Nytt blikk på påskens fortelling

Nytt blikk på påskens fortelling

«Risen»: En romersk offiser er på jakt. En mann er korsfestet, men kroppen er forsvunnet.

Sett

Risen (Norgespremiere 18.mars 2016) 
Drama / Action
Aldersgrense: 12 år
1 t. 40 min.
Sony Pictures Entertainment, Columbia Pictures, LD Entertainment, Affirm Films

Snakk om tro  er en del av Damaris Norge

«The Nazarene. Did you find him different?» «I found him dead». Det er Pontius Pilatus (Peter Firth) som spør, og hans nærmeste underordnede, Clavius (Joseph Fiennes), som svarer. Vi befinner oss i Jerusalem, og Clavius har vært vitne til korsfestelsen av Jesus fra Nasaret.

På oppdrag fra Pilatus må Clavius nøste opp i hvor den døde har tatt veien. Kroppen er forsvunnet, og noen jøder påstår at mannen er blitt levende og er frelseren de har ventet på. Et slikt rykte kan få konsekvenser for samfunnets ro og orden, så Pilatus vil helst ha saken ut av verden.

Kjent og uforutsigbart

Slik innledes historien om påskens store fortelling, denne gang fortalt med en ny vri av filmskaperne i Affirm Films, et underselskap av Sony Pictures. Produksjonen er god, med flinke skuespillere på laget. Joseph Fiennes spiller en sterk hovedrolle. I tillegg er Tom Fenton, mest kjent for karakteren Draco Malfoy i Harry Potter-filmene, med som Clavius´medhjelper Lucius. Mye av filmingen går tett på karakterenes ansikt, som gjør at vi lever oss inn i hvordan de responderer på det som til alle tider har vært en utrolig historie.

Flere scener vil prøve å lokke fram tårene dine, men mest av alt får du en spennende fortelling. Og den er uforutsigbar uansett om du kjenner til de bibelske presentasjonene av disse hendelsene eller ikke. Filmen har fått tolv-års aldersgrense, og dette er ingen barnefilm. Begynnelsen av filmen viser sterke scener blant annet fra Jesu korsfestelse. Etter henrettelsen legges kroppen i graven, for så å bli borte, og nå starter Clavius sin etterforskning. Vi blir med på ferden for å finne ut hva som egentlig har skjedd.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Det store spørsmålet

Og nettopp her har filmen sin hovedstyrke. På mange punkter er filmen tro mot evangelienes fremstilling av hva som skjedde i dagene rundt Jesu død. Men med litt kunstnerisk frihet og en romersk offiser som etterforsker spor i en veldig underlig sak, gis vi et nytt blikk på historien.

Når Clavius blir nødt til å ta stilling til spørsmålet om han kan tro på noe som utfordrer hans etablerte syn på virkeligheten, får vi som kinopublikum også mulighet til å reflektere over dette. Er vi villige til å vurdere synspunktene våre når vi blir presentert for gode grunner til å tenke annerledes enn vi har gjort så langt?

Se også:
– Damaris tilbyr ressurser om filmen, for samtalegrupper og menigheter.
– Det tilbys også ressurser om Jesu oppstandelse. 

Nasjonalt initiativ

I USA har filmen allerede gått med stor suksess i noen uker. I Norge var ikke filmen planlagt satt opp, men ved hjelp av et initiativ fra selskapet The New Covenant (TNC) og folk lokalt som har lyst til å se den, skal den nå vises på over 80 kinoer landet over. Sjekk ut RISEN på facebook for mer informasjon, spør din lokale kino hvis den ikke står på liste, og ta deg en tur på kino i påsken.

Sett

Risen (Norgespremiere 18.mars 2016) 
Drama / Action
Aldersgrense: 12 år
1 t. 40 min.
Sony Pictures Entertainment, Columbia Pictures, LD Entertainment, Affirm Films

Snakk om tro  er en del av Damaris Norge