Verken du eller pappa kan alt

Verken du eller pappa kan alt

Du vil aldri ha fullstendig oversikt over alle livets spørsmål. Men de vanskelige spørsmålene må ikke skygge for det du allerede vet, skriver Jon Georg i månedens guttesnakk.

Guttesnakk

En gang i måneden er det Guttesnakk på iTro.

Alle som har prøvd å kjøre bil, vet hvor ekkelt det kan være å kjøre ut i et kryss som er uoversiktlig. Du ser kanskje godt til venstre, men til høyre vet du ikke hva som plutselig kan komme.

Livet er uoversiktlig. Kanskje spesielt nå når vi lever i unntakstilstand. Når man ikke helt har oversikten er det lett å bli usikker, føle seg utrygg og bli redd.

Ingen ser alt

«Pappa, kan alt», er gjerne en oppfatning vi gutter vokser opp med. Etter hvert som vi blir eldre, blir vi selv mer og mer voksne, akkurat som pappa. Ubevisst tenker vi da at menn er slike som kan alt, har oversikt og kontroll og vet hva en bør gjøre i enhver situasjon.

Virkeligheten er dessverre slik at du aldri vil kunne alt. Aldri ha fullstendig oversikt. Du kommer ofte til kryss som er uoversiktlige, og hvor du ikke vet om det er riktig å gå til høyre, eller venstre. Du vil måtte kjenne på usikkerhet og frykt, og det er helt normalt.

Hva gjør du med det du ser?

I troslivet, som i livet ellers, kan jeg bli stilt overfor spørsmål og tanker som gjør at mitt kanskje litt enkle bilde får seg noen nye utfordringer. Et vanskelig spørsmål om tro på skolen eller snap, gjør at jeg må gruble litt ekstra, og jeg kan føle at ting jeg trodde jeg så klart, blir litt mer uoversiktlig.

Hebreerbrevet sier at vi skal feste blikket på Jesus, på det han har gjort for oss på korset, og slik sette en retning med livene våre.

Tilbake i veikrysset med bilen, så kan du fortsatt se. Du er ikke blitt plutselig blind. Noe ser du. Hva gjør du med det du ser? Du har også en munn: Spør vennen ved siden av deg, om han kan se ut ruta til høyre for deg, og kanskje har han bedre oversikt?

Sammen kan vi få oversikt.

Sett retning mot Jesus

Jesus har den store oversikten, og i Bibelen finner du en stor fortelling om viktige sammenhenger i vår verden.

Vanskelige spørsmål må ikke skygge for det du vet. Hebreerbrevet sier at vi skal feste blikket på Jesus, på det han har gjort for oss på korset, og slik sette en retning med livene våre.

Det er mye som er uoversiktlig, men noe står klart: «For så høyt elsket Gud verden at han gav sin sønn den enbårne, for at hver den som tror på han, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv! (Joh 3,16)

Vi gutter vet ikke alt, men viktigere er hva du gjør med det du vet! Kjenn deg selv, snakk med andre, be, og til slutt: Gi gass!

Unsplash

Guttesnakk

En gang i måneden er det Guttesnakk på iTro.