«Den perfekte match» finnes ikke, men matchen er perfekt når man velger hverandre, hver dag.

«Den perfekte match» finnes ikke, men matchen er perfekt når man velger hverandre, hver dag.

Du vil aldri "bli hel," eller bli totalt elsket og godkjent av andre mennesker. Selv ikke en ektefelle.

Tema

Tema på iTro i oktober er «Perfekt».

Denne saken ble opprinnelig publisert 29/10/2019.

Dating, kjærestetid, bryllup og så «happily ever after.» Forventningene til kjærligheten og ønsket om å finne noen å dele livet med er store. Vi vil finne «den rette,» den perfekte matchen.

Perfekt  match

Helt siden vi var barn har konseptet «den ideelle ektefelle» (altså drømmemannen eller drømmedama) formet hvordan vi ser på romantiske relasjoner. Vi er sjelden klar over hvordan dette konseptet, denne idéen om et menneske, egentlig ser ut. Helt ubevisst påvirkes kjærlighetslivet vårt.

Det kan være listen med egenskaper du er på jakt etter. Eller noe så enkelt som ønsket om å finne noe som elsker deg helt slik som du er. Litt som i eventyrene, eller muligens inspirert av Hollywood og romantiske komedier.

Det må da være noen som passer perfekt, noen som er skapt for meg! 

Uromantisk realitet

Det knuser kanskje romantikken, men jeg tror ikke at det finnes noe som heter den «perfekte match.»

Årsaken?  Ingen av oss er perfekte mennesker.

Du vil aldri finne den personen som tikker av alle boksene dine, som har alle egenskapene du har lett etter, bevisst eller ubevisst. Det vil alltid være noe som «mangler», eller noe som ikke er helt slik som du så for deg.

Vi klarer ikke en gang å tikke av våre egne forventningsbokser. Jeg klarer ikke å leve opp til min egen standard. Hvordan kan jeg da forvente at andre skal klare å leve opp til den?

Du vil aldri «bli hel,» eller bli totalt elsket og godkjent av andre mennesker. Selv ikke en ektefelle. Selv om det kan kjennes slik i forelskelsen. Den eneste som kan stille alle dine relasjonelle lengsler er Gud. Vi er skapt til å leve sammen med Gud.

Håpløst?

Men hva videre? Det virker litt håpløst å bare slå seg til ro med at ingen vil være perfekt for deg, at det alltid vil være noe som ikke passer helt sammen i et parforhold.

Bibelen snakker stort om ekteskapet. Det er til og med satt av en hel bok til forelskelse og sterke seksuelle følelser. Det er godt, og det er skapt av Gud.

Men kjærligheten i et ekteskap er mer enn forelskelse og strofer fra Høysangen. Til mer man leser om ekteskapet slik som Gud tenkte det, til mer forstår man at det i liten grad handler om å finne «den perfekte match»,  men at det handler om å velge hverandre – hver dag.

Hvordan ser ekte kjærlighet ut, fra Bibelens perspektiv? 

Vennskap, ubetinget kjærlighet og trofasthet på tross av ulikheter eller uenigheter. Sette den andre, og forholdet først. Det er det som kjennetegner et ekteskap. I tillegg kommer jo forelskelsen da.

Etter som man vokser i forholdet, og vokser i troen, vil man oppdage flere sider ved den andre som man liker – og flere sider man ikke liker. (Man finner også ut en del om selg selv) Noen dager kan man føle at man er det perfekte team, den perfekte match – noen ganger må man velge å være det selv om man ikke kjenner det like sterkt.

Den perfekte match finnes ikke. Matchen er perfekt når man velger hverandre, hver dag.

Tema

Tema på iTro i oktober er «Perfekt».

Denne saken ble opprinnelig publisert 29/10/2019.