Jesus er annerledes-kongen i annerledes-riket

Jesus er annerledes-kongen i annerledes-riket

– Jesus er kongen som bøyer seg ned til en slaves posisjon og vasker mine føtter, skriver ingebjørg Fauske.

Tema

Denne saken ble først publisert 15/04/2020 under temaet «Jesus is king».

Vi befinner oss i starten av jødenes påskeuke. Folk har kommet fra fjern og nær for å feire påske i Jerusalem, og gatene vrimler av mennesker.

Noen av dem har sett Jesus gjøre undere og hørt Ham tale med en autoritet som de ikke har sett hos noen andre. Ryktet har spredt seg blant dem om at Jesus også har vekket Lasarus opp fra de døde, og nå hviskes det om at denne mannen nærmer seg byen.

«Da tok de palmegreiner og gikk ut for å møte ham, og de ropte: Hosianna! Velsignet er han som kommer i Herrens navn, Israels konge!» (Joh 12, 13)

Israels gjenreising

Palmegreiner hadde lenge blitt brukt som et nasjonalistisk symbol, og vitner sammen med utsagnet deres, «Israels konge», om at folket med dette håper og forventer at Jesus skulle være den Messias de lenge hadde ventet på. Det de håpet Han skulle gjøre ser vi av disiplenes ord i Apgj 1,6: «Herre, er tiden nå kommet da du vil gjenreise riket for Israel

Med andre ord: folket skjønner ikke symbolikken Jesus tar i bruk, der han sitter på eselet. De ser litt bort i fra dette, og satser på at det sikkert ikke har noen betydning. De kunne nok ønske seg en svær krigshest for «Israels konge», men det får gå for denne gang. Når Jesus sitter på kongetronen skal nok folk få se hans pomp og prakt!

Frihet og tjeneste

Men Jesus har valgt dette eselet helt bevisst. Han vil si dem noe viktig, og Han håper å trekke oppmerksomheten deres mot profetien om Ham i Sak. 9:9-11. Her står det at Messias skulle komme ridende på et esel, og hva hans rike skulle kjennetegnes av: opphør av krig, fred for folkeslagene og «frihet i kraft av blodpakten».

Han skulle ikke være som alle andre verdens konger, som regjerer med makt ved å sette hardt mot hardt. Nei, hans kongsmakt er ikke av denne verden (Joh 18, 36). Han kom ikke for å la seg tjene, men for selv å tjene og gi sitt liv som løsepenge for mange (Mark 10, 45).

Heldigvis har jeg en Far i himmelen som vet hvilken konge jeg trenger.

Noen ganger tror jeg at vi går i samme fella. Vi ønsker oss en Jesus som ikke kan gi oss noe som helst av evig verdi. En Jesus som sier: «Jeg skal fikse alt som er vanskelig i livet ditt» eller «Følg meg, så garanterer jeg deg popularitet, rikdom og komfort!»

Men ingen av disse tingene har noen gang virkelig forandret et menneskes liv. Det har heller ikke en nåde uten kostnad (det kostet Jesus alt å gi oss den) eller en Gud som ikke er hellig og som aksepterer oss som den vi er.

Kongen jeg trenger

Heldigvis har jeg en Far i himmelen som vet hvilken konge jeg trenger. En konge som bøyer seg ned til en slaves posisjon og vasker mine føtter. En konge som blir opphøyet til kongelig ære ved å dø fornedrelsens død på korset, for min skyld (Fil 2, Joh 12:32) – nettopp fordi Gud er hellig og krever et oppgjør med all verdens grusomhet og ondskap.

Blodpakten vi lærer om i GT oppfylles en gang for alle i Jesu blod. Det setter oss i frihet – i et tillitsfullt forhold med den levende Gud! (Les Sak 9:9-11 hvis du ikke har gjort det enda!)

En slik konge trenger jeg, mye mer enn jeg forstår. En slik konge vekker sann beundring hos meg, og Ham vil jeg tilbe og bøye meg for, i all evighet.

Pixabay

Tema

Denne saken ble først publisert 15/04/2020 under temaet «Jesus is king».