Endre Olav Osnes mistet moren sin som 10-åring: – Aldri vært sikrere på at Gud fantes

Endre Olav Osnes mistet moren sin som 10-åring: – Aldri vært sikrere på at Gud fantes

Fotball og troen på Jesus har alltid vært en sentral del av livet til fotballkommentatoren.

Prest og fotballkommentator er en sjelden jobbkombinasjon. Fra 2011 til 2019 var dette hverdagen til Endre Olav Osnes, som er vokst opp i Østensjø, en bydel i Oslo.

I dag er han bare fotballkommentator, en jobb han ser mange likheter med som prest. Troen på Jesus står fortsatt sterkt i livet til Osnes som i dag kommenterer Eliteserien, La Liga, Champions League og Toppserien med mer for TV2.

– Like naturlig som å pusse tennene

Osnes er den yngste i en søskenflokk på fem og har vokst opp i et trygt, kristent hjem.

– Det var like naturlig for meg å være kristen som å pusse tennene, forteller Osnes med et glimt i øyet, mannen som tidlig ble eksponert for kristendommen og som senere var aktiv i blant annet KRIK og Storsalen i Oslo.

– Det å få tilgivelse, å få ny nåde hver dag. Det er viktig for meg.

Osnes var aktiv i KRIK-miljøet. Her gikk han til topps i KRIKs fotballturnering. FOTO: Privat

Reflekterende over sin egen barndom, tror Osnes det at han var velsignet med mange gode kristne venner, kanskje var den viktigste grunnen til at han bevarte troen.

– Jeg fikk være en del av et fint kristent miljø hvor jeg alltid har hatt gode ledere å se opp til, forteller Osnes til iTro.

Følte Gud var fraværende

Til tross for en trygg, kristen oppvekst har han opplevd utfordringer på veien.

– Jeg kunne føle at Gud skuffa meg og var fraværende, men når jeg ser tilbake, ser jeg at han er den eneste som aldri har svikta og at han alltid har vært med.

Han tar en liten tenkepause, før han fortsetter:

– Det å få tilgivelse, å få ny nåde hver dag. Det er viktig for meg. Å starte en ny sesong med blanke ark. Det er en viktig del av det å være menneske og det får jeg gjennom Jesus, legger han til.

Fra 2011 til 2019 kombinerte Osnes jobb som prest og fotballkommentator. Han var prest i Oppsal kirke. FOTO: Privat

Mistet moren som 10-åring

Da Osnes bare var 10 år gammel, døde moren hans. Det ble et vendepunkt for han og gjorde han mer avhengig av Gud.

– Det er en tro og et håp jeg ikke vet hva jeg skulle gjort uten.

– Jeg kunne føle meg ensom, men det å i alle fall ha en Gud som har skapt deg og som ser deg – det har vært utrolig viktig for meg. Jeg har faktisk aldri vært sikrere på at Gud fantes da mor døde.

– Det var selvsagt en stor sorg i livet, men troen på Gud ga meg håp om noe mer, et håp om gjensyn. Med et evighetsperspektiv er det noe bedre som venter. For meg er det en trøst å tro på en god Gud når det finnes så mye ondskap ellers i verden, forteller han.

– Hva gjør at du fortsatt er kristen den dag i dag?

– Det er en tro og et håp jeg ikke vet hva jeg skulle gjort uten. Påskehistorien om Jesu liv – at Gud ble menneske, tok på seg all synd og overvant døden for at vi skulle leve. For meg er det en logisk historie som gir livet mening. Jeg er helt avhengig av alt det han står for: perspektivet på livet og hvorfor vi er her.

Ville bli fotballproff

Som mange andre, var hans største drøm å bli fotballproff, men å bli fotballkommentator har også ligget hans hjerte nært siden han var ung.

– Jeg ble tidlig utfordret av ungdomsledere til å lede møter og quizer.

– Kommentatorspråket ble brukt en del i guttemiljøet, litt som humor og underholdning. Jeg kommenterte meg selv og andre. Språk har alltid fascinert meg og jeg har alltid lagt merke til gode formidlere, forklarer han.

I det kristne miljøet fikk Osnes mulighet til å prøve og feile på scenen. Den erfaringen viste seg å bli verdifull i kommentator- og prestejobbene han senere skulle få. FOTO: Eystein Thue

Han tror mulighetene og erfaringen han har fått i kristne kretser har vært verdifull erfaring og lærdom til preste- og kommentatoryrket.

– Jeg ble tidlig utfordret av ungdomsledere til å lede møter og quizer og andre ting. Det har gjort at jeg har fått prøve og feile. Det var gode og trygge voksenledere som så meg. Dette har gjort at jeg har fått en god skolering innen formidling og blitt glad i det, forklarer han.

Teologistudier og fotballskribent

Etter videregående, i 2002, begynte han på Bibelskolen i Grimstad (BiG). Senere, da han studerte, fikk han en fot innforbi fotballbransjen. Det var mens han tok praktikum i teologi på Menighetsfakultetet (MF) at han fikk jobb i NTB, som innebar å skrive livedekning for ulike fotballkamper.

Denne deltidsjobben skulle vise seg å være en døråpner til kommentatoryrket. Da Canal + inviterte Osnes på «prøvespill», grep han sjansen med begge hender, og ikke lang tid etter lå kommentator-kontrakten klar. I 2011 hadde han sikret seg jobb som fotballkommentator, samme år som han ble ordinert som prest i Oppsal kirke.

Siden dette har han kommentert Premier League, La liga, Serie A, Champions League, Eliteserien, Toppserien, håndball, vektløfting (!) ulike mesterskap og mye mer. I dag jobber han i TV2, primært som fotballkommentator.

Over 200 kamper for Kjelsås

I tillegg til å like å se på og kommentere fotball, har han også en lang fotballkarriere bak seg. Intet mindre enn over 200 kamper for Kjelsås, noe som har gjort han til en liten klubblegende for 2. divisjonsklubben.

– Den lagfølelsen av å oppnå noe sammen med kompiser og det å være stolt av å sitte sammen med lagkameratene i garderoben, forteller Osnes om hva som fascinerer han med spillet fotball.

Over 200 kamper har det blitt for 2. divisjonsklubben, Kjelsås, for Endre Olav Osnes. FOTO: Privat

Og fortsetter:

– Så er det jo alltid det håpet da. Kampene starter alltid på 0-0. Kampene starter på blanke ark og det er alltid et håp.

I dag, 40 år gammel, er han fortsatt aktiv som fotballspiller, nå sammen med gamle kompiser for Kjelsås Oldboys.

Likheter

Fotballkommentator og prest – en høyst uvanlig kombinasjon. Likevel ser Osnes mange likhetsrekk mellom de to yrkene.

– Som prest er det viktig at jeg selv tror, ber og leser Bibelen, er en synder som trenger tilgivelse

I begge yrkene vil han blant annet framsnakke og prate sant og ærlig om produktet, enten det er fotball eller evangeliet om Jesus.

– Man må alltid sette ord på det man ser og gjerne komme med nye ord. Det gjelder også i forkynnelsen av evangeliet. Poenget er ofte det samme, men man må finne nye måter å se det på.

Osnes ser mange likheter mellom å være prest og fotballkommentator. FOTO: Olof Andersson

Videre sier han at både i kirken og på stadion kommer det mennesker som vil se noe og da er det viktig å være forberedt og kunne «lese kampbildet».

– Så tror jeg det er veldig viktig at man selv er interessert og brenner for det man skal formidle. Som prest er det viktig at jeg selv tror, ber og leser Bibelen, er en synder som trenger tilgivelse – at det er en genuin oppriktighet i bunn, resonnerer 40-åringen.

Gleder og sorger

Han forteller også at han ikke i noen av jobbene sitter med alle svarene, men at mye handler om å undre seg og utforske sammen med tilhørerne.

Stadion kan sammenlignes med kirken og fellesskapet, et sted hvor hele følelesregisteret blir utfordret.

– På samme måte som på en fotballstadion er kanskje kirken det stedet hvor man opplever de største gledene og sorgene – fra dåps- og bryllups-feiring til begravelse og sorg. Mye tid, penger og krefter følger også med fotballsupporterne, sammenligner han.

Påskeevangeliet på populær podkast

Det var kanskje ikke enkelt å skjule troen sin da han jobbet som prest, men Osnes har alltid vært åpen om troen sin. I den populære TV2-podkasten har han til og med blitt invitert til å dele både påske- og juleevangeliet rundt de aktuelle høytidene.

I denne episoden ringer podkasten til Osnes og gir han muligheten til å dele påskeevangeliet (fra 25:46).

– Det har nok kanskje vært lettere for meg å være åpen om troen, siden jeg var prest, men jeg tenker det er fint hvis min åpenhet kan være til hjelp hvis noen synes det kan være litt flaut.

– Å være en del av et kristen fellesskap, tror jeg er viktig.

Og legger til:

– Jeg har også i perioder vært litt flau over troen. Det var for eksempel ikke alltid veldig kult å si at jeg hadde gått på bibelskole, men nå er jeg stolt over det, sier han og legger til at han har stor forståelse for de som synes det er vanskelig.

Fellesskap og bønn

Han sier videre at det ikke er unormalt å slite med frimodigheten på dette området, og tror fellesskap og bønn kan være nøkkelen.

– Å være en del av et kristen fellesskap, tror jeg er viktig. Å ha noen man kan snakke med tro om. Så har jeg troen på bønn.

Han tenker litt, før han legger til:

– Det kommer nok aldri til å være populært å være kristen, men jeg tror at frimodigheten og troen kan vokse i oss, og at det er det beste for oss. Men som sagt, dette er ikke nødvendigvis lett. Til og med prester sliter med frimodigheten, utdyper han.

Ordsmeden, Osnes, har fått kommentere drøssevis av kamper opp gjennom årene. Champions League, diverse mesterskap, Eliteserien med mer. FOTO: Privat

– Ikke antall seere det kommer an på

Osnes sliter med å trekke ut et spesielt kommentator-høydepunkt, men er innom El Clasico og Milan-derby i CL-semien som store høydepunkt. Noe annet han trekker frem er smågutter fra Norway Cup han har kommentert, som han senere møter på og får se vokse opp.

– Det er jo ikke antall seere det kommer an på, om kirken er full, for å sammenligne med prestejobben. Det er å føle at man treffer en nerve, å føle at man er med på noe stort.

– Det er viktigere å være opplagt enn opplest.

– Det er viktig i begge jobber, å få til noe sammen med andre. Å få til det er den råeste følelsen, smiler han.

– Viktigere å være opplagt enn opplest

I forberedelsene til en kommentatorjobb ser Osnes kamper fra de respektive lagene og studerer alt fra taktikk til historikk som kan brukes som journalistiske poeng i kampens hete.

Likevel påstar han at det ikke er forberedelsene som er det aller viktigste.

– Det er viktigere å være opplagt enn opplest. Å ha godt humør og overskudd er vel så viktig. Så er det klart at det er viktig å skaffe seg et godt oversiktsbilde over lagene. Jo bedre forberedt man er, jo lettere er det å leve med ballen og slippe seg løs, forklarer han.

Osnes sluttet som prest i 2019, men har fortsatt en gudstjeneste i halvåret i Oppsal kirke. FOTO: Knut Svegaarden

Veien videre

Selv om Osnes ikke lenger jobber som prest, har han ikke lagt prestekragen helt på hylla. I dag har han fortsatt en gudstjeneste i halvåret i Oppsal kirke og det hender at han tar noen vigseloppdrag her og der.

Når det gjelder hva fremtiden bringer, ønsker han å ta ting som det kommer og legge det i Guds hender.

– Nå er jeg bare opptatt av å gjøre det best mulig her jeg er. Livet er vanskelig å planlegge, avslutter han.