– Hvile er ikke å være lat eller å ikke ta Guds kall på alvor, det er tvert imot en god kristen praksis som er helt nødvendig

– Hvile er ikke å være lat eller å ikke ta Guds kall på alvor, det er tvert imot en god kristen praksis som er helt nødvendig

Det er på tide å snakke litt om hvile, skriver Marte Brennsæter i dagens jentesnakk

Jentesnakk

En gang i måneden er det Jentesnakk her på iTro.

Her tar vi opp alt det som jenter er opptatt av. Fra jente til jente.

Er du trøtt? Utslitt? Lei av alle kravene? Sliten av å alltid prestere og bli testet?

Du er ikke alene. Kjære jenter og søstre, det er på tide å snakke litt om å hvile. 

Høstsemesteret går fort, og for mange nærmer det seg tentamener, eksamener og ferdigstilling av prosjekter. Vi ser på kalenderen vår og sukker fordi helgene er opptatt og hverdagene fulle.

Vi er slitne og stressa og får sjeldent hentet oss inn. Er det virkelig meningen at det skal være sånn? 

Et liv i stress

Vi lever i en tid der en fullpakket kalender og et liv i stress er status. Samfunnet forteller oss at mye av verdien vår legges i hva vi presterer og får til. Heldigvis er Guds verdisystem et helt annet, og vi er så heldige at vi kan la det få definere oss!

Gud måler deg ikke på hva du får til, han elsket deg før du fikk tid til å utrette noe som helst. Og om du skulle bli liggende i en seng resten av livet, ville ikke det endre på det faktum at du er uendelig verdifull. Les det en gang til.

Å hvile er en gave

Da Gud innførte hvilen den sjuende dagen gav han oss en gave. Vær så god, her er mengde tid der dere skal slippe å være produktive eller prestere. Da Gud ledet Israelsfolket ut av Egypt frigjorde ham dem fra et slaveri der de ble tvunget til å jobbe til alle tider. Et av tegnene på at de var Guds helt spesielle folk var at de hadde en hellig dag i uken, sabbaten, der fokuset var fellesskap, feiring, mat, gudstjeneste og hvile.

Våg å si nei og ta imot hvilen som en gave.

Hvile er mye mer enn å sitte stille eller å sove, det er å gjøre noe annerledes. Det er å koble av og gjøre ting som er godt for oss, uten krav til prestasjon. Jesus kaller oss venner, ikke slaver. Ikke bli en slave under alt du burde gjort. Hvil deg. 

Ikke bærekraftig

For engasjerte kristne jenter med mange ressurser, er det lett å nedprioritere å ta vare på seg selv og å gi seg selv pauser. Vi må slutte å late som at det er sånn vi skal være gode kristne, fordi det er ikke bærekraftig i lengden.

Jesus er forbildet vårt, og har noe å lære oss også her. Han hadde det største kallet noen sinne, behovene rundt ham var enorme, og han visste til og med at han bare hadde tre år på seg til å fullføre oppdraget. Likevel brukte han mye tid på å trekke seg tilbake for å være med Gud og med sine nærmeste, for å hvile og å spise mange gode og lange måltider.

Det er Gud som styrer

Å hvile er ikke å være lat eller å ikke ta Guds kall på alvor, det er tvert imot en god kristen praksis som er helt nødvendig, og en gave fra Gud. Det minner oss om at det ikke er vi som holder verden oppe.

Eugine Peterson skriver dette i sin tolkning av Matteus 11:28-30. 

Les det sakte.

Er du trøtt? 

Utslitt? 

Utbrent på religion? 

Kom til meg. 

Bli med meg avsides, og du skal få livet tilbake. 

Jeg skal gi deg en virkelig hvilepause.

Gå med meg og arbeid sammen med meg. 

Se hvordan jeg gjør det. 

Lær nådens uanstrengte rytmer. 

Jeg skal ikke legge noe tungt eller upassende på deg. 

Følg meg

og lær å leve friere og enklere. 

(Fra The Message, til norsk ved Vidar Bakke i Disippelrytmer) 

Så, hvil deg litt. Sett grenser for deg selv. Du har bare den kapasiteten du har akkurat nå, ikke overskrid den. Våg å si nei og ta imot hvilen som en gave. Du trenger den. Ta på din egen maske før du hjelper de andre.

Unsplash

Jentesnakk

En gang i måneden er det Jentesnakk her på iTro.

Her tar vi opp alt det som jenter er opptatt av. Fra jente til jente.