Ærlig comeback fra Ellen Miles

Ærlig comeback fra Ellen Miles

Ellen Miles gjør comeback med sangen "Soldier baby". Hun synger om den indre kampen mellom barnet som trenger omsorg og hvile og soldaten som prøver å tilfredsstille alle de høye kravene.

Hørt

Singel: Soldier baby

Artist: Ellen Miles

Utgivelsesår: 2018

Sjanger: Popmusikk

Det er nå ti år siden Ellen Miles’ forrige plate, «Beloved Intruder» (2008), ble gitt ut. Platen ble godt mottatt i kristne kretser. Blant annet ble den distribuert gratis på festivalen Get Focused i Tønsberg samme år.

Mye har skjedd siden da.

Velger å hoppe ut i det

– Hvorfor gjør du comeback nå?

– Jeg har skrevet låter hele veien og klødd i fingrene etter å dele det. Samtidig gikk jeg på en smell sist gang med å gjøre alt selv. Det var tyngre enn jeg hadde sett for meg, svarer Ellen Miles.

Hun forteller at hun har slitt med angst og at det har bidratt til å holde henne igjen.

– Jeg var redd for å ikke få det til like bra eller bedre neste gang. At jeg skulle velge feil produsent eller at det skulle bli for dyrt. Mest av alt var jeg redd for å satse, forklarer hun.

– Nå har jeg valgt å hoppe ut i det. Ting har lagt seg til rette – jeg har støtte av folk rundt meg, jeg har fått hjelp til å håndtere angsten og jeg har spart opp penger, sier hun fornøyd.

Utforsker angsten i musikken

Opplevelsen av angst reflekteres i musikken hennes – særlig i sangen «Soldier baby».

– Jeg skrev den da jeg var på mitt verste i 2013. Det gikk opp et lys for meg under en psykologtime om hvorfor jeg sleit med angst. Sangen uttrykker bearbeidelsen av den innsikten, forteller hun.

Hva handler sangen om?

– Den handler om hvordan noen av mine viktigste forbilder i oppveksten påvirket mitt eget bilde av Gud og gjorde at jeg satte altfor høye krav til meg selv. “Soldaten” Ellen var altfor opptatt av å tilfredsstille en streng Gud med skyhøye forventninger, og dette gjorde meg syk. Jeg overså fullstendig “barnet” Ellen, som sårt trengte nåde og omsorg, svarer hun.

– Sangen er skrevet i sinne. Den er uten konklusjon og uttrykker fortvilelse over at det har blitt sånn.

– Men det kommer en oppfølger, som er litt lysere, avslører hun.

Allment publikum

Ellen Miles er allerede i gang med å spille inn låter hos Little Green Studio i Oslo, med Christer Slaaen som produsent. Platen er forhåpentligvis ferdig til jul, og vi kan forvente flere singelslipp innen den tid.

Denne gangen rettes musikken mot et allment publikum, ikke bare det kristne.

– Det er fordi jeg har forandret meg litt. Den første plata var preget av en oss-dem-tankegang. Nå føler jeg meg mer ett med både kristne og ikke-kristne. Alle er vi mennesker og opptatt av eksistensielle spørsmål (og trosspørsmål), sier hun.

Tekster som reflekterer over livet

Sangene handler om livet, om relasjoner på godt og vondt, tro og tvil og eksistensielle spørsmål. Én sang er inspirert av flyktningkrisen.

– Jeg ønsker å sette fokus på viktige ting i vår tilværelse. Å kunne formidle sorg, bitterhet og angst, men også glede, tilgivelse, og håp. Og fortelle historier som jeg tror beveger oss til å bli bedre mennesker, forklarer hun.

– Målgruppen min er de som vil ha en god tekst som får en til å reflektere over livet, som samtidig er glad i rolig, behagelig popmusikk, legger hun til.

Du er bra nok

Til iTros lesere ønsker hun å si dette:

– Du er bra nok som du er! Det er ingen krav du må tilfredsstille for å være elsket av Gud, og det bør heller ikke være noen krav du må tilfredsstille for å elske deg selv, understreker hun.

 

«Soldier baby» finner du på Spotify / tidal / iTunes.

Foto: Michelle Kapstad

 

Dan-Thomas Tveita

Hørt

Singel: Soldier baby

Artist: Ellen Miles

Utgivelsesår: 2018

Sjanger: Popmusikk