Den norske skepsisen

Den norske skepsisen

Min erfaring er at det er typisk norsk å være skeptisk til fremmede. Jesus satte et annet eksempel.

Tema

Tema for iTro i januar er «Enhet».

Jeg fikk kultursjokk en gang jeg var på besøk i Norge mens jeg bodde i Nord-Irland.

Der hadde jeg blitt vant til irenes vennlighet og lagt til vane å se inn i øynene til menneskene rundt meg. På gata og på bussen. Om jeg gikk meg bort, kunne jeg spørre hvem som helst om veien. Null stress. Det føltes trygt.

Skeptisk til fremmede

Flyet mitt til Norge hadde vært forsinket og jeg måtte få tak i en mobil for å gi beskjed til de hjemme. Jeg så et middelaldrende par og bestemte meg for å spørre dem.

De så ikke på meg.

Plutselig kjente jeg pulsen min stige. Bank, bank. Hva var det som skjedde med meg? For to timer siden var dette null stress.

Etter en stund tok jeg mot til meg og spurte om å få låne mobilen deres for å ringe hjem. Damen så skeptisk på meg og nølte. ”Det er ikke så mye batteri igjen.” Hun så på mannen sin, som ikke sa noe. Til slutt lot hun meg låne mobilen.

Da jeg leverte den tilbake var det plutselig omtanke i øynene hennes. ”Fikk du ordnet det?” Hun smilte vennlig da jeg sa ja. All skepsisen var forsvunnet.

Jesus om de rettferdige

Min erfaring er at det er typisk norsk å være skeptisk til fremmede. Det er ikke nødvendigvis snakk om fremmedfrykt i form av rasisme, men heller en generell vegring mot alle man ikke allerede har sluppet innpå seg.

”La meg være i fred, så lar jeg deg være i fred.” Det er normen.

Jesus satte et annet eksempel. I Matteus 25 snakker han om de rettferdige som får ta del i Guds rike:

”For jeg var sulten, og dere ga meg mat; jeg var tørst, og dere ga meg drikke; jeg var fremmed, og dere tok imot meg; jeg var naken, og dere kledde meg; jeg var syk, og dere så til meg; jeg var i fengsel, og dere besøkte meg.” Matt 25,35-36.

Hvorfor er det så viktig for Jesus at vi er sjenerøse og hjelper de som trenger det? Fordi han identifiserer seg med de svake:

”Sannelig, jeg sier dere: Det dere gjorde mot én av disse mine minste søsken, har dere gjort mot meg.” Matt 25,40.

6 utfordringer

Jeg tror de fleste av oss kan strekke oss langt mer for å være sjenerøse med folk vi ikke kjenner. Meg selv inkludert. Så jeg utfordrer både deg og meg med følgende dares:

  1. Se folk du møter på gata inn i øynene, gjerne med et smil.
  2. Si hei til tiggere.
  3. Bli kjent med en ny person i dag.
  4. Få deg venner med andre livssyn (i tillegg til kristne venner).
  5. Reis til et land med en helt annen kultur.
  6. Hjelp noen som trenger det.

Tar du utfordringen?

Tema

Tema for iTro i januar er «Enhet».