Hva ett år som gift har lært meg om å være en god ektemann

Hva ett år som gift har lært meg om å være en god ektemann

"Dere menn, elsk konene deres, slik Kristus elsket kirken og ga seg selv for den."

Guttesnakk

I «Guttesnakk» tar vi opp ting som kan være ekstra interessant for gutter.

Denne artikkelen finnes også i en lengre utdypende versjon. Ønsker du å lese den, trykk HER

Å være gift ett år kvalifiserer ikke til å være en ekspert med alle svarene som jeg presenterer i en nylansert ekteskaps-podkast. Likevel har det gitt meg noen erfaringer jeg vil trekke fram; spesielt til dere unge potensielle ektemenn der ute.

For å gjøre det på en oversiktlig måte vil jeg bruke de fire ulike ordene for kjærlighet på gresk: storge (familiekjærlighet), philia (vennskapelig kjærlighet), eros (romantisk kjærlighet) og agape (uselvisk kjærlighet).

Alle disse ulike formene for kjærlighet bør være tilstede i et godt ekteskap.

Storge – familiekjærlighet

Derfor skal mannen forlate sin far og mor og holde fast ved sin kvinne, og de to skal være én kropp. Efeserne 5,31

Når man gifter seg blir man ett. Man bli en ny familie, en ny enhet. For første gang bor vi under samme tak, sover i samme seng og har felles økonomi.

Fra å tenke på mine behov, min kalender, mine drømmer, mine prioriteringer, mine venner og mine penger, handler det nå om våre behov og våre prioriteringer. 

Bare tenk på alle gangene dine foreldre har laget middag, kjørt deg til fotballtrening og kjøpt det du trenger. De satte dine behov foran sine egne. Som ektemann er det også mitt ansvar å tenke slik – for nå er vi en familie. Når kona har behov blir det også mine behov – våre behov.

Philia – vennekjærlighet

Det er bedre å være to enn én; de får god lønn for sitt strev. For om de faller, kan den ene hjelpe den andre opp. Men stakkars den som er alene! Faller han, er det ingen som kan reise ham opp. Forkynneren 4,9-10

Som venner bruker man tid sammen; man ler sammen, spiser sammen, reiser sammen, opplever sammen og deler livets oppturer og nedturer. Alle trenger en god venn, og det gjelder også i ekteskapet.

En viktig del av ekteskapet er nettopp det å støtte hverandre når vi feiler, faller og mister motet. Likevel kan alle store eller mindre problemer man skal finne ut av nedskalere ekteskapet til logistikk og problemløsning, heller enn å bare være sammen og gjøre morsomme ting.

Dermed er det en god investering å sette av minst en kveld i uka, bare dere to. For det å le sammen, helt genuint, er kanskje noe av den beste medisinen i et ekteskap.

Eros – romantisk kjærlighet

Velsignet være din egen kilde! Gled deg over din ungdoms kvinne, en lysten hind, en smidig fjellgeit. Drikk deg alltid utørst ved hennes bryst, la hennes kjærlighet stadig beruse deg! Ordspråkene 5,18-19

Ja, disse ordene er hentet fra Bibelen. Det kan virke litt kleint, men det er en sentral del av det å bli ett og leve sammen. Gud har gitt sex som en gave inn i ekteskapets gode rammer. Men noe så godt som Gud har gitt oss, er det også lett å misbruke.

Tidligere seksuelle erfaringer gir deg ingen fortrinn i et ekteskap. Det virker nok heller mot sin hensikt og kan bringe med seg sår og vonde følelser.

Selv om jeg og kona ikke er feilfrie på dette punktet, var det viktig for oss å ha tydelige grenser og bli ansvarliggjort da vi feilet. Men jeg er veldig glad for at vi ventet med å ha sex til ekteskapet.

Så til dere gutta som vil vente med sex til ekteskapet – det er virkelig en stor gave dere får gi på bryllupsnatta! 

Agape – uselvisk kjærlighet

Dere er Guds utvalgte, helliget og elsket av ham. Kle dere derfor i inderlig medfølelse og vær gode, milde, ydmyke og tålmodige, så dere bærer over med hverandre og tilgir hverandre hvis den ene har noe å bebreide den andre. Som Herren har tilgitt dere, skal dere tilgi hverandre. Kolosserne 3, 12-13

I motsetning til de tre første kjærlighetsordene som krever gjensidighet, er agape-kjærlighet uselvisk uten å kreve noe igjen. Gud elsker oss, uavhengig om vi elsker han tilbake.

På samme måte ønsker jeg å elske min kone, uavhengig om hun har en dårlig dag, ikke gir meg det jeg ønsker eller synder mot meg.

Vi trenger agape for å tilgi hverandre, vise tålmodighet og bære over med hverandres feiltrinn. De dårlige sidene dine blir ikke borte i det du sier ja til kona, de blir kanskje desto mer forsterket. Da er det viktig at vi øver oss på å tilgi, og ikke kritisere hverandre og gå i selvforsvar.

Å vise agape-kjærlighet er et valg, og det er på mange måter det valget man lover å holde i ekteskapsløftene; å elske i gode og onde dager.  

Å holde dette løftet kan i blant være krevende. Men det er ingen ganger jeg opplever meg som en bedre ektemann enn i de øyeblikkene jeg viser kjærlighet uten å forvente noe i gjengjeld.

Livets viktigste investering

Etter ett år som gift innser jeg at jeg ikke alltid klarer å leve etter dette idealet. Men det jeg etter hvert har innsett, med god hjelp av kona, er at ekteskapet er min viktigste prioritering og investering. Fungerer det ikke på hjemmebane, fungerer det ikke godt i verken hverdagslivet eller kristen tjeneste.

La oss dermed vise både storge, philia, eros og agape-kjærlighet til kona vår. Det er ikke lett, men jeg er sikker på at det er verdt det.

Og til deg som ikke er gift – jeg håper dette kan forberede deg litt på det som kanskje kommer en dag.

Ønsker du å lese mer? Da finner du en lengre versjon av artikkelen med flere tips og personlige erfaringer HER

Guttesnakk

I «Guttesnakk» tar vi opp ting som kan være ekstra interessant for gutter.