/OBS: APRILSNARR/ Misjonssambandet kjøper Chelsea FC
– Chelsea-spillerne vil i 22/23-sesongen gå ut på banen med iTro-logoen på brystet, forteller en entusiastisk Håvard Sande.
PS: Det viste seg dessverre at denne saken var en aprilsnarr…
Det er ikke hverdagskost at iTro.no blir synlig for millioner av fotballfans verden over.
Men til høsten kan det bli en realitet, i og med at Misjonssambandet (sammen med et større investeringsselskap) nå kjøper den engelske fotballklubben Chelsea FC.
– De siste detaljene må fortsatt på plass, men det kan se ut til at Chelsea-spillerne allerede når 22/23-sesongen sparkes i gang i høst, vil gå ut på banen med iTro-logoen på brystet, forteller en tydelig engasjert Håvard Sande.
Sande er iTro-journalist, og har på grunn av sin sportspolitiske teft og interesse ledet Misjonssambandets delegasjon i forhandlingene rundt oppkjøpet av den tradisjonsrike London-klubben, som for tiden ligger på en sterk tredjeplass i Premier League.
Til tross for at Sande selv er Manchester United-fan, var det umulig for ham å sitte stille i båten når en slik mulighet dukket opp.
Mulig på grunn av stort eiendomssalg
Sande forklarer at det er en helt ekstraordinær situasjon som har gjort et slikt kjøp mulig for Misjonssambandet.
De la nemlig nylig ut sin ettertraktede eiendom i Grensen 19 i Oslo sentrum for salg.
– Hvor ofte sitter man med noen hundre millioner til overs på kontoen, samtidig som en topp 4-klubb i Premier League legges ut for salg liksom? spør han, før han helt unødvendig og uoppfordret selv svarer på det retoriske spørsmålet sitt: – Nesten aldri, faktisk.
Bevisst sportsvasking
Sande forteller at Misjonssambandet ønsket å investere i noe som kan gjøre at folk assosierer dem med noe positivt, siden mange bare forbinder dem med å være «de kjipe konservative kristne» i debatter om seksualmoral og sånne ting.
Og de landet på at et fotballag ville være midt i blinken for å avlede oppmerksomheten over på noe positivt.
– Dette nærmer seg jo selve definisjonen på sportsvasking?
– Absolutt, dette er sportsvasking tatt rett ut av læreboka! Det er det som er det store målet her, svarer Sande, som fortsatt virker like entusiastisk.
– Vi har jo sett hvor effektivt sportsvasking er for å bli assosiert med noe positivt og det kan neppe skade omdømmet vårt å bli assosiert med en toppklubb som Chelsea.
Sportsvasking er når et regime eller en organisasjon arrangerer et idrettsmesterskap eller kjøper fotballklubber for å bli assosiert med noe positivt, heller enn negative ting som de ellers blir forbundet med. Som når Qatar arrangerer fotball-VM eller når Saudi-Arabia kjøper Newcastle. Og nå altså Misjonssambandet kjøper Chelsea.
Man kan nesten si at det ville vært uansvarlig å la være!
– Og det er vel bedre at vi bruker Chelsea til sportsvasking, enn at andre, mer tvilsomme regimer eller organisasjoner gjør det? Vi vil vel ikke at de skal bruke denne anledningen til å bedre ryktet sitt? spør han, før han igjen selv svarer på sitt eget retoriske spørsmål:
– Nei, det vil vi ikke. Det er bedre at vi gjør det. Man kan nesten si at det ville vært uansvarlig å la være!
Mener kritikere overser det store bildet
– Det har jo allerede kommet ganske kraftig kritikk av dette oppkjøpet fra folk som synes det er dårlig bruk av misjonens penger, at disse pengene kunne vært brukt til å drive misjon?
– Da klarer de ikke å se det store bildet, sier Sande og begynner å se litt oppgitt ut.
– Alle er opptatt av at kristne må være synlig på ulike samfunnsarenaer, og man blir ikke mer synlige enn dette. Det synes jeg folk bør glede seg over, heller enn å være så kritiske til alt hele tiden. Jeg synes dessuten det blir helt feil å sette ting opp mot hverandre, sånn generelt.
– Men du svarer jo ikke på spørsmålet?
– Jeg likte ikke spørsmålet.
– Ok. Men er det noe du vil si til dem som av helt opplagte grunner ikke blir beroliget av svarene dine?
– Haters gonna hate, pleier jeg å si, forteller Sande og rister oppgitt på hodet, mens han slår hånden mot pannen i gjentatte bevegelser for å illustrere hva han tenker om slike haters.
– Folk finner alltid noe å kritisere. Hvis vi ikke hadde kjøpt Chelsea, så ville sikkert noen kritisert oss for det også. Noen blir aldri fornøyd. Jeg sier det igjen: Haters gonna hate!
Ingen gule kort i 22/23-sesongen
Sandes lune smil og entusiasme lokkes likevel raskt tilbake når vi spør hvilke planer Misjonssambandet har for Chelsea.
– Det vil merkes på de fleste områder at de får oss som eiere. Først og fremst blir det synlig ved at iTro-logoen skal prege drakta. Det synes jo vi i iTro er ekstra stas! Det eneste vi er spent på, er om nettsiden tåler trykket fra de mange millioner nye iTro-leserne som skal inn på en gang.
Spillestilen vil visstnok også bli preget av kristne verdier og da særlig nestekjærlighetsprinsippet.
– Det klare målet er å lage så få frispark som mulig. Og hvis noen av spillerne våre gjør noen regelbrudd som ikke blir plukket opp av dommerteamet eller VAR, skal vi gå bort og innrømme alt, og gi motstanderen ballen og be om tilgivelse. Liv må følge lære! Det skal vi prøve å få inn som klubbens nye motto.
Gule kort er selvsagt helt uakseptabelt ifølge Sande.
– Da blir man byttet rett ut. Med mindre det skyldes overdreven feiring av scoringer selvsagt – litt glede i Herren må vi tåle! forklarer han, med henvisning til Filipperne 4,4.
Kristen lagoppstilling
Sande har tidligere jobbet med å sette opp det mest mulig bibelske laget, og dette laget vil Chelsea prøve å få på plass før seriestart i august.
– Det blir et veldig offensivt lag, jeg er klar over det. Så må det jo selvsagt bli Nuno Espírito Santo [som betyr “den hellige ånd” på portugisisk] som skal være manager.
Den bibelske startelleveren blir, hvis alt går etter planen, seende slik ut ved sesongstart:
- Gabriel Jesus
- Tammy Abraham
- Fred
- Javier Pastore
- Cengiz Ünder
- Ángel Di Maria
- Victor Moses
- Danny Drink(the living)water
- Daley(was)Blind(but now I see)
- Ryan Babel
- Nick Pope
– Er det ikke ganske uvanlig å bytte ut hele laget i løpet av ett overgangsvindu?
– Jo, sportslig blir det en gigantisk utfordring å få et helt nytt lag til å bli samspilt på så kort tid.
Likevel mener Sande det blir feil å fokusere for mye på dette.
– De sportslige utfordringene blir uansett småtterier sammenlignet med de vanvittige utgiftene en slik utskifting medfører. Men det er sikkert flere eiendommer Misjonssambandet kan selge, når det blir nødvendig, mener Sande.
Tette bånd til Misjonssambandets arbeid
Gjennom forhandlingene har det kommet frem at spillerne får flere oppdrag for den nye eieren også utenfor banen.
– Vi kommer til å legge inn i kontraktene til nye spillere at de skal delta på ulike måter i Misjonssambandets arbeid.
Sande nevner blant annet at Chelsea-spillere blir å se som:
- gjester i iTro-podden
- hovedledere for aktivitetene på ungdomsfestivalen UL
- teamledere for ungGlobal-turer til Misjonssambandets misjonsland
– Alle spillerne skal få mulighet til å bidra i det verdifulle arbeidet Misjonssambandet driver rundt i verden, avslutter Sande, som gleder seg til å kunne tilby signerte Chelsea-drakter eksklusivt i iTros webshop fra høsten av.