vi vet ikke alltid hva Guds gode gaver er, men vi kan be i trygghet om at han ønsker oss det beste

Gud er en som vil gi oss gaver når vi ber Ham om det.

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Bibelteksten er fra Bibel 2011 © Bibelselskapet. Gjengitt med tillatelse. Les Bibelen på Bibelselskapet | Nettbibelen

Dagens bibeltekst finner vi i Matteus 7,7-12:

Be, så skal dere få. Let, så skal dere finne. Bank på, så skal det lukkes opp for dere. For den som ber, han får, og den som leter, han finner, og den som banker på, skal det lukkes opp for.
 Eller hvem av dere vil gi sønnen sin en stein når han ber om brød, eller gi ham en orm når han ber om en fisk? Når selv dere som er onde, vet å gi barna deres gode gaver, hvor mye mer skal ikke da deres Far i himmelen gi gode gaver til dem som ber ham!  Alt dere vil at andre skal gjøre mot dere, det skal også dere gjøre mot dem. For dette er loven og profetene.

Du kan også lytte til andakten her:

 

Be, så skal du få

Jesus oppfordrer oss til å ha et aktivt bønneliv. Et bønneliv bestående av å be, lete og banke på. Når vi gjør dette, er vi lovet å få, finne og åpnes opp for. Det er store lovnader til bønnhørelse!

Jesus sier ikke her noe spesifikt om hva vi skal be om. Ut fra sammenhengen i Bergprekenen kan det være at vi skal be om å bedømme medmennesker riktig, altså ikke se flisen i vår brors øye. Vi skal også søke Guds rike og Hans rettferdighet først.

Men det er viktig å passe på at vi ikke innsnevrer rekkevidden av Guds løfte om bønnhørelse. Gud er en som vil gi oss gaver når vi ber Ham om det.

 

Be galt?

Men kan vi be feil? For det er jo ikke alltid vi får det vi ber om. Jakob advarer oss om denne misforståelsen av løftet. Jakob sier faktisk at vi kan be feil. I Jakobs brev 4,3 står det: Dere ber, men får ikke fordi dere ber galt. Dere vil sløse det bort i nytelser.

Vi skal i stedet be om Guds gode gaver for oss. Disse gavene vet ikke vi alltid hva er.

Videre skriver Jakob at vi ikke skal være venn med verden, men være Guds venn. Det vil si at det vi ber om ikke skal være verdslig. For eksempel penger, makt og popularitet.

Vi skal i stedet be om Guds gode gaver for oss. Disse gavene vet ikke vi alltid hva er. Men det vi vet, er at Gud gir oss alltid det beste for oss.

Når vi ber er vi ikke i posisjon til å «kommandere» Gud, men å be om det Gud lengter etter å gi oss.

 

Let, så skal du finne

Vi er også lovet å finne når vi leter. Da er det viktig at vi er aktive, har åpne øyne og leter. Men ofte opplever vi i vår tvil at Gud er fjern. At vi ikke finner han selv om vi leter. Da blir spørsmålet: Kan vi lete feil?

Ofte når jeg ønsker meg noe sterkt, så ser jeg det overalt. For eksempel har jeg hatt lyst på hund det siste året. Dermed har jeg sett hunder overalt. Rundt hvert hjørne!

Hundene har alltid vært der – men nå legger jeg merke til dem fordi fokuset mitt går dit. Andre opplever det i situasjoner der man ønsker seg kjæreste, barn eller bil. Man ser det overalt.

 

Søke etter Guds vilje

Dette gjelder også i troslivet. Om vi søker etter det Gud vil gi oss, så vil vi finne det. Men dessverre vil man av og til ha problemer med det man finner.

Grunnen er ofte at Gud ønsker at vi skal ta et oppgjør med det verdslige i oss. Da er spørsmålet om vi ønsker det verden vil eller det Gud vil? Det er det vanskelige valget.

Så la oss alltid be om at Guds vilje skal skje i livene våre og at Han skal hjelpe oss til å følge den. Vi er lovet en Gud som svarer!

 

Simon Berg

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Bibelteksten er fra Bibel 2011 © Bibelselskapet. Gjengitt med tillatelse. Les Bibelen på Bibelselskapet | Nettbibelen