Hadde vi stemt på Jesus hvis vi ved demokratisk valg kunne velge vår konge og frelser?

Hadde vi stemt på Jesus hvis vi ved demokratisk valg kunne velge vår konge og frelser?

Jesus er ikke bare den kongen vi ønsker, men også den kongen vi trenger.

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Bibelteksten er fra Bibel 2011 © Bibelselskapet. Gjengitt med tillatelse. Les Bibelen på Bibelselskapet | Nettbibelen

Dagens bibeltekst finner vi i Matteus 26,6-13:

Mens Jesus var i Betania, hjemme hos Simon den spedalske, kom det en kvinne bort til ham med en alabastkrukke med kostbar salve. Den helte hun ut over hodet hans mens han lå til bords.
 Disiplene så det og ble forarget. «Hva skal denne sløsingen være godt for?» sa de. «Salven kunne vært solgt for en stor sum og pengene gitt til hjelp for de fattige.» 
Men Jesus merket det og sa til dem: «Hvorfor plager dere henne? Hun har gjort en god gjerning mot meg.
De fattige har dere alltid hos dere, men meg har dere ikke alltid. Da hun helte denne salven ut over kroppen min, salvet hun meg til min gravferd. Sannelig, jeg sier dere: Overalt i verden hvor dette evangeliet blir forkynt, skal også det hun gjorde, fortelles til minne om henne.»

Du kan også lytte til andakten her: 

 

Jesus på valg

Det norske folk har valgt Erna Solberg som statsminister i Norge. Hun tok ikke makten med militære styrker, slik det er i noen andre land. Hun fikk makten gjennom en demokratisk avstemning.

Hvis vi mennesker skulle demokratisk valgt hvem vår konge og frelser skulle vært, hvem hadde vi stemt på da? Hadde vi stemt på Jesus? Og hadde disiplene til Jesus stemt på ham?

Hvis vi leser i Matteusevangeliet 16,16 ser det ut til at disiplene gjerne ville gjort det. Jesus spør dem hvem de tror han er, og de svarer at han er Messias. Messias – han som skulle bli salvet til konge over Israel. Kongen de hadde ventet på.

 

Partiprogrammet

Like etter disiplene hadde sagt dette, presenterte Jesus partiprogrammet sitt: Han skulle lide og dø. Det var det som var planen hans.

Dette virket det ikke som disiplene likte så godt. Jesus skulle jo bli en mektig og stor konge. Det var det de ville stemme på – ikke en konge som skulle være svak og spinkel.

Men Jesus stod på sitt. Han ville ikke bli en konge på den måten disiplene ønsket det. Han fortsatte å forklare dem at han skulle bli torturert og drept.

 

Salvet til begravelse

Nå kom det en kvinne for å salve Jesus. Vi kunne sett for oss at Jesus benyttet anledningen til å forklare disiplene at denne kvinnen nå salvet ham til å bli konge. Det var tradisjon blant jødene at kongene ble salvet da de ble innviet.

Men Jesus brukte anledningen til noe annet. Han begynte igjen å snakke om partiprogrammet sitt og planen sin.

De ønsket seg en stor hersker og helt, men fikk en konge som skulle bli herset med.

Han sa at denne kvinnen salvet han til hans begravelse. Han skulle ikke bli salvet til en slik konge disiplene så for seg. Nei, han skulle få makt ved å lide. Han skulle bli konge ved å dø.

Ja, han var Messias – Herrens Salvede, slik disiplene trodde og håpet. Men det innebar noe annet enn det de ønsket seg. De ønsket seg en stor hersker og helt, men fikk en konge som skulle bli herset med.

 

Kongen vi trenger

Jesus er ikke bare den kongen vi ønsker, men også den kongen vi trenger. Vi ønsket en sterk og mektig frelser, men vi trengte også en svak og oppofrende frelser.

Vi ønsket en som kunne gi oss suksess i livet. Gud så at vi trengte en som døde for våre synder. Derfor sendte han Jesus – Messias. Han skulle bli konge ved å dø for oss.

Kanskje er det en slik konge vi gjerne ville stemt på. Det er i alle fall kongen vi virkelig har behov for.

 

Simon Berg

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Bibelteksten er fra Bibel 2011 © Bibelselskapet. Gjengitt med tillatelse. Les Bibelen på Bibelselskapet | Nettbibelen