Rytmen som styrer livet ditt

Rytmen som styrer livet ditt

Kristenlivet består av mer enn store øyeblikk og sterke møter med Gud. Hvordan kan man finne troens daglige rytme?

Tema

Tema for oktober er «basic».

Har du sett sånne videoer der noen gir en uteligger en «total makeover»? En sliten skjeggete kar, får nye klær, ny sveis, ny hårfarge og vipps så ser han ut som en advokat på Aker Brygge. Det er både hyggelig gjort og ment, men dessverre varer det nok ikke så ofte. For det skal mer til enn en «bli ny dag» for å forandre et helt liv. Men hvordan skjer det da?

Tenk på deg selv. Hvordan drømmer du om at livet ditt blir? Du håper kanskje på pen kjæreste, kul jobb og masse penger. Men det aller viktigste er jo hvordan det går med deg når alt kommer til alt. Altså; kommer du til å leve med troen på Jesus gjennom hele livet? For det er det som bestemmer retningen på alt annet. «Ja selvfølgelig», tenker du kanskje. Du er jo døpt. Eller du gikk jo til forbønn på den festivalen. Du rakk opp hånda og sa du ville være kristen på det ungdomsmøte. Alt det er kjempefint. Men jeg vil påstå at hvordan det kommer til å gå med deg ikke bestemmes aller mest av øyeblikk. Jeg tror det avgjøres mest av rytme.

For hvorfor forandrer ikke en hårklipp hele livet til en narkoman? Hvorfor forandrer ikke nødvendigvis én kveld på festival resten av livet ditt? Fordi vi aller mest påvirkes av det vi gjør mange ganger! Én gulrot er fint det, men hundre kebaber påvirker deg mer.

Nå skal jeg si deg fire ting som, om du lar disse bli fire rytmer i livet ditt, kommer til å gjøre at det går bra med deg. Uansett hva som skjer. Store ord. Men dette er ikke noe som kommer fra meg, dette har millioner av mennesker bygget livene sine på gjennom to tusen år og det er helt sant. Det funker.

Rytme 1: Bibel

Det finnes ingen bok som er så mye solgt, så varig, så viktig og så livsforvandlende som Bibelen. Hvis du venner deg til å lese litt i den, ofte, vil det prege livet ditt for alltid. Hvis du synes det er litt tungt å lese den alene kan du få hjelp av nettsteder som itro.no, kristne bøker, eller ikke minst av den neste rytmen, nemlig:

Rytme 2: Brorskap (ja det er litt dårlig likestilling i det ordet, så du kan bytte det ut med Fellesskap, men det begynner ikke på B og da er litt vanskeligere å huske)

Ingen er ment å være kristen alene, det går omtrent ikke an. Paulus skriver at vi er som en kropp, der hver av oss er kroppsdeler. Det går dårlig med foten som tror han ikke trenger resten av kroppen. Uansett hvor smart du er, hvor mye du kan eller hvor lenge du har vært kristen: Du trenger å komme til et fellesskap der du deler troen med noen andre og lærer av deres tro. I tillegg får du også hjelp til de siste to rytmene nemlig:

Rytme 3: Bønn

Kona mi og jeg har av og til lange travle dager. Av og til krangler vi og av og til er vi bekymret for noen vi er glad i. Da er jeg så takknemlig for at vi har som rytme at når i legger oss på kvelden, så finner vi hånden til den andre under dyna og ber sammen. Ikke alltid og ikke lenge. Men det å snu oss mot Gud, ofte, det er det en gammel kristen leder Ole Hallesby kalte «å lukke Jesus inn».  Altså å slippe Jesus til på alle områder i livet. Ikke som et krav eller press, mer som en god rytme, gjerne flere ganger i løpet av en dag. Litt som å puste. Vi snur oss mot Gud med alt i livet. Det er en gave.

Rytme 4: Brødsbrytelse (mer kjent som nattverd, men det var det med B)

Den siste kvelden Jesus hadde med vennene sine tok han et brød, løftet det opp og gav det en helt ny betydning: Dette er ikke bare brød, det er kroppen min, som snart skal dø for dere. Og så tok han vinen og sa, dette er ikke bare drikke, men minner dere om mitt blod som snart skal gis for dere.
For Jesus visste at vi mennesker så lett kan få fokus på alt mulig annet, derfor trenger vi noe som ofte kan dra oss tilbake til det aller viktigste. Altså bort fra våre egne prestasjoner og bekymringer og over på det faktum at Jesus døde, og så stod opp igjen for oss.

Jo lenger jeg lever jo mer glad blir jeg i nattverd, for jeg innser mer og mer at det kobler meg på det som er sentrum og bærebjelken i alt, nemlig det Jesus har gjort ferdig for oss.

Og så er det ikke sånn at du ikke kan være kristen, uten disse fire rytmene. Men det er mer sånn at dersom du lever med disse rytmene så vil du få et godt kristent liv.  Et liv som tåler både fantastiske sommerdager og skikkelige stormer. For begge deler vil komme. Men vi skal være hans gjennom alt.

Tema

Tema for oktober er «basic».