Friðrik brenner for å se en ny generasjon med islandske ungdommer som følger Jesus

Friðrik brenner for å se en ny generasjon med islandske ungdommer som følger Jesus

— Island er et ugudelig land, og ungdommene på Island er både liberale og selvsentrerte. Nå er det vår tid til å dele evangeliet til neste generasjon, forteller Friðrik (21).

Mitt vitnesbyrd

«Mitt vitnesbyrd» er spalten hvor ulike mennesker får fortelle om sitt forhold til Jesus, til glede og oppbyggelse for alle oss som leser iTro.

Dette intervjuet ble gjennomført i forbindelse med en tur Misjonssambandet Ung hadde til Island i mars 2022.

Friðrik Páll Ragnarsson Schram (21) vokste opp i en kristen familie, og har tatt nye steg i tro og tjeneste siden han som 11-åring begynte i ungdomsarbeidet.

På tross av en del tvil og spørsmål han kjente på senere i tenårene, har han fått sett og hørt flere historier om at Gud virker og at Bibelen er sann. Dette har gitt kan sterkere eierskap til egen tro, som han nå ønsker å dele videre.

Selv om foreldrene hans var misjonærer i Etiopia, kjenner han først og fremst på et kall til å nå andre unge på Island. Denne brannen kommer tydelig fram når vi setter oss ned for å ta en prat.

Hjerte for å nå de unge på Island

— Island er et ugudelig land, og ungdommene på Island er både liberale og selvsentrerte. Nå er det vår tid til å dele evangeliet til neste generasjon! Mange er uinteresserte med et forherdet hjerte, mens andre er sultne, åpne og interesserte. Vi må gi folk sannheten de leter etter, selv om de ikke selv vet at det er det de leter etter, forteller han.

Ingen menneskeskapt idé består tidenes test, utenom Bibelen. – Friðriks bestefar

— Hva er den største utfordringen med å nå nye?

Det må være det relativistiske mindsettet om at «kristendommen funker for deg, men ikke for meg». Mange tror ikke at det bare finnes én sannhet.

— Hva er da den største utfordringen for de kristne ungdommene?

Det må være at det er vanskelig å stå opp for troen og være et lys i mørke. Å være den eneste som følger Jesus, og leve som Kristus, er utfordrende. Vi må være lik Sjadrak, Mesjak og Abed-Nego fra Daniels bok. De som sto imot menneskenes vei, og stolte på Gud.

Ukentlige radioprogrammer på lørdager

Da vi besøkte Island, var vi så heldige å få være med på et kristent radioprogram som Friðrik og Margrét Helga spilte inn hver lørdag*, med kristen musikk og aktuelle temaer.

Her kan du høre episoden om du ønsker å høre enda mer om ungdomsarbeidet og ungdomskulturen på Island, ytremisjon og mediemisjon. En spennende samtale der jeg, Mari Rydland og iTro-podden-vert Even Kleppa fikk være med som gjester.

(Om du ikke forstår islandsk, kan du spole fram til 0:45. I tillegg er musikken som opprinnelig ble brukt tatt vekk på grunn av rettigheter og byttet ut med enkle korte instrumentaler).

— Hva er grunnen til at dere sender det kristne radioprogrammet hver helg? Ungdommer flest pleier jo å ha fri på lørdager.

Oppdraget vårt er å nå de unge på Island. De fleste tenker de kristne bare følger regler, og kristne har dårlige rykter på seg. Men vi vil vise hva det faktisk vil si å følge Jesus.

Utenom radioprogrammet er Friðrik leder for ungdomsarbeidet i kirken sin, og han trives godt med å arrangere møter og ulike eventer med ungdommene.

Likevel kjenner han på at han trenger å søke Gud om riktige prioriteringer, slik at han kan gå helhjertet inn i det Gud har satt han til, og ikke bare spre engasjementet utover.

Friðrik og Margrét Helga i god samtale under radiosendingen.

Formaning og levd liv med vennene

Hva motiverer deg når du føler deg alene i tjenesten?

— Å ha en en gjeng gode kristne venner som jeg kan være meg selv rundt, og som kan motivere meg. Rett og slett å leve livet sammen med andre.

Når jeg legger ned mine egne planer, er trofast og setter Gud først, kan jeg stole på han hvert steg på veien.

Det er en stor velsignelse å ha kristne rundt meg i hverdagen, som både kan inspirere og formane meg. Det har vært en viktig faktor til at jeg er der jeg er nå, sier han og henviser til Ordspråkene 27,17.

For Friðrik har det også vært en viktig tanke å innse at den allmektige Gud kan bruke han slik Gud selv vil.

— Når jeg legger ned mine egne planer, er trofast og setter Gud først, kan jeg stole på han hvert steg på veien. Og de gangene jeg feiler og mislykkes, må jeg vende meg til Gud med det, og ikke løpe fra han.

Misjonsuke og isbar

Da vi var på Island fikk vi delta på et ungdomsmøte i lokalene til Samband Íslenskra Kristniboðsfélaga (SÍK), Misjonssambandets søsterorganisasjon på Island. Det ble sagt at det aldri hadde vært så mange ungdommer i den salen før – i deres levetid.

— Hvordan opplevde du å være med å dette møtet under misjonsuka?

Først og fremst tenker jeg på enheten mellom ulike aldere og ulike kirker. Det var også første gang at ungdommene og de unge voksne hadde ansvaret, og de eldre ble veldig oppmuntret.

— Vi fikk også samlet inn over 1,1 million Islandske kroner i løpet av uken, som er omtrent dobbelt så mye som de siste tjue årene.

Det at folk på Island spiser mye is, høres kanskje litt tullete ut, men det stemmer. I underetasjen til ungdomsmøtet var det en skikkelig Isbar hvor de aller fleste tok turen innom og hvor noe av inntektene gikk til misjon. Som Friðrik sier:

Hvis du er mett i magen kan du alltid fylle på med iskrem, fordi det ikke går til magen, men til hjertet.

Bønn om flere arbeidere

— Helt til slutt, har du noen bønneemner du vil dele?

— Noe som ligger på hjertet mitt for tiden er at den islandske kirken skal bli sunnere og rotfestet i Guds ord, og ikke forkynne det som klør i øret, forteller han.

Han ønsker også forbønn for at flere unge kommer til Jesus, og at de unge kan velsigne de eldre slik at skillet mellom generasjonene blir mindre.

— Vi må også be Gud sende ut flere arbeidere. Det er mange muligheter her, men vi trenger folk som kan bli med og forkynne evangeliet.

___

Ønsker du å se mer av arbeidet som skjer på Island, kan du blant annet følge disse instagram-profilene SIK Island og UNIK. 

Høres arbeidet spennende ut? Ta gjerne kontakt med oss i iTro.no eller Misjonssambandet Ung om du vil vite mer, eller ønsker å besøke noen unge kristne på Island.

*På grunn av andre tjenester har Friðrik valgt å ta en lengre pause som radiohost

Mitt vitnesbyrd

«Mitt vitnesbyrd» er spalten hvor ulike mennesker får fortelle om sitt forhold til Jesus, til glede og oppbyggelse for alle oss som leser iTro.

Dette intervjuet ble gjennomført i forbindelse med en tur Misjonssambandet Ung hadde til Island i mars 2022.