Ville du tatt i mot en gratis softis på gata?

Ville du tatt i mot en gratis softis på gata?

Er nåden og det kristne budskapet for enkelt og for godt til å være sant?

Tema

Temaet på iTro i april er «nåde».

Nåden, som er selve kjernen i den kristne tro, er helt gratis. En gave fra Gud som er nøkkelen til å arve evig liv. Alt som skal til, er å ta i mot denne gaven, ufortjent og helt gratis. Er det så enkelt at det blir vanskelig?

Det var for godt til å være sant, det er alltid noe med liten skrift.

For godt til å være sant?

Er det kristne budskapet for godt til å være sant? Det formidles at det eneste vi trenger å gjøre er å tro og ta imot. Med et så enkelt budskap melder skepsisen seg. «Det må stå noe med liten skrift», «Dette budskapet gjelder nok ikke meg» eller «Det er for enkelt», kan man tenke.

Du kan jo selv prøve å gi bort en gratis softis til noen fremmede på gata. Jeg tviler på at folk hadde tatt den imot. Her er det noe som skurrer. «Expected skepsis» vil være høy!

Jeg husker selv da jeg var liten og noen reklamerte for mobil til bare 1 kr! Helt utrolig at de kunne selge en flott mobil til den prisen, tenkte jeg. Men det var selvsagt et budskap med liten skrift som gjorde mobilen mye dyrere. Det var for godt til å være sant, det er alltid noe med liten skrift.

Eksempel fra Bibelen

I 2. Kongebok 5 leser vi om Naaman, en mektig og velstående hærfører som led av spedalskhet. Så fikk han høre at profeten Elisja kunne helbrede han. Elisja sa til Naaman at han måtte vaske seg syv ganger i Jordan-elven for å bli frisk. Men da ble Naaman rasende og dro av sted fordi han hadde forventet en spektakulær helbredelse. Det var for enkelt.

«Far, hadde profeten pålagt deg noe vanskelig, ville du ikke da ha gjort det? Hvor mye mer nå når han bare sier til deg at du skal vaske deg og bli ren!» (2 Kong 5,13b)

Til slutt gjorde Naaman som han ble fortalt. Han vasket seg syv ganger i Jordanelven og ble helbredet som han var fortalt. Han måtte vise tillit til Gud for å få bli frisk.

Det er ingenting som står med liten skrift i Guds kostfrie gave

I takknemlighet ville Naaman gi Elisja en stor pengegave, men Elisja nektet å ta imot. Han hadde ikke helbredet Naaman for penger, men fordi Gud hadde vist han nåde.

Gud møter oss ikke alltid slik vi tror og vi kan undre oss over hans barmhjertighet.

Må fortjenes

Det ligger i vår kultur og vår natur at vi skal fortjene det vi får. Vi skal også helst klare oss selv uten hjelp fra andre. Kanskje hadde det vært lettere å ta imot Guds nåde hvis vi kunne bidratt litt selv. At vi i det minste kunne bidratt med litt gode gjerninger og med det på et vis fortjent den litt?

Men Naamans historie viser oss at Guds nåde er gratis og ufortjent. Det nytter ikke å kjøpe eller fortjene frelsen.

Og er det av nåde, er det ikke på grunn av gjerninger. Ellers var ikke nåden lenger nåde. (Rom 11,6)

Hvorfor er nåden gratis?

Det er ingenting som står med liten skrift i Guds kostfrie gave – den er like bra som den utgir seg å være, om ikke bedre. Det kostet Jesus dyrt å dø for oss, men da han gjorde det, betalte han samtidig prisen for oss. Dette fordi han elsker oss og ønsker relasjon med oss.

Men ufortjent og av hans nåde blir de kjent rettferdige, frikjøpt i Kristus Jesus. (Rom 3,24)

Så ja, det kristne budskapet er for godt til å være sant og vi vil nok aldri helt forstå hvor dyrekjøpt vi er eller hvor stor Guds kjærlighet til oss er. Men det fantastiske er at det likevel er sant.

Lightstock

Tema

Temaet på iTro i april er «nåde».