Kropp, bevegelse og sjanser

Kropp, bevegelse og sjanser

– Kroppen vår er skapt for utfordringer. I dag er vi totalt overbeskyttet.

Tema

Tema for iTro i januar er «enhet».

En dansk elev skrev i en stil om kroppen følgende kloke ord: «Kroppen er det første vi har». Og vi kan føye til: «Kroppen er det siste vi forlater».  Denne kroppen er en fantastisk Guds gave som vi bør glede oss over hver eneste dag.

I kristen sammenheng har det vært mye forkynnelse om sjel og ånd, om våre følelser og våre tanker, men kroppen har det vært mindre fokus på.

Kristent fokus på kroppen

Gud skapte oss som kropper og blåste liv i oss, som det heter i Bibelen. Gud ble selv menneske i en kropp. Jesus levde kroppslig og enda sterkere, han  oppsto kroppslig.

Vi som tror på Jesu budskap skal også oppstå kroppslig. Det er en annen type kropp enn vi har nå, men vi oppstår ikke som en slags sjeledott eller usynlig.

I nattverden får vi del i Kristi kropp og blod. Og kirken selv kalles Kristi kropp, hvor vi er kroppsdelene. Vår kristne tro er full av fokus på kroppen og dens betydning.

Glade av bevegelse

Kroppen vår er skapt til bevegelse og aktivitet. Abraham dro ut på vandring fra Ur, Moses ledet folket sitt i 40 år i ørkenen. Jesus vandret på kryss og tvers med sine disipler.

Vi er konstruert for bevegelse og derfor viser en rekke studier at vi blir mer glade av å være i bevegelse, pluss at vi lever bedre og lenger.

Og vi tenker bedre. Mange av de store filosofene fikk sine beste tanker når de vandret. Selv liker jeg å gå og lese. Prøv det! Du lærer mer og husker bedre.

Opplev kontraster!

Kroppen vår er skapt for utfordringer. I dag er vi totalt overbeskyttet.

Jeg anbefaler alle barn og ungdom å få oppleve kontraster. Være sulten og få mat, fryse og bli varm, få skrubbsår og kjenne smerten blir borte. Livet blir grått når du hele tiden er passe varm, passe mett og passe kvalm.

Ta litt sjanser og opplev kontraster! Det gjør deg levende. Og kroppen din vil stortrives. Og det vil også sjelen og ånden. For vi er hele mennesker: kropp-sjel-ånd i en helhet.

Enkle leveregler

I dag er kroppen blitt et problem for mange unge. Generasjon prektig, snill og flink, med den slanke kroppen, gode resultater på skolen og likes på sosiale medier.

Men fokusér heller på følgende enkle leveregel: «Gled deg over kroppen. Den er en fantastisk Guds gave.» Og videre: «Sørg for å være i bevegelse. Hele livet!» Og: «Vær nysgjerrig og ta litt sjanser.»

Det gjorde Abraham, Moses, Jesus, Paulus, Hans Nielsen Hauge og kvinnene i Bergen som stiftet Kinamisjonen i 1891 og sendte de første misjonærene til Kina.

Tema

Tema for iTro i januar er «enhet».