Rytmer er en viktig del av kristenlivet

Rytmer er en viktig del av kristenlivet

Det er en tid for alt og livet har en egen rytme. Det har også kristenlivet.

Tema

Tema på iTro i mars er «Rytmer».

Dunk, dunk, dunk. Du kjenner den hele tiden, den konstante hjerterytmen som holder livet ditt gående.

Eller, du må kanskje stoppe opp og kjenne etter, for du er så vant til rytmen at du glemmer at den er der.

Rytmer er en del av livet ditt, enten du er klar over det eller ikke.

De er også en del av kristenlivet.

Livet har en egen rytme

«Alt har sin tid» står det i Forkynneren 3,1. Det er en tid for alt og livet har en egen rytme.

Vi går alle gjennom sesonger i troen vår. I én periode faller vi pladask for Jesus og evangeliet, og forstår at Jesus døde for meg, fordi han elsker meg.

I neste periode føles Gud stadig lengre borte, og denne verdens bekymringer og gleder virker mye viktigere enn ham. Det leder oss inn i en såkalt «tørkeperiode», en slags ørkenvandring for sjelen (som israelittene i ørkenen).

Gud bruker alle sesongene til å vise oss, eller la oss oppdage, nye sider ved ham. Så kan vi  velge han på nytt, igjen og igjen.

Rytmer i hverdagen

Gud har også gitt oss en rytme for hverdagen gjennom sabbaten. I seks dager skal vi arbeide, og på den sjuende dagen skal vi hvile – akkurat som Gud gjorde da han skapte verden.

I Norge har vi allerede et forsprang fordi søndagen er en helligdag. Men hvordan bruker vi egentlig helligdagen? Kan det være andre måter å feire sabbaten på som gjør at vi får et mer bevisst forhold til hviledagen?

Det kan være lurt å få inn noen rytmer i hverdagen for å holde på gode vaner i kristenlivet.

iTro gir deg noen superpraktiske tips til hvilke rytmer som er gode for kristne å ha og hvordan du kan starte med dem.

Lavere puls

Kanskje du også kjenner at rytmen og pulsen i samfunnet går fortere enn det du er komfortabel med? Så du hele tiden må strekke deg, uten at du rekker å hente deg inn igjen.

Hvordan kan vi skape marginer i hverdagen, så vi har litt lavere puls enn resten av samfunnet, og kan ha overskudd og tid i hverdagen til det som betyr noe?

Som kristne ønsker vi jo å ha tid til å være en barmhjertig samaritan, som ikke alltid er for travel til å hjelpe til når behovene dukker opp.

Dans og lovsang

Leker man med rytmer, så blir det til musikk. Det er en utrolig glede å høre på og kjenne på god musikk, å ta del i den med hele deg.

Grunnrytmen sitter allerede i kroppen, i hjertet som dunker.

Vi kan bruke kroppen til å danse til musikken. Gud gleder seg over det! På iTro kan du lese om en kristen danser som bruker dansen til ære for Gud.

I tillegg retter vi blikket mot lovsang, og tar tak i tendensen i moderne lovsang til å synge om «meg, min og mitt». Hvordan kan vi i større grad løfte opp og ære Gud gjennom lovsangen?

 

Dette og mye mer kan du lese om på iTro i mars.

Tim Mossholder / Unsplash

Tema

Tema på iTro i mars er «Rytmer».