«Kim» har bestemt seg for å bruke livet sitt på å arbeide for at Nord-Korea og Sør-Korea skal gjenforenes

«Kim» har bestemt seg for å bruke livet sitt på å arbeide for at Nord-Korea og Sør-Korea skal gjenforenes

Andreas Nordli skriver om hans kompis "Kim", som bor og jobber i Nord-Korea.

Misjon

«Misjon» er spalten der du kan lese om hva misjon er, om misjonsprosjekter, misjonærer og misjonsland og om de kristnes ansvar for å gi evangeliet om Jesus videre til andre.

For en stund siden hadde jeg besøk av Kim. Dette er ikke hans virkelige navn. Navnet hans har jeg ikke lov å skrive. Det er for farlig.

Kim kommer fra Sør-Korea. Som barn lærte han å hate Nord-Korea. Da han var tenåring, flyttet han til Vesten, og fikk senere statsborgerskap i sitt nye hjemland. Der forstod han at Gud elsker Nord-Korea like mye som Sør-Korea.

Nå har Kim besøkt Nord-Korea regelmessig i mange år, og han har bestemt seg for å bruke hele livet sitt for å arbeide for at Nord-Korea og Sør-Korea skal gjenforenes.

Vekkelse og forfølgelse

For over 100 år siden var det en stor vekkelse i Pyongyang, hovedstaden i Nord-Korea. Mange ble kristne. Da landet ble delt og helt stengt, etter andre verdenskrig, bodde 70 prosent av Koreas kristne i Nord-Korea.

I årene etter andre verdenskrig flyktet neste alle kristne til Sør-Korea, og bare fem prosent av de kristne ble værende. Siden den gang har de vært utsatt for sterk forfølgelse, hvor mange har blitt drept fordi de trodde på Jesus.

Ulovlige kirker

Det finnes fire offisielle kirker i Pyongyang. Disse er underlagt streng sensur, og mange mener at gudstjenestene i disse kirkene er et skuespill for utlendinger som besøker landet. Kim er ikke så sikker på at dette er sant. Han har blitt venn med noen av lederne i to av kirkene og har fått tale der. «Bare Gud vet hva som bor i hjertet til de som går i de nordkoreanske kirkene», sa han til meg.

De som har lest litt om Nord-Korea, har kanskje hørt at det finnes ulovlige kirker i landet – og at disse vokser. Dette vet ikke Kim noe om. Han forteller at det er for farlig for lokale kristne å ha kontakt med ham, og derfor oppsøker han ikke disse menighetene.

Antall kristne er uvisst

Noen sier det kanskje er så mange som 300 000 hemmelige kristne i landet. «Ingen kan vite dette sikkert», sier han, og vil ikke gjette hvor mange kristne som finnes i landet. Men han tror kanskje tallene er overdrevet.

«Husk at hver femte familie rapporterer ukentlig til myndighetene. Under et slikt regime er det nesten umulig at det kan eksistere en ulovlig bevegelse av huskirker», forteller Kim.

«Min oppgave er å velsigne Nord-Korea. Jeg vil elske mennesker, også våre fiender», sier Kim. Derfor har han vært med å skape arbeidsplasser, støtte humanitære prosjekter, legge til rette for at turister kan besøke landet og oppfordrer kristne i andre land til å be for Nord-Korea.

Tre ting du kan gjøre

Kim sier det er tre ting du kan gjøre for Nord-Korea:

  1. Be for Nord-Korea.
  2. Snakke positivt om landet og reise på besøk for å be og bli kjent med mennesker.
  3. Etablere hjelpeprosjekter i samarbeid med lokale organisasjoner, eller gi penger til organisasjoner som jobber der.

Slik møtes mennesker fra to ulike verdener. Da bygges broer istedenfor murer mellom Nord-Korea og resten av verden.

«Min drøm er ikke bare en gjenforening mellom nord og sør. Jeg tror Gud ønsker mer enn dette. Jeg håper at et forenet Korea kan bli til en velsignelse for resten av verden», avslutter Kim.

Misjon

«Misjon» er spalten der du kan lese om hva misjon er, om misjonsprosjekter, misjonærer og misjonsland og om de kristnes ansvar for å gi evangeliet om Jesus videre til andre.