Når jeg sårer andre

Når jeg sårer andre

Gud ga oss budene om å elske vår neste som oss selv. Og fordi Gud ER kjærlighet, er vi også kalt til å være kjærlighet i møte med oss selv og vår neste. 

Tema

I september er temaet på iTro «I grenseland».

Grensesetting er noe vi alle kjenner til. Helt fra vi ble født har vi opplevd grensesetting. Alt fra grenser knyttet til hva som ikke er greit å si til andre, til grenser i forhold til leggetider, mat og andre lyster. Grenser som til tider kan være enkle å bryte og som ikke får de store konsekvensene. Men hva burde man gjøre om man har tråkket over en annen person sine grenser og såret noen?

Grenser kan være så mye

Vi har alle ulike intimgrenser, opplevelser og tanker om hvor grenser går. For noen kan ubehagelige opplevelser fra fortiden være med på å definere grensene en har.

Noen vil kanskje si at det finnes ulik grad av å bryte grenser, men felles er at det er grenser, og grenser er ikke til for å brytes.

De psykiske grensene kan være det verbale i livet, som baksnakking, å spre rykter og si stygge ting.

Noen vil kanskje si at det finnes ulik grad av å bryte grenser, men felles er at det er grenser, og grenser er ikke til for å brytes. Spesielt ikke når det angår en annen person.

Snakk sammen

Men hva gjør man om man har vært så uheldig å tråkke over en person sine grenser og såret noen? Slike tilfeller vil det aldri være en fasit på, men det som i alle situasjoner vil være viktig, er å beklage seg, snakke om det og be om tilgivelse.

Gud ga oss budene om å elske vår neste som oss selv.

Du har sikkert hørt «Gud tilgir alle synder», men om det blir unnskyldningen for å synde så tror jeg man har misforstått. Gud ga oss budene om å elske vår neste som oss selv. Og fordi Gud ER kjærlighet, er vi også kalt til å være kjærlighet i møte med oss selv og vår neste.

Men legg nå av alt dette: sinne, hissighet, ondskap, spott og rått snakk. Og lyv ikke for hverandre! For dere har kledd av dere det gamle mennesket og dets gjerningerog iført dere det nye, det som blir fornyet etter sin skapers bilde og lærer ham å kjenne. (Kol 3,8-10)

Det er vondt for begge

Både vår egen og den andre personen sin selvfølelse opplever en knekk når vi har såret en annen, kanskje kom noe litt fortere ut av munnen din enn du hadde tenkt? Eller at noe ble helt feil formulert og skikkelig misforstått. I en slik situasjon er det viktig å snakke om det som har skjedd, hvorfor det skjedde, slik at man kan skilles som venner.

Å bli såret er utrolig vondt og man kan oppleve at man blir tråkket skikkelig ned.

Så la oss forsøke å respektere hverandres grenser. Om du fortsatt har en ubehagelig opplevelse hvor enten du har såret noen, eller blitt såret selv, be om tilgivelse, snakk sammen og få ryddet opp i situasjonen.

Jeg sier dere: Be, så skal dere få. Let, så skal dere finne. Bank på, så skal det lukkes opp for dere. (Luk 11,9)

Lightstock

Tema

I september er temaet på iTro «I grenseland».