16 tips til ting å se, høre og lese i påsken

16 tips til ting å se, høre og lese i påsken

Skeptikerens guide til påsken, Jesus-film, fremføring av Markusevangeliet og en god påskekrim med moral.

Vi i iTro-redaksjonen har samlet noen påskeaktuelle tips og anbefalinger, som vi håper du kan kose deg med i påsken.

 

1. Podcast: Skeptikerens guide til påsken

Våre venner i Damaris Norge har laget en podcastserie på fem syvminutters-episoder som heter «Skeptikerens guide til påsken«.

Her tar Bjørn Hinderaker opp sentrale spørsmål som skeptikere kan ha til påsken, med grunnspørsmålet «Tåler Jesus et kritisk blikk?»

Link til alle episodene:

 

2. YouTube: Offer og soning

Et sentralt tema for å forstå bakgrunnen for det som skjedde i påsken, er offer og soning. Denne BibleProject-animasjonsfilmen forsøker å gi en enkel innføring i temaet. (Varer 6 min 50 sek)

 

3. Fremføring: Markusevangeliet

Morten Eikli har lært seg hele Markusevangeliet utenat. Hvis du vil bruke én time av påsken din på å se hele evangeliet fremført – fra start til slutt – har du mulighet til å se opptak av fremføringen hans.

 

4. Påskequiz

Liker du quiz, kan vi anbefale denne påskequizen som iTro laget for noen år siden.

Her får du spørsmål om alt fra smågodt og påskeharen til Jesus sin eseltur.

 

5. Dokumentar: The Case for Christ

Den ateistiske journalisten Lee Strobel bestemte seg for å undersøke bevisene for at Jesus hadde levd og stått opp fra de døde, noe som til slutt (spoiler alert!) førte til at han ble en overbevist kristen.

Dette er dokumentaren han laget der han går gjennom bevisene rundt Jesu liv, på en journalistisk måte.

 

6. Film: Risen

Dette er påskefortellingen om Jesu død og oppstandelse fortalt på en ny måte – gjennom øynene til en romersk soldat. Han skal etterforske hvem som stjal liket av Jesus fra graven, som plutselig var blitt borte.

iTros anmeldelse av filmen: Nytt blikk på påskens fortelling

Finnes for kjøp/leie der du kjøper/leier film.

 

7. Serie: The Chosen

Denne ferske serien om Jesus sitt liv er kanskje den beste som er laget i sjangeren.

Serien kan ses i appen med navn «The Chosen».

 

8. Film: Jesus of Nazareth

Vil du se en klassisk filmversjon av Jesus sitt liv, finnes det mange varianter. En av dem er Jesus of Nazareth fra 1977, som ligger åpen på YouTube. Varer 1 time og 44 minutter.

 

9. Film: Prinsen av Egypt

At Moses og Israelsfolket ble reddet ut av slaveriet i Egypt, er utgangspunktet for påsken.

Og over 20 år etter at denne animasjonsfilmen ble laget, er det fortsatt den beste filmen som er laget om denne historien. Anbefales på originalspråket engelsk, heller enn norsk.

Finnes for kjøp/leie der du kjøper/leier film.

 

10. Påskekrim: Knives Out

Vil du ha en «vanlig» påskekrim av høy kvalitet, anbefales Knives Out. Det er en tradisjonell krimhistorie av høyeste kvalitet, som beveger seg rundt et drap som skal oppklares, men med en slags overraskende god moral som en twist midt i det hele.

Det er selvsagt også en bonus at filmen har en historie og skuespillere av øverste klasse.

 

11. Film: The Passion of the Christ

Mel Gibsons film om de siste 12 timene frem mot korsfestelsen, er en av de mest brutale filmene man kan se. Den viser lidelsene Jesus måtte gjennom, uten å spare på noen detaljer.

Dette er en sterk og ubehagelig film å se, men viser antagelig noe av de fysiske realitetene rundt korsfestelsen,

iTros anmeldelse av filmen: The Passion of the Christ

 

12. Film: Narnia – Løven, heksa og klesskapet

Filmen handler om fire barn som forviller seg inn i den magiske verdenen Narnia gjennom et klesskap. Der må de være med og overvinne den onde heksa som styrer, i en kamp mellom det gode og det onde.

C. S. Lewis, som skrev bøkene om Narnia, er en av de mest anerkjente kristne forfatterne gjennom tidene, og filmen har en klar parallell til den kristne påskefortellingen.

Kan streames på Disney+.

 

13. Bok/Lydbok: Den store skilsmissen (C. S. Lewis)

Narnia-forfatteren skrev også mange bøker, og har blant annet skrevet et tankevekkende tankeeksperiment om en bussreise fra helvete til himmelen, der passasjerene blir vist rundt og får valget om de har lyst til å bli igjen i himmelen eller om de vil bli med bussen tilbake.

Men passasjerene har forskjellige ting de ikke ønsker å gi slipp på, som gjør at de av ulike grunner ønsker å ta i bruk returbilletten.

Boka kan kjøpes hos Lunde Forlag, og finnes også som lydbok på på Storytel  på engelsk, under originaltittelen «The Great Divorce». Den varer i 3 timer og 22 minutter. På Storytel ligger også Narnia-bøkene på engelsk, hvis du vil høre den.

 

14. Bok: Løsepengen Jesus (Sverre Bøe)

Denne boka er en vandring gjennom påskefortellingen. Gjennom mange korte tekster tas flere av de vanlige – men også en del uvanlige – spørsmål rundt påsken opp. Som for eksempel:

– Hvorfor måtte Jesus dø på et kors?
– Hva betyr det at Jesus bar bort synden vår?
– Hvorfor red Jesus på et esel?
– Hvorfor ser nattverdbrødet ut som en mynt?

Boka kan kjøpes fra Lunde Forlags nettsider.

Til info: Denne boka er skrevet av artikkelforfatterens far, men artikkelforfatteren mottar ikke økonomiske fordeler og har heller ikke opplevd familiært press om å anbefale boka.

 

15. Bok: Han valgte naglene (Max Lucado)

Max Lucado har skrevet en annerledes bok om påsken. Han skriver om korset, men også om andre ting fra påskehistorien. Både naglene, tornekronen, klærne de tok fra Jesus og skiltet som hang over hodet hans på korset.

Boka kan kjøpes på Lunde Forlags nettsider.

 

16. Musikk: iTros påskespilleliste