Landslagsspiller Samson: – Det er det viktigste i verden, så det er veldig naturlig for meg å være åpen om troen 

Landslagsspiller Samson: – Det er det viktigste i verden, så det er veldig naturlig for meg å være åpen om troen 

Samtidig som Jesus er på førsteplass i livet drømmer 22-åringen om å spille EM med flagget på brystet.

Samson Olsen

  • Alder: 22 år
  • Høyde: 183 centimeter
  • Født: Bergen
  • Posisjon: Opplegger
  • Klubb: TSV Jona Volleyball
  • Tidligere klubber: TIF Viking (Norge) og Mount Royal University Cougars (Canada)
  • Annet: Norsk mor og canadisk far

Rundt påsketider en del år tilbake delte landslagsspiller i volleyball, Samson Olsen, på sin Instagram-bruker ordene «He is risen». Da tikket det inn en melding fra en 14 år-gammel følger som lød følgende:

«Jeg spiller volleyball og er kristen, men det er ikke altid lett å gjøre det alene. Kult å se at du legger ut om troen din og ikke skjuler, men er stolt av den.»

– Den meldingen traff meg. Jeg skulle ønske at når jeg vokste opp at det var flere kistne idrettsutøver. Kirken og idrett ble ofte separert og jeg var ikke klar over at det kunne blandes. Det er kult at jeg som 22 år gammel gutt kan vise at Jesus er ekte, forteller Samson i en telefonsamtale til iTro.

Siden har Samson fått spre budskapet om Jesus på sin Instagramprofil som har over 11 000 følgere og «It’s Jesus season» i bioen.

Les også: Hvorfor er kristne så gode i volleyball?

Jesus på førsteplass

Samson har alltid vært kristen, men det ble befriende for han da han fant ut at det gikk an å spille volleyball og samtidig følge Jesus.

– Det hender folk spør om jeg har volleyball eller Jesus på førsteplass i livet. Selv om jeg legger ut flere volleyball- enn Jesus-videoer på Sosiale Medier, så er Jesus på førsteplass i livet mitt. Hvis man er ingeniør, trenger ikke det bety at ingeniørjobben er på førsteplass, sier landslagsspilleren engasjert.

De blir faktisk interessert og er ofte villig til å ta et steg nærmere Jesus

Samson føler seg privligert som kan peke på Jesus som kristen idrettsutøver og skulle ønske det var flere kristne forbilder da han vokste opp. FOTO: Leif Røv

Han føler seg heldig som har mange følgere, for om de vil følge med på volleyballkarrieren hans, blir de nødt til å se det han deler om Jesus også.

– Det er en gylden mulighet. Da jeg var yngre var jeg ikke like åpen og hadde sjeldent samtaler med lagkameratene mine, men når man er åpen om troen, får man flere fine samtaler, sier han engasjert og fortsetter:

– De blir faktisk interessert og er ofte villig til å ta et steg nærmere Jesus. Jeg trodde misjon handlet om å reise til Etiopa eller Indonesia, men det handler om å gjøre en jobb der du er. Det er det viktigste i verden, så det er veldig naturlig for meg å være åpen om troen, forteller han og legger til at det ikke allitd er like kult å dele budskapet om Jesus, men at det er nødvendig.

Les også: Endre Olav Osnes mistet moren sin som 10-åring: – Aldri vært sikrere på at Gud fantes

Takknemlig for kristen oppvekst

Samson er født og oppvokst i Bergen. Hans mor er norsk, men faren hans er canadisk. Han føler seg privligert som har fått oppleve to kulturer i oppveksten. 22-åringen er vokst opp i NLM og har besteforeldre som var misjonærer i Etiopia.

– Jeg er veldig takknemlig for det fundamentet jeg har fått i oppveksten – trygge rammer omringet av mennesker som elsker meg, forteller han.

Med en far som volleyballtrener begynte Samson tidlig med volleyballspilling i tillegg til å være aktiv i andre sporter. Det var først da han begynte på Tertnes toppidrettsgymnas at han virkelig begynte å satse på volleyballen.

Etter at han hadde fullført skolegangen der, begynte han på en bachelorgrad i fysioterapi parallellt med volleyballkarrieren. Han spilte på TIF Viking i Bergen som han sier var et fint springbrett til en profesjonell tilværelse som volleyballspiller.

Les også: Fersk Norgescup-vinner deler sine beste frisbeegolf-tips

Ny tilværelse Sveits

Etter å ha spilt på TIF Viking fra 2017 til 2022 gikk turen videre til Canada og Mount Royal University Cougars. Her oppnådde han blant annet andre plass i grunnspillet to år på rad for klubben som spiller i den øverste divisjonen i Canada.

Nå har Samson nylig flyttet til Sveits for å bli en del av klubben TSV Jona Volleyball som også er en universitetsliga og det høyeste nivået i Sveits. Forskjellen fra ligaen i Canada er at her er ligaen profesjonell hvor spillerne tjener penger. Det vil med andre ord si at bergenseren nå er en profesjonell volleyballspiller.

– Jeg gleder meg masse til å begynne. Nå er det skikkelig satsing. Nå er det jobben og livet, sier han engasjert.

Drømmer om EM

I skrivende stund er 22-åringen på landslagssamling og spiller EM-kvalifisiering. De vant første kampen 3-0 i sett mot Montenegro og spiller borte mot Tsjekkia i morgen. Seriespillet for klubblaget starter i september.

– Det er et privilegium å spille med flagget på brystet. Det er kult å spille på vegne av et land. Jeg har veldig lyst å få Norge til EM. Vi har ikke klart det før, forteller Samson som debuterte på landslaget som 20-åring i 2022.

EM-KVALIK: Samson Olsen spiller i morgen mot Tsjekkia for det norske landslaget og ønsker å hjelpe Norge til et mesterskap. Norge vant sin første gruppespillskamp 3-0 i sett mot Montenegro. FOTO: Einar Juliebøe

Cupgull med barndomskompisene

Selv om Samson allerede har nådd langt i volleyballkarrieren, har han enda større drømmer.

– Jeg har veldig lyst til å spille i Polen eller Italia, noe jeg ikke trodde var mulig før, men ser nå at det kan gå. Champions League er jo det store, så å vinne det er jo et stort mål, sier oppleggeren ambisiøst.

Det var først årene fra jeg var 18 til 20 år troen min ble ekte

Et av karrierehøydepunktet han sitter igjen med var da han fikk cupgull med TIF Viking mot Koll IL. Det var hans siste kamp før han forlot klubben.

– Å vinne cupfinalen med guttene jeg har vokst opp med var veldig kjekt, mimrer han.

Les også: Sean McDermott: – Jeg er ikke perfekt, men det er Jesus

Fra barnetro til egen tro

Samson har fått inn kristendommen med morsmelken, men det var ikke før i slutten av tenårene at det ble hans egen tro.

– Det var først årene fra jeg var 18 til 20 år troen min ble ekte. I barndommen var jeg ofte i opposisjon mot å gå i kirken. Jeg skjønte ikke vitsen og hvorfor det var viktigere enn å spille volleyball, sier han betenkt.

Men forteller videre at troen har vært stabil siden.

– Nå er det min egen tro. Når jeg ser tilbake på alt foreldrene mine gjorde, setter jeg sykt pris på det. All kjærligheten de har gitt meg og viser til andre. Det forstår man ikke når man er en drittunge på 13-14 år, ler han.

Videre forklarer han at det var viktig for han å finne en menighet som passet han bedre enn de han var vant til.

EGEN TRO: Det var først i slutten av tenårene at Samson gikk fra å lene seg på foreldrene sin tro til å få sin egen tro på Jesus. FOTO: Privat

Jesus gir mening til tilværelsen

– Hva betyr troen for deg?

– Det betyr å stole på Jesus, at han døde for oss. Noe som betyr at vi faktisk har en mening her i livet. Og hvis du sier deg enig i det, så har vi også et ansvar i å spre den gaven videre til andre. Det går hånd i hånd, sier han og legger til at måten å gjøre det på kan se veldig forskjellig ut.

Det er få som ikke respekterer meg for min tro

Samson får stadig delt troen sin til lagkameratene sine og erfaringen er stort sett positiv.

– Jeg har vært heldig med lagkameretane mine. Det er få som ikke respekterer meg for min tro. De respekterer meg nesten mer når jeg er åpen om troen, forklarer bergenseren.

Les også: Samuel Adegbenro: – Alle som kjenner meg vet at Jesus betyr alt for meg

– Vær stolt av din tro

Samson er opptatt av å ikke være for pågående når han evangeliserer.

– Målet er å ikke være for «pushy», men samtidig være veldig tydelig og åpen. Jeg tror folk liker å tenke over hva som er meningen med livet og hvem Jesus er, utdyper han.

Vær spørrende og nysgjerrig på troen

Han legger til at det kan være kjipt å ikke få dratt i kirken på søndager hvis han spiller kamp.

– Hva vil du si til unge som ønsker å leve frimodige liv med sin kristne tro?

– Vær stolt av din tro og ditt valg om å tro, men husk å være kritisk og undersøk troen din. Jeg følte av og til at det kunne være svart-hvitt og at det ikke var rom for diskusjon. Så fortsett å still kritiske spørsmål til både kristne og ikke-kristne. Vær spørrende og nysgjerrig på troen, oppfordrer han avslutningsvis.

Einar Juliebøe

Samson Olsen

  • Alder: 22 år
  • Høyde: 183 centimeter
  • Født: Bergen
  • Posisjon: Opplegger
  • Klubb: TSV Jona Volleyball
  • Tidligere klubber: TIF Viking (Norge) og Mount Royal University Cougars (Canada)
  • Annet: Norsk mor og canadisk far