Sjørøverfest med kuler, krutt og Jesus

Sjørøverfest med kuler, krutt og Jesus

30 ungdommer fra Island legger ut på tokt til UL 2016. Du er herved advart.

Det er lørdag kveld i Reykjavik. Klokka har passert 20:30. Som eneste mann får jeg, litt før tida, lov til å snike meg inn ei dør som er formet som en skipsinngang med utsikt over et hav som bader seg i sol. Men her gjelder det å ikke la seg lure av tilsynelatende sommerlig idyll.

Bak døra er møtesalen bygd om til et sjørøverskip med ror og årer – og rundt om i salen… eh… båten… finner vi det største utvalget av sjørøvereffekter mellom Ålesund og Grønland. Oppunder takt er det bygget ei hengebro jeg ikke har ambisjoner om å krysse. Sjørøverseilet er heist og for de som ikke tilpasser seg sjørøverkapteinens ordre ligger planken klar.

15 jenter i piratuniform

Musikken fra «Pirates of the Caribbean» ljomer over anlegget og jeg blir tatt imot av 15 jenter i piratuniform. Har Island fått Disneyland? Er Reykjavik det nye Hollywood? Neida, det er større enn som så. Vi er minutter unna kick-off for jentenes kveld i den kristne ungdomsgruppa KSS på Island.

– To ganger i året lager vi temakvelder hvor guttene og jentene annenhver gang får ansvar for kvelden, forteller Páll Ágúst Þórarinsson (21), en av lederne på KSS.

– Det har vært tradisjon så lenge jeg har vært med, og fra lenge før det, sier han.

Jeg får vite at gutta for to uker siden bygde om møtesalen til Mount Eversts Base Camp og jentene har funnet fram alt av tilgjengelig saltmat og søtmat og penger og gull for å overgå guttas kveld.
– Det er ingen som sier det, men alle vet det. At det er en konkurranse mellom guttene og jentene, sier en av dagens sjefspirater.

Spektakulære ting

Tilbake hos gutta i venterommet bekreftes konkurranseinstinktet. Jeg treffer Hjalti (16) som sier at han har høye forventninger:

– Men jeg håper det blir skikkelig dårlig. Så vi vinner.

– Så det er en konkurranse?

– Nei… ja… jo, det er det!

Fire timer senere kan samme mann konstatere at hans drømmer ikke ble oppfylt:
– Jeg må innrømme at jeg synes kvelden var fantastisk. Dette var veldig gjennomført og de gjorde noen spektakulære ting.

– Så hvem vant?

– Eh… vi kommer ut på likt, smiler Hjalti.

Kuler, krutt og skattejakt

Etter å ha overvært en sjørøverkveld med mye kuler, krutt og skattejakt spør jeg Páll om det kan bli for mye show på et slikt ungdomsmøte.

– På Island er det dessverre vanskelig å få folk til å møtes, og  vi vil gjerne også at de som ikke bare kommer for andakten skal komme hit. Veldig mange av de blir jo her etterpå og får høre mer og blir mer bevisste etter hvert. Men nå er også dette en veldig spesiell kveld. Det er ikke sånn hver gang. Og dessuten har vi engasjement for hele mennesket. Dette er tenåringer og de skal få lov til å leke og være kreative og ha det gøy også når de er her.

Inviterer til mer enn sjørøverfest

Ut på planken kommer kveldens taler. Som seg hør og bør på en piratkveld er fokus på hva det vil si å være et godt forbilde. Kanskje er det allikevel ikke pirater som røver i øst og røver i vest som er idealet vi skulle strekke oss etter? Og kanskje bor det en pirat i noen og enhver av oss? Denne kvelden får ungdommene på Island også høre om et annet forbilde – om en som døde for alle oss som ikke alltid er gode forbilder. Jesus kaller oss til et nytt liv med et annet fokus enn å røve fra andre og leve for oss selv, og inviterer oss til noe langt større enn en sjørøverfest.

Men akkurat denne kvelden i Reykjavik blir det sjørøverfest – med en nydelig islandsk piratkake. Når klokka passerer 01 og det fortsatt er hei, fadderi og fadderullandei på KSS og ingen ser ut til å ha planer om å ta det rolig de neste 100 år, må selv et B-menneske fra Norge legge inn årene, og skynde seg å advare det norske folk mot disse piratene.

UL 2016

Ikke mindre enn 30 av ungdommene på KSS har i sommer planer om å legge ut på tokt til Randaberg og UL. Hiv og hoi! Dere er herved advart.

Meld deg på UL nå!

KSS