Sean McDermott: – Jeg er ikke perfekt, men det er Jesus

Sean McDermott: – Jeg er ikke perfekt, men det er Jesus

Fotballproffen, Sean McDermott, legger ikke skjul på at Jesus er på førsteplass i livet hans.

Sean McDermott

 • Yrke: Fotballspiller for Eliteserieklubben Kristiansund
 • Nasjonalitet: Norge / Irland
 • Alder: 29 år
 • Høyde: 183 centimeter
 • Posisjon: Keeper
 • Klubb: Kristiansund
 • Tidligere klubber: Våg (ungdomsklubb), Arsenal (ungdomsklubb), Leeds (lån), Sandnes Ulf, Start og Ull/Kisa.
 • Annet: 10 aldersbestemte kamper for Irland

Kristiansandfødte Sean McDermott er keeper for Eliteserieklubben Kristiansund. Han har aldersbestemte landskamper for Irland, samt tre år bak seg for den engelske storklubben, Arsenal. Likevel er det ikke fotball som er på førsteplass i livet hans.

– Selv om jeg trodde på Gud og Jesus, levde jeg mitt eget liv.

Faren til Sean er irsk, og det er det som skyldes etternavnet hans. Sean valgte det irske landslaget siden de begynte med landslagsfotball ett år før Norge.

Over en telefonsamtale deler han om sin vei med Gud og hvordan det er å være kristen i en fotballgarderobe. Sean er oppvokst i en kristen familie og har vært kristen hele livet, men for få år siden opplevde han et vendepunkt.

Overga seg til Gud

– Selv om jeg trodde på Gud og Jesus, levde jeg mitt eget liv. Hverdagen bestod av fotball og jeg jobbet for å bli best. Jeg har alltid bedt og sånt, men har ikke vært «nær» han, forklarer 29-åringen.

Så forteller han at han gikk ned i en dyp dal. Han begynte å slite psykisk og livet var generelt tungt.

– Jeg hadde fått nok. Så en dag la jeg alt over til Gud: «Jeg overgir meg til deg, Gud. Tilgi meg. Du vet best, jeg stoler på deg.», sa jeg, og etter det kjente jeg en spesiell fred strømme gjennom kroppen. Jeg kjente jeg var tilgitt og at jeg var i hans trygge hender.

Det er ikke bare noe du tror på, men en du kjenner personlig.

Han forteller videre at dette også hjalp mot hans psykiske plager.

– Det er akkurat som at Den hellige ånd skaper en sperre for de vonde tankene. Så lenge jeg holder meg nær Gud, føler jeg at han kommer med et skjold som beskytter meg, forteller han, men legger til at han fortsatt kan ha tunge og vanskelige dager.

Sean ønsker å være et lys for Jesus i hverdagen sin. FOTO: Kristiansund BK/Maiken Ohr

– Hvordan forklare en blind hvordan man ser?

– Da Jesus døde på korset, var det ikke bare for å tilgi syndene våre, men han vil også ha et nært forhold til oss. Det er ikke bare noe du tror på, men en du kjenner personlig. Vi kan ikke se han, men vi kjenner han. Det er vanskelig å forklare til ikke-kristne. Hvordan kan man forklare en blind hvordan man ser?, spør han.

Han legger til at han skulle ønske at han skjønte mer av dette tidligere og sier at det ikke handler om han, men om Jesus.

– Det er i Guds fred at man finner den største lykken. Når du gjør deg selv mindre, gir du mer plass til Han. Han er nummer èn i alle livets faser. Gjennom Han klarer man å praktisere nestekjærlighet og tilgivelse, det er ikke lett på egenhånd, sier han engasjert.

Kristen i fotballgarderoben

Sean har ingen negative erfaringer med å være åpen kristen i fotballmiljøet, men sier at det er sjelden det prates om.

– Tro snakkes ikke så mye om i hverdagen lenger, dessverre. Jeg forsøker å få frem at Gud virkelig lever, og at han ønsker en relasjon med deg og vil hjelpe deg, men det er få som skjønner seg på det, meddeler han.

Jeg vil heller søke hans fred enn å bli påvirket av denne verden.

Videre sier han at han ikke ønsker å «pushe» troen på andre. Han vil være et lys i hvordan han oppfører seg og legger ikke skjul på at Jesus er på førsteplass i livet hans, hvis noen spør.

– Alle trenger Jesus

– Hva betyr den kristne troen for deg?

– Mitt liv er hans liv. Jeg lever for Jesus. Jeg er ikke perfekt, men det er Jesus. Det jeg har erfart, vil jeg gjerne dele med andre. Alle trenger Jesus, sier han.

For Sean ble det et stort vendepunkt da han slapp Jesus inn. Mange av de psykiske utfordringene han hadde hatt, ble borte. Han håper at hans åpne og ærlige intervjuer kan være til inspirasjon for andre som sliter.

Råd til unge kristne

Sean starter alltid dagen med å søke Gud. Han sier at han samtaler med Gud gjennom hele dagen.

– Jeg setter av 10-15 minutter hver dag for å søke han. Jeg vil heller søke hans fred enn å bli påvirket av denne verden. Det gjør meg bedre utrustet for livet, forklarer han.

– Undersøkelser viser at flere unge kristne ikke tør å være åpne om den kristne troen. Hva vil du si til unge som føler på dette?

Det er aldri noen unnskyldning for å ikke gi alt.

– Skjønner at de kan føle på det. Det kan bli sett på som litt rart. De må tenke hva Gud vil, og ikke hva verden vil. Det er ikke enkelt, men du må være sterk med deg selv også. Kjærligheten og freden til Gud er mye mer verdt enn å være usikker, oppmuntrer han.

Godt mot i nedrykkstrid

Kristiansund har overrasket og fått gode tabellplasseringer med små ressurser flere år på rad i Eliteserien. I fjor havnet de på 6.plass, men i år har de hatt en tung sesong. Status er sisteplass og seks poeng på 16 kamper. (NB! Dette intervjuet ble gjennomført 12. august)

Sean forteller hvordan det har vært å være Kristiansundspiller denne sesongen.

– Andre har nok vært mer frustrert enn meg, for jeg har hatt fokus på Gud. Han er den samme og nåden gjelder uansett hvordan det går med fotballen. Så er det er selvsagt synd vi ikke ligger høyere på tabellen. Motgangen kan tas lærdom av, vi gjør vårt beste og kjemper sammen.

– Er det mulig å unngå nedrykk?

– Jeg liker ikke å se for mye på tabellen. Det er aldri noen unnskyldning for å ikke gi alt. Alle må gi alt uansett. Det er umulig å spå. Uansett hvordan det går, skal vi alle fall kunne si at vi gjorde vårt beste. Jeg tror vi har en sjanse, forteller han.

Bodde med superstjerner

Sean hadde en veldig gøy og lærerik tid da han var i Arsenal. Han spilte for det meste med ungdomslaget, men trente også med A-laget i perioder.

Fotballstjernene Francis Coquelin, Ignasi Miquel, Hector Bellerin, Emilio Martinez, Jack Wilshere og Serge Gnabry, var blant spillerne han spilte sammen med i Arsenal. De tre førsnevnte bodde han sammen med i vertsfamilie. Sean var i Arsenal fra 2009-2012.

Spesielt opplegg

Hans andre utenlandsopphold var ikke like vellykket. Perioden han hadde i Dinamo Bucuresti i Romania, var verken langvarig eller vellykket.

– Det var et spesielt opplegg. De hadde helt andre tanker om fotball enn hva man er vant til i Norge. Det var useriøst og jeg fant fort ut at dette ikke var plassen for meg, forklarer han.

Tre kamper ble det under oppholdet han hadde der i 2019. Dermed ble det retur til Kristiansund igjen. Sean har også spilt for klubbene Leeds (lån), Sandnes Ulf, Start og Ull/Kisa.

Åpen for det norske landslaget

I tillegg til aldersbestemte kamper for Irland, har han vært med på landslagssamling med Irlands førstelag tre ganger, men han har til gode å få landslagsdebuten.

Han avslører også at Ståle Solbakken tidligere ønsket han med på en landslagssamling, men at det ikke ble noe av siden det ikke var mulig å ordne med papirene tidsnok.

– Jeg er heldig som har to så fine land jeg kan representere. Hvis Norge og Ståle fortsatt ønsker meg på landslaget, er jeg åpen for det.

Kristiansund BK/Terje Stamnes

Sean McDermott

 • Yrke: Fotballspiller for Eliteserieklubben Kristiansund
 • Nasjonalitet: Norge / Irland
 • Alder: 29 år
 • Høyde: 183 centimeter
 • Posisjon: Keeper
 • Klubb: Kristiansund
 • Tidligere klubber: Våg (ungdomsklubb), Arsenal (ungdomsklubb), Leeds (lån), Sandnes Ulf, Start og Ull/Kisa.
 • Annet: 10 aldersbestemte kamper for Irland