7 tips for hvile i en travel hverdag

7 tips for hvile i en travel hverdag

Hverdagen kan være stressende. Hvile er derfor essensielt.

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Denne saken ble først publisert i 2017.

Vi er i gang med et nytt semester. Nytt semester betyr gode intensjoner og ny ståpåvilje. Det betyr også at hverdagen slår deg litt i trynet igjen etter en avslappende ferie. Hverdagen kan være stressende. Vi trenger hvile og pustepauser mellom alle små og store ting vi fyller hverdagen vår med.

Her er mine sju beste tips for å få en mindre stressende hverdag:

1. Stillhet

Start eller avslutt dagen med stillhet. Stillhet kan virke kjedelig, men sliter du med stress og bekymringer er det kanskje akkurat det du trenger. Dersom stillheten virker for skremmende kan du ha på litt instrumental lovsang i bakgrunnen de første gangene. Stillhet gir ikke bare et rom for etterlengtet pause, men gir også rom for ettertanke. I stillheten blir vi helt tilgjengelige for det Gud vil minne oss på. Derfor kan det å sette inn stilletid i hverdagen forandre deg og, etter mine erfaringer, hjelpe gjennom perioder med tvil og åndelig tørke.

2. Ta pause når du har pause

Det høres kanskje opplagt ut, men det er ikke alltid så enkelt. Det er alltid en eller annen bekymring man tenker på eller en melding man burde sendt. Skal man være supereffektiv kan man få presset inn skolearbeid eller forberedelser i alle små pauser. Jeg har funnet ut at  jeg er mer effektiv om jeg faktisk bruker alle de små pausene til å ta pause. Slappe av på bussen istedenfor å pugge. Ta skikkelig pause når du har pause!

3. Skriv det ned

For å kunne ta skikkelig pause må man ha en måte å takle alle små bekymringer og ting man burde ha gjort. Skriv det ned. Skriver du ned alle småting som må fikses og bestemmer deg for når du skal gjøre det, trenger du ikke å stresse hver gang tanken dukker opp i bevisstheten din. Dette gjelder også for større bekymringer. Å sette ord på hva som bekymrer kan kanskje være med å danne et mer realistisk bilde.  Noen ting som kanskje virker uendelig store kan bli litt mer håndfaste og litt mindre skumle.

4. Gå en tur

Gå deg en kveldstur, eller gå en liten skitur. Når man er ute i naturen alene får man virkelig tid til å sette hverdagen litt på pause. Du kan selvfølgelig gå en tur sammen med noen også. Når du er litt stressa, eller dagen ikke ble helt som den skulle, er det få ting som er bedre enn å puste inn frisk luft og nyte naturen. Kanskje vil du bli overveldet på nytt av Guds storhet, det blir jeg ofte når jeg ser skaperverket.

5. Bruk tid i Bibelen

Det er aldri feil å holde fokus på det viktigste. Selv om bibellesing og bønn ikke skal være noe du tvinger deg selv til å gjøre, tror jeg at vi må øve oss litt på å ta oss tid til det. Tenk litt nytt. Du trenger ikke nødvendigvis å lese mange kapitler på en gang eller følge en veldig streng plan. Let litt og studer ordet, bruk litt tid på å forstå et vers. Vær kreativ, tegn i og bruk bibelen din. Hva er vel ikke bedre enn å bli bedre kjent med ham som gir fullkommen trygghet og hvile?

6. Våg å kjede deg

Vi fyller ofte hverdagen med planer og avtaler. Kan det noen ganger ha en sammenheng med at vi er litt redde for å gå glipp av noe, eller kjede oss? For å få en litt mindre stressende hverdag tror jeg vi må tørre å la noen ettermiddager eller helger stå åpne, uten så mange planer. Risikoen for at du kommer til å kjede deg er der absolutt, men  sannsynligheten for at det var akkurat denne lille pausen du egentlig  trengte er nok større. Det er vel egentlig litt sunt å kjede seg av og til.

7. Lov med (noen) late dager

Det er helt lov og nødvendig med noen dager der du ikke gjør så mye. Det er viktig med ferie og pause. Noen dager får man ikke gjort alt det man hadde planlagt, og noen ganger er det helt greit. Man kan ikke ligge på sofaen uten å gjøre noe hver dag, men noen ganger er det akkurat det man trenger for å være klar til hverdagen igjen. Du trenger ikke ha dårlig samvittighet for at du tok en rolig lørdag uten å gjøre noe forrige helg, vi er bare mennesker, og vi trenger hvile. Det vet Gud, han gav oss en hviledag for en grunn.

 

 

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Denne saken ble først publisert i 2017.