Her har du den beste bibelske fotball-elleveren

Her har du den beste bibelske fotball-elleveren

Hvordan tror du Samson og Goliat hadde gjort seg som midtstopperpar?

Tror du at Abraham, Rut eller Paulus hadde et forhold til fotball? Det er vel heller lite sannsynlig. I alle fall ikke den type fotball vi kjenner til i dag. Men det er noen som hevder at det var en utbredt variant av spillet i Kina 2000 år tilbake i tid, så hvem vet?

Uansett. Vi tåler vel et par artige tankeeksperimenter?

Hva om vi for eksempel skulle sette opp det mest bibelske laget av dagens aktive fotballspillere. Min ellever ville sett slik ut:

Nick Pope, Victor Moses, Danny Drink(the living)water,  Daley(was)Blind(but now I see), Ryan Babel, Fred, Javier Pastore, Cengiz Ünder, Ángel Di Maria, Gabriel Jesus, Tammy Abraham.

Et veldig offensivt lag, jeg er klar over det. Så må det jo selvsagt bli Nuno Espírito Santo (betyr “den hellige ånd” på portugisisk) som skal være manager for dette laget. Dette laget kan nå langt under ledelse av Den hellige ånd.

 

Men hva om vi tar utgangspunkt i personene vi møter i Bibelen? Hvordan ville en best mulig mønstret ellever sett ut da? Her er mine utvalgte i en litt utradisjonell 4-1-2-1-2-formasjon.

BIBELSKE PERSONER XL:

Keeper: Jesus Kristus.

Denne var enkel. For Jesus redder alt. Viktig å ha en keeper som utstråler trygghet til forsvaret og resten av laget.

Høyreback: Matteus. 

Matteus med bakgrunn som toller, tror jeg vil passe utmerket på høyrebacken. For er det noe Matteus vet, er det hvordan han skal stoppe folk.

Midtstoppere: Samson (med langt hår) og Goliat. 

A, ai, ai! Et mer fysisk stopperpar skal man lete lenge etter! Samson med sin rå styrke og Goliats nære 3 meter på strømpelesten (ref. 1 Sam 17,4), bør sette en støkk i de fleste spisser.

For å sette det litt i perspektiv, hvor sterk Samson faktisk var med sitt lange hår og ånden han fikk fra Gud, så kan vi lese at “(..) han rev løven i stykker med bare nevene (…)” (Dom 14,6), tok byporten i Gaza på skuldrene og bar den opp på fjellet midt foran Hebron (ref. Dom 16,3) og etter å ha blitt bundet med reip, så rev han dem opp som om det var en tynn tråd (ref. Dom 16,12). Selv Akinfenwa (Vet du ikke hvem det er? Søk han opp!) ville blitt en smågutt i møte med Samson.

Dette stopperparet bør vinne de fleste hodedueller. Tror ikke noen av dem er veldig raske, men med en lav forsvarslinje bør det gå fint. Stakkar spiss som skal møte dette stopperparet!

Venstreback: Elia. 

Hva er vel bedre enn en back som fosser frem i angrep og løper like helhjertet tilbake i forsvar når motstanderlaget kontrer? En slik type back tror jeg profeten Elia kunne vært. I 1.Kongebok 18,46 ser vi at Elia løp helt fra Karmel til Jisreel. Det tilsvarer en halvmaraton, så kondisen skal det i hvert fall ikke stå på! Om han er venstrebent forteller historien ingenting om…

Høyre midtbanespiller: Asael.

Nevøen til Kong David kaprer den høyre midtbaneposisjonen i dette laget. Han blir beskrevet som «lett på foten som en gasell» (2 Sam 2,18) og er med det vanskelig å utelate fra laget.

Defensiv midtbane: Kong Salomo.

I denne posisjonen er det viktig å ha en stor forståelse for spillet, ha en stoisk ro og være klok til å ta de rette beslutningene til enhver tid. I følge 1.Kongebok 4,29 ser vi at «Gud ga Salomo visdom, særdeles stor innsikt og en forstand som favnet like vidt som sanden ved havets bredd.», egenskaper som vil komme aldeles godt med i en slik posisjon.

Offensiv midtbane: Moses. 

Hva er vel mer irriterende enn når laget ditt stanger og stanger mot lavtliggende lag? Dette problemet forsvinner med Moses på banen. Han åpnet Sivsjøen, så da bør det ikke være noe problem å åpne et kompakt forsvar. Absolutt en spiller som kan stikke kjepper, eller staven, i hjulene på motstanderen.

Venstre midtbanespiller: Johannes.

En viktig egenskap for en kantspiller er fart. Skal man tro Johannes selv, er det en egenskap han innehar. Da han og Peter var på vei mot den tomme graven står det følgende: “De løp sammen, men den andre disippelen løp fortere enn Peter og kom først.” (Joh 20,4). Om det var Peter som var veldig treg eller Johannes som var veldig kjapp, vet vi ikke. Jeg velger å tro det sistnevnte.

Spiss: Simon Peter. 

Selvskreven på laget. En som går foran og får laget til å yte det lille ekstra. Tipper han ville vært en såkalt “signalspiller”. Med tanke på hans gamle yrke som fisker, så var det vanskelig å plassere han i andre posisjoner enn som spiss. Ulempen er at han veldig ofte kommer til å gå i offside.

Spydspiss: David.

David tar plassen som spydspiss ved siden av Peter. Den fremste ferdigheten en spiss bør ha er avslutteregenskapen. I David sitt møte med Goliat viser han tydelig at han ikke er en som trenger mange sjanser for å treffe mål. En klinisk avslutter som jeg tipper vil ha et høyt antall scorede mål i forhold til sine xG* (Ja, dette er for spesielt interesserte.). Med hans fortid som gjeter, vil nok lederegenskapene hans også være til god hjelp. En mann for de store anledningene.

Innbytterbenken:
  • Mattias. Var superinnbytter i Bibelen (ble utnevnt som apostel nummer tolv etter Judas Iskariots avgang), så tenker han fortjener en plass på innbytterbenken her også. En som vet hva det vil si å komme inn fra siden.
  • Jona. Samson og Goliat har det fysiske, men jeg er litt mer skeptisk til hvordan det skal gå hvis de skal prøve å spille seg ut fra forsvar. På det området tror jeg Jona er bedre, han har nemlig vist før at han klarer å komme seg ut fra trange posisjoner.
  • Daniel. Hvis han er like iskald foran mål som han var i løvehulen, tror jeg Daniel vil egne seg bra som reservespiss.

 

 

Hvordan ville din bibelske fotball-ellever sett ut?

 

* xG=Expected goals. Nytt fenomen i fotballen som er et parameter som tar hensyn til alle sjansene en spiller får, og regner ut hvor stor sannsynlighet det er for at det blir scoring.

Unsplash