Å snakke sammen om Gud burde være naturlig og godt for oss som er kristne.

Å snakke sammen om Gud burde være naturlig og godt for oss som er kristne.

Det er liksom litt kleint å skulle prate om troen med ikke-kristne. Skal jeg være ærlig så er det noen ganger litt kleint å snakke om det med andre kristne også. 

Tema

Tema på iTro i september er frimodighet.

Vi kristne ønsker at Jesus skal bety noe for oss i hverdagen. Vi ønsker at andre skal kunne se Hans kjærlighet gjennom oss, og at vi selv skal modnes som kristne. Vi ønsker også å fortelle andre, med ord, om hvem Jesus er og hva han betyr for oss. 

Det er her det begynner å bli litt vanskelig og jeg blir stressa. Kanskje du også? Det er liksom litt kleint å skulle prate om disse tingene med ikke-kristne. Skal jeg være ærlig så er det noen ganger litt kleint å snakke om det med andre kristne også. 

Som å lære å gå

Å snakke sammen om Gud burde være naturlig og godt for oss som er kristne. Selv om det ikke føles naturlig akkurat nå betyr ikke det at det aldri kan bli det! 

Ingenting blir helt perfekt den første gangen du prøver. Et barn som lærer å gå, går ikke perfekt fra første skritt. Det begynner vaklende og ustødig.

Slik vil det også være for oss når vi begynner å prate litt mer om Gud i hverdagen. Det vil ikke føles så naturlig med en gang, men vi er likevel skapt til å gjøre det. Litt etter litt – som et barn er skapt til å utvikle seg og bli voksen. 

Vi modnes i troen, i sårbarhet og i kjærlighet. Etter en stund blir det kanskje unaturlig å IKKE spørre venninna di, som har hatt det litt kjipt i det siste; «Hvordan går det med Gud?» 

La dette være en challenge for resten av høsten: Snakk sammen om livet med Gud! 

Her er noen mer eller mindre konkrete tips som kan hjelpe deg på veien: 

 

1. La Bibelen og Jesus bety noe i livet ditt 

Det virker kanskje som en selvfølge, men skal troen være noe mer enn en idé du tror på og fellesnevneren i gjengen som møtes på ungdomsmøte, må du starte her. 

For at jeg, og du, skal kunne dele om det som skjer i kristenlivet vårt og bry oss om hvordan vennene våre har det med Gud, må vi selv la oss påvirke av Gud i hverdagen. 

Gode rutiner og vaner rundt bibellesing og bønn er en viktig nøkkel. Sjekk ut denne saken om tips til dette.

Du kan også høre på taler på podcast, eller lytte til lovsang. Menigheten har en viktig rolle i din modning som kristen, så finn et felleskap og en tjeneste – og vær trofast. 

Bruker du tid med Gud, vil han forandre deg. Du vil ønske å prate med vennene dine, og bønn og bibellesing i hverdagen vil bli litt og litt enklere. 

2. Start med de små tingene

Be bordbønn i kollektivet. Les fast i en andaktsbok. Heng opp bibelvers på do.

Noen ting eller faste aktiviteter er enkle å gjennomføre, og lite kleine å ta initiativ til. Start her.

Slike små ting kan også være store vitnesbyrd for ikke-kristne som er innom, og viser dem at dette er noe som faktisk betyr noe for deg. 

3. Be for og med hverandre 

Bibelen snakker ofte om at vi skal be for hverandre. 

Bekjenn da syndene for hverandre og be for hverandre, Jak 5, 16a

Det kan være litt kleint å be sammen med venner i situasjoner der dere ikke har brukt å gjøre det – men prøv dere fram. Det er kraft i bønn, og da er det litt for teit å kun be sammen når man er på bønnemøter. Det trengs tross alt ikke mer enn to…. 

For hvor to eller tre er samlet i mitt navn, der er jeg midt iblant dem, Matt 18, 20 

De fleste tenker nok at det er hyggelig med en liten bønn før alle går hver til sitt etter et besøk en kveld – men få tør å ta initiativet. Så kjør på – ta initiativ til en liten fellesbønn. 

4. Studer bibelen sammen  

Bibelgrupper er gull. De gir en gylden mulighet til å prate med venner, eller andre fra menigheten din, om det du leser og finner i Bibelen. 

Men vi trenger ikke en bibegruppe for å studere Bibelen sammen. Det kan vi jo egentlig gjøre med hvem som helst, hvor som helst. Vi trenger bare en Bibel (eller Bibel-appen.)

Kanskje kan dere starte med at dere møtes og leser i Bibelen stille hver for dere, og tar praten og delingen litt etter litt? 

5. Spør rett frem 

Noen ganger kan man rett og slett bare spørre. «Hvordan går det med Gud for tida?», «Er det vanskelig å lese i bibelen, vanskelig å be?» 

Det er ikke alle situasjoner dette passer seg – men det passer nok oftere enn du tror. Et vennskap med Gud i sentrum tåler at man spør rett frem. Det gir mulighet til å hjelpe hverandre, støtte hverandre – og kan resultere i gode samtaler. 

Slutt å gjøre det enda vanskeligere for andre 

Av en eller annen grunn blir det sett på som litt kleint å dele fra livet med Gud. Det er ikke uvanlig at vi kommer med kommentarer eller tuller det litt bort. Kanskje gjelder dette spesielt blant gutta. 

«Så kristen du er da»

Vi mener jo ikke at det å leve nært Gud, og dele fra kristenlivet, er teit – men vi blir nok alle litt sårbare, og kanskje også litt misunnelige. Vi ønsker jo å kunne være litt mer slik selv også. 

Slutt å gjøre det enda vanskeligere for andre. Prøv heller å oppmuntre hverandre til å leve nær Gud. 

 

Tema

Tema på iTro i september er frimodighet.