– Jeg ønsker å peke på Jesus i filmbransjen

– Jeg ønsker å peke på Jesus i filmbransjen

Sofie (23) har allerede gjort oppdrag for kjendiser og store filmproduksjoner, men drømmen hennes er å lage en kristen spillefilm.

Filmfotograf

Sofie Arnesen studerer siste året på film og tv på Westerdals og spesialiserer seg innen filmfoto, til å bli filmfotograf også kalt Director of Photography (DOP).

En filmfotgraf er en egen fagfunksjon som har ansvar for alt det visuelle i en stor filmproduksjon. En fagsjef-rolle med mye kreativt arbeid i tillegg til å ha kontroll på andre roller. Filmfotgrafen er den som manøvrerer kamera.

– Siden jeg var 15 år har jeg drømt å lage en stor, kristen spillefilm – det er drømmeprosjektet mitt! Men da må også Gud ville det. Jeg stoler mer på Gud enn på meg selv, forteller Sofie Arnesen Hodne til iTro.

Sofie tar seg et avbrekk fra planlegging av bachelorfilmen hun snart skal i gang med. Til iTro forteller den energirike Flekkerøy-jenta åpenhjertig om sin trosreise og hvordan det er å være kristen i en sekulær filmbransje.

Sofie i action under innspilling av bachelorfilm på Sørlandet. FOTO: Simen Hinderaker
Ofrer alt for å få til det perfekte klippet.                         FOTO: Simen Hinderaker

– Blir i dårlig humør av å slappe av

Sofie har mange jern i ilden. I tillegg til å studere Film og TV siste året på Westerdals, driver hun eget foretak, Hodne Media, hvor hun er freelancer og tar i mot oppdrag innen film og foto, samt at hun jobber 20% som PR-arbeider for IMF Ung.

Heldigvis trives hun med full timeplan.

– Det er litt morsomt, for når jeg slapper av, blir jeg i dårlig humør. Å få jobbe med hobbyen min gir meg ti ekstra gir, forklarer hun.

Sofie på vei mot å bli filmfotograf. Inne på sitt siste studieår på Film og TV.           FOTO: Simen Hinderaker

Overga seg til Jesus i skolegården

Sofie er i dag bosatt med sin ektemann, Peter Hodne, i Oslo. Hun har vært kristen hele livet og er takknemlig for at foreldrene hennes tidlig lærte henne å bli glad i Jesus. Allerede på barneskolen tok hun et tydelig standpunkt.

– Jeg ga livet mitt Jesus i skolegården. Da skjedde det noe, det var akkurat som at jeg fikk en bevissthet over hva Jesus hadde gjort for meg, forteller hun.

Det er litt skummelt å si det var et kall, men det var min opplevelse

Etter at hun gjorde dette valget opplevde hun en frimodighet og en lyst til å være et redskap for Gud.

Kall til filmbransjen

Sofie har alltid hatt en interesse for media. Hun er en av de som synes det er gøyere å lage film enn å se på film. En kveld i 9.klasse forsterket denne interessen seg. Hun var på en kristen ungdomskveld i kirken hvor de så filmen «War room» – og den gjorde inntrykk.

– Et av de beste valgene jeg har gjort i mitt liv

– «Jeg vil jobbe med film!», var min umiddelbare reaksjon da filmen var ferdig. Budskapet traff hjertet mitt og jeg opplevde det som et kall at jeg skulle jobbe med film. Det er litt skummelt å si det var et kall, men det var min opplevelse, forteller hun engasjert og sier at hun aldri har tvilt på hva hun skal drive med siden.

Etter den kvelden var målet hennes å komme inn i filmbransjen og gjennom det peke på Jesus. Dermed ble linjen Medier og kommunikasjon-linjen på VGS i Kristiansand et naturlig valg.

Sofie har fått ta steg i både troen og i sine medieferdigheter gjennom erfaring og læring på Lundeneset og bibelskolen Bildøy. FOTO: Simen Hinderaker

Depresjon

Men veien videre skulle vise seg å ikke bare være enkel.

– Jeg gikk på en smell og kom inn i en depresjon. Flere måneder tilbrakte jeg på et mørkt rom. Jeg trengte å komme til et sted hvor flere hadde samme verdisett som meg, forteller hun.

Når da internatskolen Lundeneset VGS var den eneste kristne skolen som kunne tilby Medier og kommunikasjon, ble valget enkelt. Ei uke før oppstart fikk hun tilbud om skoleplass og her opplevde hun et lys komme inn i mørket.

– Det må være et av de beste valgene jeg har gjort i mitt liv. Jeg fikk utvikle min kjærlighet for film, men ikke minst fikk jeg møte mennesker som ville være med meg!

– Godt å ikke lenger føle seg alene

Gjennom de kristne tilbudene fra skolen og å stå i tjeneste selv, utviklet hun seg som menneske og i troen i løpet av de to årene hun fikk på internatskolen.

– Jeg fikk venner for livet som delte samme verdisett som meg. Det var utrolig godt å ikke lenger føle seg alene. Det var også her jeg ble kjent med han som i dag er min ektemann, smiler hun.

Sofie har en drøm om å spille inn en kristen spillefilm. FOTO: Simen Hinderaker

Bibelskole

Videre gikk veien til Bildøy bibelskole hvor hun fikk ta nye steg i troen, samt ytterliggere erfaring og læring i mediefaget. Bildøy så tidlig hennes kvaliteter og ga henne flere medieoppdrag hun fikk vokse i.

Etter å ha vært elev på Bildøy, ble hun ansatt som PR-stipp på bibelskolen. I tillegg jobbet hun med PR for det lokale bedehuset på Flekkerøy og IMF Ung.

– Jeg er takknemlig for at de ga meg sjansen og at jeg fikk bruke egenskapene mine til å tjene Gud. Tre jobber innen film og foto, men også kristne!

– Hvorfor ikke prise Gud med kvalitet?

Videre forteller hun at vi alle er lemmer på Kristi kropp og har forskjellige egenskaper og oppgaver i Guds rike. For Sofie er det viktig å ære Gud på en best mulig måte, ikke fordi han trenger, men fordi han fortjener det.

– Filmer oppfordrer til alt mulig som jeg ikke kan stå inne for.

– Hvis man skal gjøre noe til ære for Gud, hvorfor ikke prise Gud med kvalitet? Det er som i lignelsen med talentene, og jeg ønsker å forvalte mine film og foto-ferdigheter. Jeg ønsker å peke på Jesus i filmbransjen, enten det er å fortelle om Jesus til mine kollegaer eller lage kristent innhold.

Hun legger til at kristent innhold med kvalitet kan åpne dører og trekker frem Netflix som kjøpte opp «The Chosen»-serien grunnet dens kvalitet.

Tøffe valg

I filmbransjen møter Sofie så og si ingen kristne og hun beskriver bransjen som mørk.

– Bransjen er veldig sekulær, lagd på samfunnets premisser, noe som ofte strider mot Bibelen. Filmer oppfordrer til alt mulig som jeg ikke kan stå inne for. Hvis jeg blir spurt om et oppdrag, vet jeg at jeg ikke kan stå 100% inne for av det som formidles.

Ferdighetene til Sofie er etterspurt, og hun har allerede fått være med på store og spennende prosjekter. FOTO: Simen Hinderaker

Vanskelige beslutninger må tas.

– Jeg prøver ikke å oppsøke filmer/serier som motstrider verdiene mine, men det kreves nøye forarbeid gjennom å lese og forstå manuset, forklarer hun og sier at det er vanskelig å vite hvilke oppdrag hun skal takke ja til, sier hun betenkt.

Hun tror dette blir en enda større utfordring i fremtiden og at det vil være tøft å takke nei til oppdrag hun taper mye penger på.

Lys i mørket

Hun legger ikke skjul på at det kan være krevende å være kristen i en slik bransje, men hun ser også mange muligheter.

– Jeg har fått flere gode samtaler med å være ærlig på hva jeg står for. Forhåpentligvis kan jeg påvirke regissørene til å fortelle historier med bedre verdier.

– Troen betyr alt – det er ryggmargen til hele min tilværelse!

Sofie beskriver kollegaene sine som fantastiske, men at de vet lite om Jesus.

– Det er absolutt en misjonsmark. Det var en film jeg underveis skjønte at jeg ikke kunne stå inne for hovedbudskapet. Da fikk jeg en god samtale med regissøren om hva jeg tenkte. Han fikk mye å tenke på og det kan påvirke hvordan filmen klippes, forteller hun.

– Troen betyr alt

Midt oppi en sekulær arbeidshverdag er den troen en trygghet for Sofie.

– Troen betyr alt – det er ryggmargen til hele min tilværelse! Det er det jeg lever for – livet på jorda er bare midlertidig, og jeg vet hvor jeg skal når jeg dør. Til Jesus kan jeg komme med bekymringene mine. Det er utrolig fint å vite at en har dødd for meg, skapt meg, elsker meg og har en plan for mitt liv.

VOGUE, Karpe og Pørni

Til tross for at Sofie bare er 23 år og enda ikke har fullført studiet, har hun allerede mange gode minner å se tilbake på. Hun har blant annet fotografert rapgruppen Karpe, vært med i innspillingen til Viaplay-serien, Pørni, og vært innspillingsleder i to kinofilmer. Men det er noe annet som rager høyest.

– Det var utrolig gøy å komme i Vogue Skandinavia med to artikler, bilde og film. Det var virkelig en milepæl!, sier hun.

Å få publisering i det anerkjente motemagasinet Vogue Skandinavia er et av høydepunktene til Sofie. Her fra bryllupet i Kroatia. FOTO: Emma Lindblom Lossius

La Jesus få være med i hele hverdagen.

Vogue er et veldig kjent motemagasin. Innholdet som ble publisert var fra et bryllup som holdt sted i Kroatia på en av Mamma Mia-øyene. En av Skandinavias største influensere giftet seg.

– Flekk opp Gud istedenfor mobilen

På spørsmålet om Sofie har tips til hvile i en hektisk hverdag, må hun bare le.

– Jeg er jo verdens dårligste til å slappe av, jeg er den siste du burde spurt!

Men etter å ha tenkt seg litt om, har hun noen erfaringer å dele.

– Jeg tror det viktigste med hvile er å gjøre noe du liker. La Jesus få være med i hele hverdagen. Ikke bare på søndag, men også når du pusser tenner eller er på skolen. Prøv å bruk tid med Gud istedenfor Netflix og reels. Flekk opp Gud istedenfor mobilen, tipser hun samtidig som hun anerkjenner at det kan være vanskelig.

Hun legger også til at det funket bra i hennes tidligere kollektiv da de satte av en fast time til stilletid hvor mobil og prating ble byttet ut med Gud.

Peter Hodne

Filmfotograf

Sofie Arnesen studerer siste året på film og tv på Westerdals og spesialiserer seg innen filmfoto, til å bli filmfotograf også kalt Director of Photography (DOP).

En filmfotgraf er en egen fagfunksjon som har ansvar for alt det visuelle i en stor filmproduksjon. En fagsjef-rolle med mye kreativt arbeid i tillegg til å ha kontroll på andre roller. Filmfotgrafen er den som manøvrerer kamera.