5 nøkler til å overvinne frykt

5 nøkler til å overvinne frykt

Her er gode råd til deg som kjenner på frykt og angst.

iLivet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Denne teksten ble opprinnelig publisert i nettmagasinet RELEVANT, og er oversatt og gjengitt med tillatelse. Les teksten på engelsk her.

Hver eneste person jeg noen gang har vært mentor, veileder eller rådgiver for, har kjempet store kamper mot frykt.

Frykt er et alvorlig problem i vår verden.

Frykt står bak voldelighet og forlenger lidelse. Den skaper  misunnelse og ødelegger vennskap. Frykt holder oss kontant distrahert og evig på leting, i frykt for at vi går glipp av en eller annen flyktig tilfredsstillelse.

Den kaster lange skygger av tvil over kjærligheten og holder oss fra å noensinne la oss selv bli fullt ut kjent. Frykt dreper fellesskap ved å be oss om å aldri risikere avvisning.

Den undergraver kirker når den leder til svingende fronter og overfladiske smil. Frykt holder oss våkne om natten. Den holder oss bundet i en endeløs strøm av å reagere på en engstelig spenning etter en annen. Frykt frarøver oss freden vår og truer med å ødelegge det livet av overflod som Jesus tilbyr.

Bibelen ber oss igjen og igjen om å ikke gi etter for frykt.

Alle møter på frykt. Media er gjennomsyret av det. Verden vår er oversvømt av det. Dessverre, altfor ofte, er sjelene våre gjennomdynket med det.

Bibelen ber oss igjen og igjen om å ikke gi etter for frykt. Gud sier til barna sine: «Frykt ikke, for jeg er med deg.» (Jes 43,5). Likevel føler vi ofte at vi fortsatt sitter fast, og lurer på hvordan man kan leve et liv uten frykt. Kanskje vi da gir slipp på det livet Kristus har kalt oss til, og slår oss til ro med noe mindre, noe som virker tryggere.

Fra skyttergravskrigen mot denne fienden, har jeg oppdaget fem nøkler for å overvinne frykt. Jeg tilbyr dem til deg som en måte å vinne kampen mot frykt i ditt eget liv.

 

5 NØKLER TIL Å OVERVINNE FRYKT

 

1. PUST

Frykt fører til en økning av adrenalin i kroppen din, noe som er veldig bra hvis du er i en situasjon der du trenger en «fight or flight»-respons. Men for de mer normale bekymringene i dagliglivet kan den typen adrenalinrespons føre til alvorlige skader på helsen din og relasjonene dine.

Det høres kanskje enkelt ut, men det er sant: Når du er redd, så stopp opp et øyeblikk og trekk pusten dypt inn. Hvis du befinner deg i en situasjon som ikke er fysisk truende, men som likevel skaper angst eller frykt, så ta et øyeblikk der du holder deg i ro og får deg selv forankret i nåtiden.

Unngå å bli hengende fast i et løpsk tog av bekymring for framtiden. Jesus sier til oss: «Så gjør dere ingen bekymringer for morgendagen; morgendagen skal bekymre seg for seg selv. Hver dag har nok med sin egen plage.» (Matt 6,34)

2. Få oversikt

Før du kan vite hvordan du kan respondere hensiktsmessig på situasjonen, må du være i stand til å vurdere nøyaktig hvor du er. Akkurat som å lete på kartet etter den lille røde prikken der det står: «Du er her», så ta et øyeblikk til å se til Gud for den korrekte evalueringen av situasjonen din.

Utfordringene og traumene fra fortiden har makt til å påvirke erfaringen din av nåtiden. Prøv å finne ut av om det er fakta, og ikke bare fortellinger og følelser fra fortiden din, som påvirker responsene dine.

Ikke gi etter for bekymring for hva som kan (eller ikke kan) skje i framtiden.

Når du legger merke til at angstnivået ditt stiger, så hold deg værende i det nåværende øyeblikket. Be Gud om klarhet i situasjonen foran deg. Be ham vise deg hva som er sant. Bli værende i i dag og fokuser på hva som faktisk skjer akkurat nå. Ikke gi etter for bekymring for hva som kan (eller ikke kan) skje i framtiden.

Husk, Guds åpenbaring er en lampe for dine føtter til å gå på hans sti (Sal 119,105). Når han lyser opp føttene dine viser han sjeldent hele veien som ligger foran. Men han er trofast til å lyse opp det neste steget framover.

3. Avklar rollen din

Bli klar over hvilken rolle du spiller i frykten du erfarer nå. Be Gud vise deg tydelig hva din rolle er i denne situasjonen.

Er denne frykten noe som du har kontroll over? Er det noe du kan forandre på? Kommer denne erfaringen innpå sår du bærer på som du bør søke indre helbredelse for? Er dette en invitasjon til å handle med mot og tro?

Livet er full av hendelser der du er ansvarlig for å handle, men du har lite eller ingen kontroll over utfallet. Så du må gi slipp på illusjonen om at du har kontroll på alt som skjer i livet ditt og oppdage freden i å stole på Gud. Millioner av mennesker har funnet hjelp til dette gjennom de enkle og tidløse ordene fra Sinnsrobønnen:

«Gud, gi meg sinnsro til å akseptere de ting jeg ikke kan forandre,

mot til å forandre de ting jeg kan,

og forstand til å se forskjellen.»

De fleste ting i livet er utenfor din kontroll. Men du kan fortsatt velge hvordan du vil respondere på dem. Generelt sagt; du er ansvarlig for å legge fram innsatsen og det er Gud som er ansvarlig for utfallet.

4. Hjelp noen andre

Vær intensjonell med tankesettet ditt og ta hver tanke til fange (2 Kor 10,5). Led tankene dine vekk fra tankekjøret som skaper frykt.

Det er mye lettere å unngå engstelse når tankene dine er fokusert på noen andre. Frykt strammer inn ditt mentale fokus og det kan få deg til å miste syne av verden rundt deg. Da vil oppmerksomheten din ble overfokusert på deg selv. Den beste måten å unngå tendensen mot en fryktdrevet selvsentrering er å fokusere på hva du kan gjøre for å forbedre livene til andre.

Hvis du har såret noen, gjør opp for det.

Se etter måter du kan gjøre verden litt bedre på. Det trenger ikke å være noe stort eller storslått. Selv å smile til en fremmed, hjelpe noen på jobben eller å gi en klem til noen du er glad i kan være nok.

Gjør disse tingene – ikke ut av en usunn virkelighetsflukt – men ut av et virkelig behov for å spre Guds godhet og å unngå å bli låst inn i en evig syklus av angst og frykt.

På samme måte, pass på at du retter opp de feilene du kan ha gjort ved å handle ut ifra frykt eller i et forsøk på å få kontroll over situasjonen. Hvis du har såret noen, gjør opp for det. Hvis du har etterlatt deg et følelsesmessig rot et sted, vær rask til å rydde det opp. Ved å gjøre opp for deg og tilby ærlige og ektefølte unnskyldninger, fjerner du fryktens makt over relasjonene dine.

5. Vær takknemlig

Frykt er ofte tro på at ting kommer til å ende dårlig. For det meste kommer frykt i to former: å være redd for å miste noe du allerede har eller å være redd for å ikke få noe du har lyst på.

For å bekjempe dette, praktiser takknemlighet. Takk Gud for det du allerede har. Det er alltid noe å sette pris på, alltid noe å takke Gud for. Det krever kanskje litt arbeid, men uansett hva din nåværende situasjon er, så kan du fortsatt være vitne til de mange måtene Gud har velsignet livene til folket sitt. Selv når du venter på din egen utfrielse kan du fortsatt prise ham for hans godhet, trofasthet og nærvær i livet ditt.

Ved å holde på en holdning av takknemlighet snur vi tankene våre vekk fra frykt og over på en annen vei. Bibelen forteller oss at vi kan erfare Guds fred hvis vi bare fortsetter å snu tankene våre vekk fra bekymringene våre og mot det som er godt i denne verden.

Til slutt, søsken: Alt som er sant og edelt, rett og rent, alt som er verdt å elske og akte, alt som er til glede og alt som fortjener ros, legg vinn på det! … gjør alt dette! Så skal fredens Gud være med dere. (Fil 4,8-9)

Konklusjon

Frykt er et stort problem. Det er en snikende og upålitelig følelse som røver vekk freden din og truer med å ødelegge det riket livet som Jesus tilbyr deg.

Hvis du er i Kristus er du ikke en slave for frykt – du er et barn av Gud! Han alene er din Mester og du kan overvinne fryktens grep om deg. Si nei til frykt og med vilje styr oppmerksomheten din mot disse enkle prinsippene: Pust, få oversikt, avklar rollen din, hjelp noen andre og vær takknemlig.

Benytt deg av disse nøklene og du vil ikke bare overvinne frykt, du vil oppleve et nytt nivå av Guds nærvær og fred i livet ditt!

iLivet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Denne teksten ble opprinnelig publisert i nettmagasinet RELEVANT, og er oversatt og gjengitt med tillatelse. Les teksten på engelsk her.