Det viktigste er at du setter av tid til den personlige relasjonen din til Gud, og at du har et godt fellesskap som du kan støtte deg på.

Det viktigste er at du setter av tid til den personlige relasjonen din til Gud, og at du har et godt fellesskap som du kan støtte deg på.

Guide til å etablere gode rytmer i kristenlivet.

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Denne saken ble først publisert i 2020.

Livene våre bygges på rytmer. Vi har en (mer eller mindre god) døgnrytme, en rytme for når vi spiser, en rytme for arbeid og for hvile. Som kristne er det også noen andre rytmer som hører med i hverdagen. I livet som disippel kan det å sette ord på disse rytmene konkretisere troen vår.

Vi kan finne disse rytmene beskrevet i Bibelen. Vi kan også lære mye av de som har levd før oss; de første kristne menighetene, ørkenfedrene/-mødrene og mennesker i klostre. Forskjellige menigheter vil kanskje fokusere på handlingene, opplevelsene og følelsene i forskjellig grad, men kategoriene er like hos de aller fleste:

  • Stillhet
  • Bibel
  • Faste
  • Felleskap: Gudstjeneste, Nattverd og nære relasjoner med Jesus i sentrum.
  • Sabbat/Hviledag

Helt konkret

Det hjelper alltid å konkretisere. Man trenger aldri å gjøre spesielle handlinger for å bli frelst, men handlingene vi gjør og det vi prioriterer vil forme oss – uansett. Hjernene våre blir rett og slett endret: les mer om det her.

Ønsker man utvikling fungerer det aller best å ha mål, og en plan underveis. Det er vanskelig å lære seg å spille piano hvis man kun øver i de sekundene man føler seg inspirert. Man får absolutt fine øyeblikk, men utviklingen stagnerer. Slik er det også med vår modning som kristne. 

Det kommer ikke alltid naturlig for oss å bruke tid i stillhet eller lese i Bibelen. Menigheten er heller ikke alltid perfekt. Likevel er det lurt for modningen din som kristen, disippelgjøring kaller vi det ofte, at du prioriterer det.  

Her har vi et konkret eksempel på hvordan du kan sette opp din rytme for livet. Det er helt mulig å legge til og ta bort, og kanskje har du ekstra kategorier som; miljø, minimalisme, familie eller helse med i din. Det viktigste er at du på en eller annen måte tenker gjennom at kategoriene beskrevet over får en plass i livet ditt, på en eller annen måte. 

Har du glemt dem? 

Stillhet, Bønn, Bibel, Faste, Felleskap, Hviledag

Daglig:

Stillhet: Tid i stillhet med Gud, der man mediterer over eller tenker på Guds storhet, kjærlighet eller andre mysterier. Eller er åpen for at Gud kan minne deg på ting og snakke til deg. Dette vil være vanskelig, men det vil forandre deg, spesielt for oss som lever i et tid full av distraksjoner. 

Bibel: Lese vers eller kapitler i Bibelen. Det finnes mange måter å lese Bibelen på, alle gir deg forskjellig innsikt og kunnskap. Du kan lese for å lære informasjon eller for å forstå bedre innholdet og hvordan dette påvirker ditt liv. Du kan også grunne på tekstene og  på hvem Gud er. 

Bønn: Bønn er en samtale, et felleskap med Gud. Det finnes mange måter å be på. Du kan be egne bønner, eller bønner som andre har skrevet, som Vår Far (Jesus sitt beste tips) eller sjekke ut bønnebøker. Du kan be inni deg eller høyt. Med få ord eller mange ord. Alene eller sammen med andre. 

Ukentlig: 

Gudstjenesten: I gudstjenesten får vi være en del av en større kristen familie, et felleskap. Her får vi be for hverandre, dele nattverd, lovprise Gud og høre forkynnelse. 

Smågruppe: Bibelgruppe, Lifegruppe, jentegruppe, klubb – det kan kalles hva som helst. Men vi trenger alle en mindre gruppe der vi kan snakke med andre kristne om tro og tvil, dele liv og lese i Bibelen sammen.

Nestekjærlighet/Diakoni/Misjon: Etter en stund med daglige og ukentlige rytmer kan det være at du begynner å brenne mer for lokalmiljøet ditt. At det skal være et godt sted for de som bo der, og at de rundt deg også må få bli kjent med Jesus. 

Det har vokst frem et engasjement. Kanskje for lokalmiljøet, kanskje for verden. Det er sånt som skjer når Guds hjertesaker blir dine hjertesaker. 

Benytt muligheten når du kjenner at du er gira, til å bli med i et arbeid der du forplikter deg. Kanskje kan du være leder i det lokale ungdomsarbeidet? Kanskje er du typen som virkelig blir gira av gateevangelisering. 

Ta steget, du vil få massevis av velsignelse tilbake av å bidra i denne typen arbeid. Og det aller beste er jo at andre får møte Jesus og hans kjærlighet gjennom deg! 

Hver måned/semester:

Retreat: Noen ganger trenger vi alle en ekstra lang pause i hverdagen, for å resette fokuset vårt. En som er litt lenger enn den daglige stilletiden. En retreat er gull verdt! Den kan være organisert, eller du kan gjennomføre din egen hjemme-retreat. 

Påfyllsboost: En leir eller festival kan være fantastisk for å få en skikkelig boost av Guds ord og engasjement for misjon og mennesker rundt deg.

Årlig: 

Faste: For mange er fasten fremmed. Men det har vært en del av tradisjonen helt siden Israelsfolkets tid. Det er en fin måte å sette fokus på troen og tenke ekstra mye over det Jesus har gjort i en periode. Man har tradisjonelt fastet fra mat i tiden frem mot påske, men det finnes mange andre ting vi som unge i 2020 kan (og kanskje bør) faste fra. Noen tips får du i denne saken. 

Tenke på økonomi: Giverglede og det å hjelpe andre som trenger det, også økonomisk, er noe som snakkes opp i Bibelen. For mange betyr dette å gi tiende, altså 10% av det du tjener i kollekt til kirken din eller prosjekter. Akkurat hvor mye du gir er ikke det viktige; men jeg tror at alle vi som lever gode liv i Norge har muligheten til å gi noe. Ta en liten sjekk årlig på hva du bruker pengene dine på og hva du ønsker og har mulighet til å gi.

Tid for alt

Trenger man å gjøre alt dette for å være kristen da?

For å bli frelst trenger du kun å tro, bekjenne at du ikke fikser å leve et fullgodt liv uten Jesus. Det er nåden. 

Men – Gud ønsker at du skal modnes i troen din. For å bli bevart i troen, fortsette å tro rett og slett, trenger man å fortsette å bruke tid sammen med Gud og med andre kristne. 

Noen deler av livet er tyngre enn andre. I noen perioder kan gode rytmer bety at du leser i bibelen og ber, og møter et par/tre andre kristne regelemessig for å be sammen og dele nattverd. 

Det viktigste er at du setter av tid til den personlige relasjonen din til Gud, og at du har et godt fellesskap som du kan støtte deg på. Det vil gi glede og trygghet, også på de dagene som er ekstra tunge. 

 

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Denne saken ble først publisert i 2020.