Jesus vs. Harald Rex

Jesus vs. Harald Rex

Jesus er en annerledes konge. Annerledes enn alle tidsstrømninger, ledere og regimer.

Tema

Tema på iTro i april er «Jesus is King».

Jesus er kongen min. Jesus is king. Ganske greit å si egentlig, men forstår vi hva det vil bety for livene våre dersom Jesus faktisk får være kongen? 

Annerledeskongen

Historien kryr av mektige herskere, nådeløse autoriteter og konger. Til alle tider har makt vært noe vi mennesker søker. Makt over eget liv, kanskje makt over andres liv.

Selv i dag, i et demokrati, kan vi kjenne at det er mange ting som har makt over oss. Kapitalismen og markedskreftene, ideologiske strømninger. Sykdom og lidelse, eller vanskelige omstendigheter. Noen steder er det strenge myndigheter og autoritære ledere som styrer livene til folk, andre steder er det disse «usynlige» kreftene som har kontroll. 

Selv et virus kan rote til makten over livene våre.

Ofte kan vi føle at vi har god kontroll i vårt eget liv, men er det en ting koronapandemien har vist oss er det at denne kontrollen raskt kan forsvinne. Selv et virus, som er mindre enn cellene kroppene våre er bygget opp av, kan overta makten over livene våre. 

Jesus er en annerledes konge. Han er annerledes enn alle tidsstrømninger, alle ledere og regimer. Når Han får være konge i livet ditt, så styrer han med kjærlighet, medfølelse og medmenneskelighet. Disse tingene vil du få oppleve i ditt eget liv, og det er også det andre vil få oppleve gjennom deg. 

Ingen begrensninger

Kongen i Norge i dag, Harald, er en konstitusjonell monark. Det betyr at kongen er begrenset av grunnloven, og aller mest har en samlende og symbolsk posisjon. Kongen vil aldri kunne overstyre noe som Stortinget har vedtatt. 

Det er lett for oss å sette Jesus som denne typen konge i livene våre. En symbolsk figur nermest. Viktig ved sermonier, en trøst, en kul fyr som man kan sitere. 

Når Bibelen snakker om Jesus som konge, så er det mye mer radikalt enn som så. Det handler om hvem som har det siste ordet i dine avgjørelser. Om du setter deg selv, eller Jesus som øverste autoritet i livet. Det gjør saken heftig utfordrende for individualister som oss. 

Noen ganger krasjer måten Jesus vil styre livet ditt på, med den måten du vil styre livet ditt på. Det er ikke alltid så lett å forstå hvordan alt Jesus har sagt kan være det beste for oss. Noen ganger vil det også kunne føre til kjipe situasjoner eller lidelse. 

Gud måler ikke gevinst og tap på samme måte som oss. Likevel så kan vi være trygge på at Han ønsker å lede oss til et liv i rik velsignelse og en evighet med glede. I en ødelagt verden vil vi alltid møte motgang, men med Jesus som konge har vi alltid en som er sterkere enn døden på vår side. 

Jeg tror det er verdt å stole på at Han vet best. Selv om det er skikkelig vanskelig noen ganger. 

Tema

Tema på iTro i april er «Jesus is King».