Når man sier nei til å ha sex før ekteskapet, kan det være for å si ja til noe bedre

Når man sier nei til å ha sex før ekteskapet, kan det være for å si ja til noe bedre

Grenser kan være bra for å ta vare på oss selv og andre.

Tema

Tema på iTro i september er «I grenseland».

Ofte forbinder vi grenser med noe som hindrer oss fra noe.

Når noen for eksempel velger å sette grenser for sex, kan det for mange virke som et hinder fra å kunne nyte maksimalt av kjærlighet, glede og frihet.

Men grenser kan hjelpe oss til å oppnå noe vi ønsker på lang sikt, selv om det hindrer oss fra noe vi føler vi vil akkurat her og nå.

Man setter for eksempel grenser rundt sex nettopp for å kunne nyte maksimalt av kjærlighet, glede og frihet. For dette oppnås kun i trygge rammer.

Prioriteringer

Når det gjelder prioriteringer snakker vi ofte om at et ja til noe er et nei til noe annet. Vi sier det ikke like ofte i forbindelse med grensesetting, men det samme prinsippet gjelder der.

Når man setter grenser for seg selv, enten det handler om sex, alkohol, penger, tidsbruk eller andre ting, innebærer det å si nei til noe.

Men det er fordi vi vil si ja til noe annet.

Et ja og et nei

  • Når toppidrettsutøvere setter grenser for seg selv når det kommer til blant annet tid, mat, alkohol og søvn, er det for å kunne yte maksimalt og oppnå målet deres. De må si nei til mange ting for å si ja til å vinne. (1 Kor 9,24-27)
  • Når bruden og brudgommen sier ja til hverandre i kirken, så sier de også nei til alle andre menn og kvinner der ute. De setter en grense rundt forholdet for å bevare tryggheten i relasjonen.
  • Når man sier nei til å ha sex før ekteskapet, kan det være for å si ja til å gi kroppen sin kun til den ene som vil ha hele deg resten av livet, og som lover offentlig å forbli hos deg i gode og onde dager.
  • Og når man sier nei til alkohol, kan det være fordi man ønsker å forbli ved sine fulle fem for å kunne tenke konsekvenser og ta gode avgjørelser som man ikke angrer på.

Grenser for andres skyld

Man kan også velge å begrense seg selv for andres skyld. Man kan si nei til alkohol i solidaritet til de som har et anstrengt forhold til alkohol, eller for å være en trygg og edru person som andre vet at de alltid kan forholde seg til.

Vi bør alle tenke igjennom områder der vi bør begrense oss selv for andres skyld.

Det er vondt at mange barn gruer seg til høytider fordi foreldrene ikke begrenser alkohol-bruket sitt for barnas skyld.

Vi bør alle tenke igjennom områder der vi bør begrense oss selv for andres skyld.

Grensesprenging

Grenser kan være bra for å hjelpe oss til ta vare på oss selv og andre. Men grenser kan også noen ganger begrense oss. For ikke alle grenser er gode for oss.

Jesus tråkket over både sosiale og kulturelle grenser og landegrenser

Mange kulturelle og sosiale grenser som er satt opp av mennesker, kan hindre oss å gjøre det gode. Og da er det viktig å ikke bare stole blindt på grensene, men tørre å trosse dem, selv om det kan være upopulært.

Vi ser i Bibelen at Jesus tråkket over både sosiale og kulturelle grenser og landegrenser for å strekke seg ut til mennesker som trengte ham.

Og i hans fotspor må vi som kristne sprenge grenser; både geografisk, kulturelt, sosialt og juridisk (i land der det er forbudt å misjonere), for å spre det gode budskapet om Jesus til hele verden.

Les mer om grenser, grenseland og kryssing av grenser på iTro i september!

Lightstock

Tema

Tema på iTro i september er «I grenseland».