Samuel Adegbenro: – Alle som kjenner meg vet at Jesus betyr alt for meg

Samuel Adegbenro: – Alle som kjenner meg vet at Jesus betyr alt for meg

Intervju med gulljagende Samuel Adegbenro om fotball og tro.

Samuel Adegbenro

 • Yrke: Fotballspiller for Eliteserieklubben Viking FK
 • Nasjonalitet: Nigeria
 • Alder: 27 år
 • Høyde: 178 centimeter
 • Posisjon: Ving
 • Klubb: Viking FK
 • Tidligere klubber: Kwara United, Viking FK, Rosenborg BK, Norrköping og Beijing Guoan
 • Annet:
  • Rosenborg:
   • Seriemester: 2017, 2018
   • Norgesmester cupen: 2018
  • Norrköping:
   • Toppskårer i Allsvenskan: 2021
  • Nigerias landslag:
   • Skulle være med i Nigerias VM-tropp til VM i Russland 2018, men ble stoppet av skader.

I 2015 signerte den nigerianske angrepsspilleren, Samuel Adegbenro, for Stavanger-klubben Viking FK. Hans aller første proffkontrakt. Et ubeskrevet blad med et stort potensial. Den driblesterke kantspilleren ble umiddelbart en suksess og publikumsfavoritt i Jåttåvågen.

«100% Jesus»

Men også utenfor banen gjorde den smilende nigerianeren seg positivt bemerket, spesielt blant kristne. Å vise frem t-skjorter med kristne budskap ble et varemerke for Samuel. Under kampdrakten kunne vi se budskap som «100% Jesus» og «Thank you Jesus».

I 2017 forlot han Viking, men på sensommeren i år ble han re-signert av de mørkeblå for å hjelpe laget inn i den pågående gullkampen. Han ble hentet på lån fra den kineniske klubben Beijing Guoan.

Intervjuet ble gjort på engelsk, men er oversatt til norsk.

– Gull er selvsagt mulig

iTro.no tar en prat med Samuel for å høre hva han tenker om Vikings gullsjanser, fotballkarrieren og hans kristne tro.

– Hvordan er det å være tilbake i Viking FK?

– Det er et privilegium. Jeg er glad nå. Viking og Stavanger er hjemme for meg. Det var her jeg startet karrieren, så jeg er veldig glad for å være tilbake.

I Eliteserien gjenstår det seks kamper. Viking ligger på 2.plass, tre poeng bak Bodø/Glimt. Vinner Viking gull, er det klubbens første gull siden 1991. Samuel har kommet inn fra benken i alle sine fire kamper og har allerede bidratt med én scoring og én målgivende.

– Tror du Viking kan ta gull?

– Ja, det tror jeg, svarer han kontant, før han legger til:

– Med alle de gode spillerne vi har i klubben, så er det selvsagt mulig, men vi må jobbe hardt, svarer han optimistisk.

Samuel tror på Viking-gull. Her i en treningskamp mot Sandnes Ulf. FOTO: Viking FK / Alexander Larsen

– Supporterne er selve laget

I 2017 da Viking var nødt for å selge Adegbenro på billigsalg til erkerival Rosenborg, var Viking i en helt annerledes situasjon. Viking slet både på og utenfor banen, i tillegg til at de slet økonomisk. Det hele endte med et nedrykk til Obosligaen.

Mye har forandret seg og mye positivt har skjedd siden sist Samuel var i Stavanger.

– Det er ikke så mye som er annerledes. Viking har alltid vært en fin klubb. Det har selvsagt skjedd en del materielle forandringer inne og utenfor stadion, rent fysisk, men også den gangen hadde Viking gode spillere og var en ambisjonsrik klubb, svarer han på spørsmålet om hva som er den største forskjellen i klubben siden forrige gang han var her.

Samuel har merket Viking-supporternes fremvekst siden sist gang han spilte fotball i Stavanger. FOTO: Viking FK / Alexander Larsen

Etter en liten pause, kommer han på noe som betydelig har endret seg siden forrige epoke han spilte i mørkeblått.

– Fansen er fullstendig annerledes nå. I forrige periode var det ikke så mange på stadion, men nå har supporterne virkelig vokst frem i byen.

– Hva betyr det å ha syngende og støttende fans i ryggen når du spiller kamp?

– Supporterne er selve laget. Spillere kommer og går, men supportere forblir. Når jeg går ut på banen for å kjempe for klubben og ser på tribunen, ser jeg en familie. Hvis det ikke er noen der, er det vanskelig. Supporterne er alt, virkelig alt, sier han engasjert.

Senket Ajax

Samuels beste fotballminne kom bare to dager etter at han hadde signert for Rosenborg. De hvitkledde skulle møte storklubben Ajax i et dobbeloppgjør hvor vinneren kvalifiserte til Europa League.

– Jeg hadde vært i klubben i to dager og hadde en vond ankel, men de ville likevel ha meg med til Amsterdam. Å komme til en stadion med 50-60 000 mennesker –  det var litt skummelt og helt sykt.

– Tenk om jeg spiller dårlig? Jeg var nervøs. Så scorte jeg 0-1-målet, noe som ga meg selvtillit. I returoppgjøret var vi hjemme på Lerkendal og hadde selvtillit, så det var ikke noe problem. Da skårte jeg to mål. Det var mitt aller største fotballøyeblikk, mimrer han smilende.

Rosenborg vant sammenlagt 4-2 over Ajax og gikk dermed inn i gruppespillet til Europa League. Samuel skårte tre av målene.

Utenfor banen er hans beste minne da han signerte proffkontrakt med Viking i 2015.

Skadetrøbbel

Han leverte varene i Rosenborg og startet også 2018-sesongen bra, men så ble det en bråstopp grunnet skade og han er åpen om at det har preget han.

– Jeg brakk et bein og hadde en stor og langvarig skade. Omtrent åtte måneder måtte jeg holde meg utenfor fotballbanen. Jeg lyver om jeg ikke sier at det var en tøff tid, men jeg prøver å være positiv og takke Gud for alt, forteller han og innrømmer at kroppen føltes litt «eldre» ut rent fysisk etter det lange skadeavbrekket.

Hadde han ikke fått denne skaden, hadde han etter alle solemerker blitt tatt ut i den nigerianske VM-troppen som skulle spille VM i Russland i 2018.

Toppskårer i Sverige

Etter lite spill og mange skader i Rosenborg, reiste han over til Sverige og signerte for Norrköping. Han beskriver dette som sin beste sesong noensinne. Han fikk tillit i en fri rolle på topp og ble toppskårer i ligaen med sine 17 mål.

Han beskriver den svenske ligaen som mer «spillende» og sammenligner den med spansk fotball. Den norske ligaen beskriver han som mer fysisk og sammenligner den med tysk fotball.

– Men den norske ligaen har tatt store steg siden sist jeg var her. Både Viking og resten av lagene har utviklet spillet sitt, poengterer driblekanten.

Samuel ønsker å bli i Viking også etter sesongen. Han føler seg hjemme i Viking og Stavanger. FOTO: Viking FK / Alexander Larsen

Kina, korona og skader

I skrivende stund er Samuel under kontrakt for den kinesiske klubben Beijing Guoan. Tiden i Kina ble ikke helt slik Samuel så for seg.

– Det var litt tøft. Det var korona og jeg hadde også skader denne perioden, sier han ordknapt om Kina-oppholdet.

Om nivået på ligaen, setter han den litt høyere enn Eliteserien, men sier at de beste lagene i Norge kunne gjort godt fra seg i den kinesiske toppdivisjonen.

Ønsker å bli i Viking

Samuel er bare på lån til Viking, men det er ingenting han heller vil enn å forlenge oppholdet med Stavangerklubben.

– Hvis Viking vil at jeg skal bli, så kommer jeg. Det hadde vært fint. Som sagt, dette er mitt hjem. Jeg har blitt glad i byen og menneskene her, forteller han og sier at det sannsynligvis vil komme en beslutning rundt dette etter sesongslutt, en gang på nyåret.

Når Samuel ikke spiller fotball, nyter han gjerne en film eller en god fotballkamp. Så leser han også i Bibelen hver dag.

Tøffeste motspiller

Han trekker frem Matthijs de Ligt og Branislav Ivanovic som de beste forsvarsspillerne han har møtt i kamp og Nicklas Bendtner er den beste spilleren han har spilt sammen med. En spiller han er full av lovord om.

– Det er mange historier om Bendtner på utsiden, men for meg er han utrolig morsom og fin fyr. En veldig snill og høflig person. Når jeg ser han, får jeg bare lyst til å le, ler han.

Sterk Jesus-tro

Å ha en kristen tro hjelper Samuel med å ha selvtillit og trygghet på banen. Samuel har aldri lagt skjul på hvem han tilhører.

– Troen på Jesus betyr alt for meg. Alle som kjenner meg vet det. Det er virkelig alt for meg.

Han forteller at han jevnlig snakker med lagkamerater om tro og at det kan være litt blandet å være en kristen fotballspiller.

– Jeg har ikke problemer med andre folk og det virker som at de ikke har det med meg heller. Gud gir meg trygghet, også når det ikke går bra, forklarer han.

Samuel er åpen om troen sin på Jesus og forteller at det gir han trygghet og selvtillit i hverdagen. FOTO: Viking FK / Alexander Larsen

Tips til frimodighet

– Undersøkelser fra LAGET viser at flere unge kristne ikke tør å være åpne om den kristne troen. Hva vil du si til unge som ikke har stor frimodighet i sin tro?

– Bruk tid i Bibelen og be. For meg handler det om å være stolt og modig. Det er ikke unormalt å bli litt ledd av. Vi må være åpne i troen selv om ikke alle vil høre på oss, men vi må ikke kaste troen vår på noen. Vis at du ønsker dem det beste gjennom Guds kjærlighet.

– Det handler ikke bare om å snakke, men det er viktig å også gjennom handling vise at du genuint bryr deg om de. Hvis dine handlinger samsvarer med verdiene dine, vil pratingen bli enklere. Det var ikke alle som hørte på det Jesus sa heller. Vær modig og gjør ditt beste, og det er mer enn godt nok, råder han.

– Vær god mot alle

Samuel sammenligner det å kjenne Gud med et hus. Hvis du er utenfor huset, ser du litt av hva som er på innsiden, men hvis du går inn, vil du se mye mer av hvem Han er og Hans kjærlighet.

– Vær god mot alle, selv de som ikke er god mot deg. Gud er kjærlighet, avslutter han.

Søndag klokken 19.15 spiller Viking og Samuel Adegbenro sin neste kamp hjemme mot Tromsø i sin jakt på gull i Eliteserien.

Viking FK / Alexander Larsen

Samuel Adegbenro

 • Yrke: Fotballspiller for Eliteserieklubben Viking FK
 • Nasjonalitet: Nigeria
 • Alder: 27 år
 • Høyde: 178 centimeter
 • Posisjon: Ving
 • Klubb: Viking FK
 • Tidligere klubber: Kwara United, Viking FK, Rosenborg BK, Norrköping og Beijing Guoan
 • Annet:
  • Rosenborg:
   • Seriemester: 2017, 2018
   • Norgesmester cupen: 2018
  • Norrköping:
   • Toppskårer i Allsvenskan: 2021
  • Nigerias landslag:
   • Skulle være med i Nigerias VM-tropp til VM i Russland 2018, men ble stoppet av skader.