4 forslag til måter du kan faste på

4 forslag til måter du kan faste på

Fasten er en tid for å rette oppmerksomheten mot Gud.

Leder

Dagens leder er skrevet av iTro-journalist Hæge A. Aasmundtveit.

Vi er i ferd med å gå inn i en spesiell tid av året – ja, du gjettet det: fasten.

Det er få kristne høytider (hvis man kan kalle det for det) som er mer uklare og udefinerte i hvordan – og om – man skal markere den.

(Unntaket er kanskje Kristi Himmelfarts dag. Her er noen forslag til hvordan du kan feire den.)

En motreaksjon

Nå er ikke jeg en ekspert på fasten. Men jeg har hørt at forvirringen har noe å gjøre med at man i enkelte kristne tradisjoner gjennom historien har kjørt en hard og streng linje på at alle måtte faste fra mat, uansett om de ville det eller ikke.

Det hendte visst at bygdefolk puttet steiner i lommene sine når de skulle veies av presten i starten av fasten, så de kunne vise at de hadde gått ned i vekt innen påske.

Det er lite kult, det må vi bare innrømme. Så man har fått en motreaksjon: Du trenger ikke å bevise at du er kristen ved å gjøre masse greier – det handler om tro og nåde.

Fasten er en mulighet

Likevel har fasten en liten renessanse i våre dager.

Da tenker man først og fremst på fasten som en mulighet, ikke en lov. Du står helt fritt til å ignorere den hvis du vil. (Men spis gjerne fastelavnsboller i morgen. De er sykt gode!)

Muligheten fastetiden gir er å ha en avgrenset periode på 40 dager der du kan skifte fokus, skrelle vekk distraksjoner og dårlige vaner, og rette oppmerksomheten mot Gud.

Som Peter Halldorf sier det: «Når vi velger bort noe – er det ikke i forakt for kroppens og sinnets behov. I fastetiden avstår vi fra noe godt – for et større gode. Vi kan være tilbakeholdende når det gjelder søvn, prat og mat for å kunne rette større oppmerksomhet mot det som skaper lengsel etter Gud og hans gaver.»

4 forslag til faste

Hvordan du velger å faste er helt opp til deg. Du vet selv best hva du kan trenge å gi slipp på for å gi rom til noe bedre. For å gi mer plass til Gud i hverdagen.

Hvis du likevel ønsker noen tips, kan kanskje dette sette kreativiteten din i gang.

Her er noen varianter av faste som jeg har prøvd ut:

1.  Faste fra Netflix

De første tre dagene fikk jeg skikkelig abstinenser av å ikke se på serier under middagen. Det føltes kleint ut å bare stirre ut i lufta mens jeg spiste. Men når jeg kom over den første kneika var det ganske deilig. Det ga meg mer ro og jeg ble mer til stede i meg selv og med de rundt meg.

2.  Faste fra snacks

Sukkeravhengigheten er reell for de fleste av oss, så dette var en utfordring. Jeg ga meg selv unntak på søndager, siden søndag er en festdag.

Men jeg merket noe veldig rart, at jeg begynte å crave ordentlig mat heller enn snacks på kveldene. Det gjorde generelt at jeg følte meg bedre og sunnere, og det var ikke så vanskelig som jeg hadde fryktet.

3.  Faste fra kjøtt

Dette ligner mer på en tradisjonell faste. Det passer også godt inn i våre miljøbevisste dager.

Jeg ble nødt til å lære meg å lage en del nye retter, og det ble ganske godt. Igjen hadde jeg unntak på søndager.

Den største utfordringen var å få i meg nok proteiner, så pass på å spise nok nøtter, frø, mandler, belgfrukter (linser, bønner og erter), soyaprodukter, kornprodukter som havre og quinoa, egg og melkeprodukter hvis du prøver ut denne.

4.  Faste fra middag én dag i uka

Den mest spesielle fasten jeg har hatt var å møte med noen venner én gang i uka når vi ellers ville spist middag, for å søke Gud, be og lovsynge sammen. Det var en veldig god opplevelse, og jeg kommer til å gjøre det igjen i år.

Det føles litt radikalt å faste fra mat, men det er tross alt det som er mest vanlig i Bibelen, så det er verdt å prøve det ut. Også er det helt greit å sette sine egne regler, om man vil faste en hel dag, fra ett måltid eller om man lar være å faste en dag på grunn av sykdom eller andre ting.

Poenget med fasten er å gjøre den til en annerledestid, hvor du gjør noen grep i hverdagen for å være mer til stede i deg selv og med andre, og du setter av ekstra tid til å søke Gud.

Så toppes det hele med påskefeiringen til slutt.

Hvordan vil du markere fasten?

Shelby Miller

Leder

Dagens leder er skrevet av iTro-journalist Hæge A. Aasmundtveit.