– Jeg følte meg isolert som kristen i oppveksten på Island

– Jeg følte meg isolert som kristen i oppveksten på Island

Kristne ungdommer på Island er i mindretall.

Misjon

Dette intervjuet er også publisert i magasinet Utsyn nr. 3, 2019.

 

– UL var en stor opplevelse, sier islandske Margrét Helga Kristjánsdóttir (17), Ástráður «Addi» Sigurðsson (19) og Benedikt «Benni» Guðmundsson (17). I sommer reiste de fra Island for å få med seg festivalen.

Høydepunktene var både lovsangen, finværet og å møte norske kristne. Pluss at de fikk mye oppmerksomhet som islendinger.

– Det var veldig sterkt å se flere tusen kristne samlet på ett sted. Det var sikkert flere kristne på UL i sommer enn det er kristne på Island for tiden, sier Benni.

Ikke populært å være kristen

– Opplever dere at kristne er en minoritet på Island?

– Det føles sånn i hvert fall. Det kan hende at det er flere, men at de ikke snakker om det. Det er ikke populært å være kristen, svarer Addi.

– Det er fordi alle bare tror på fakta og fornuft, og de ser ikke det i den kristne troen. Island blir stadig mer ateistisk, selv om det er definert som et kristent land og har kors i flagget sitt. Mange unge konfirmerer seg uten å vite hvorfor de gjør det. Det er bare tradisjon, forklarer Margrét Helga.

Ingen kristne venner

Margrét Helga vokste opp som misjonærbarn i Etiopia, der hun gikk på kristen skole som lærte dem bibelvers og hvor ingen bannet. Overgangen da hun flyttet til Island som niåring ble stor.

– Da jeg kom hit følte jeg meg så alene. På skolen var det så mye banning og dårlig oppførsel. Jeg følte meg isolert som kristen gjennom hele barne- og ungdomsskolen her på Island, forteller hun.

Benni hadde den samme opplevelsen av å være alene som kristen i barndommen. – Jeg hadde ingen kristne venner. Det var noen andre kristne barn jeg kjente gjennom familien min, men bestevennene mine var aldri kristne. Da jeg begynte å gå på lørdagsmøtet til KSH (Laget) likte de det ikke. Men vi er fortsatt venner, forteller han.

Mange er nysgjerrige

Ingen av de tre ungdommene synes det er skummelt å dele troen sin i dag. – Ofte er folk bare nysgjerrige og synes det er interessant å snakke med kristne, sier Benni.

– Mange spør meg om ungdomsgruppen siden jeg ofte går med hettegenser med logoen på. Da inviterer jeg dem til å bli med. Noen dukker opp et par ganger, mens flere av dem vi ikke hadde trodd skulle gjøre det, fortsetter å komme.

Ungdommene er takknemlige for det kristne fellesskapet de har fått gjennom KSH (Laget). – Det har vært et veldig godt sted for å møte andre kristne og få kristne venner, sier Addi.

Hæge A. Aasmundtveit

Misjon

Dette intervjuet er også publisert i magasinet Utsyn nr. 3, 2019.