Hvordan ser ekte kjærlighet ut?

Hvordan ser ekte kjærlighet ut?

Gud og Hollywood er ikke helt enige.

Tema

Tema på iTro i mars er «Ekte».

 

Kjærligheten er tålmodig, kjærligheten er velvillig, den misunner ikke, den skryter ikke, er ikke hovmodig. Den gjør ikke noe usømmelig, den søker ikke sitt eget, blir ikke oppbrakt og gjemmer ikke på det onde. Den gleder seg ikke over urett, men har sin glede i sannheten. Kjærligheten utholder alt, tror alt, håper alt, tåler alt. Kjærligheten faller aldri bort. 1.korinterbrev kapittel 13. 4-8.

Bedre enn det kan man ikke si det, mener Sven Arne Lundeby, når jeg spør ham hvordan ”ekte kjærlighet” ser ut. Sven Arne er leder i NLM ung Region øst, og gift med Maria Celine, og de har både hver for seg og sammen hatt flere seminarer om relasjoner og hva de tror Gud ønsker for disse.

Hvordan finner man den store kjærligheten?

Dette er det store spørsmålet alle stiller seg.

Maria Celine har skrevet andaktsboka Ferdig prestert og der  trekker hun frem tre poeng i jakten på den rette:

  1. Det finnes bra gutter og jenter der ute, som lever for og med Gud. Vent på og finn én av de!
  2. Det haster ikke. Finn ut hvem du selv er først, før du går inn i et seriøst forhold.
  3. Gjør ting i riktig rekkefølge, begynn med vennskap og bruk god tid.

Sven Arne er enig med kona (det er bra for ekteskapet). For ham var noe av det viktigste ved Maria at de hadde et godt vennskap i bunn, en god kjemi og at de delte samme verdier og ønsker for livet.

Ikke stress!

Til de mange tenåringer som allerede har begynt å lete etter den store kjærligheten, har han én ting å si:

– Vent! I hvert fall ikke stress med det. Jeg tror ikke det er noe stort poeng å ha kjæreste før man har bikka 20 egentlig. Bli godt nok kjent med deg selv først, og bruk heller tiden på å etablere andre dype vennskap. Det å få gode kompiser eller venninner, og bo i et kollektiv med venner – det er gode erfaringer å gjøre seg før man går inn i et forhold.

Bruk kjærestetiden godt

– Bruk god tid i kjærestefasen, og erfar hvordan relasjonen fungerer i ulike situasjoner, sier Sven Arne. Lev gjennom en uenighet eller to. Det å ha erfart hverandres svakheter og hvordan man takler det og lever med det, er også en viktig erfaring. Og sist, men ikke minst: ikke gå inn i en relasjon med innstillingen ”what’s in it for me?”. Selv om den selvfølgelig også spiller inn, handler kjærlighet først og fremst om den andre.

Hollywood gir oss feil forventninger

Kona Maria Celine har snakket mye om hvordan vi påvirkes av media, og Sven Arne er ikke noe unntak.

– Jeg var mer påvirket av Hollywoodversjonen av kjærlighet enn jeg var klar over. Jeg tenkte at det å være gift var å være mer eller mindre konstant lykkelig. I hvert fall ha en slags konstant følelsesmessig bekreftelse på at du hadde funnet ”den rette”. Selv om jeg var overbevist om at Maria var den beste jenta jeg visste om, og stadig blir mer sikker på dette, var det litt forvirrende når den romantiske følelsen jeg hadde forventet ikke alltid var der.

Sven Arne mener Hollywoodversjonen av kjærlighet likestiller kjærlighet og følelser, og det holder ikke i lengden.

– Jeg tror at hvis du skal ha et godt ekteskap må du lære deg å leve med at ditt eget følelsesliv går opp og ned, og samtidig at det ikke er dette som skal få styre. Hvis jeg skulle handlet etter følelsene mine er det ikke sikkert det alltid ville vært til det beste for kona mi. Jeg må prøve å tenke på hva hun trenger, fremfor hva jeg har lyst til til enhver tid.

Den du velger er den rette

Han tror mange, særlig gutter, kan trenge å høre at det ikke er sikkert de noen gang blir 100% sikre.

– På et tidspunkt tror jeg det handler om å ta et valg og stå for det. Det valget må man ta hver dag resten av ekteskapet. Det er alltid en viss kjangs å ta, du blir ikke nødvendigvis 100% sikker og det er greit, det er også noe av det ekte kjærlighet handler om: den tror alt, håper alt, tåler alt. Kjærlighet godtar at ikke alt føles 100% hver dag, men du elsker likevel ektefellen din, fordi du har valgt det.

De er enige om det viktigste: – Vi skal få tenke om den vi gifter oss med, at Gud kan velsigne dette ekteskapet, og fra nå av er dette den eneste rette for meg.

Ha din lyst og glede i Herren så gir han deg alt ditt hjerte ber om! Legg din vei i Herrens hånd! Stol på ham, så griper han inn.
Salme 37.4-5

 

NLM Arkiv

Tema

Tema på iTro i mars er «Ekte».