20 YouTube-kanaler om trosforsvar du bør abonnere på

20 YouTube-kanaler om trosforsvar du bør abonnere på

Vi har gjort jobben for deg og samlet noen av de beste apologetiske kanalene du kan finne på YouTube.

Apologetikk

Trosforsvar, eller apologetikk, handler om å forklare kristendommen i møte med aktuelle spørsmål, innvendinger, myter og livssynsalternativer.

Saken ble opprinnelig publisert 13. mars 2021, og republisert 2. juli 2022.

Trosforsvar er i vinden for tiden, og det finnes utrolig mange gode og godt tilgjengelige ressurser der ute – ikke minst på YouTube.

Denne saken er ment som en ressurs og inneholder dermed veldig mange kanaler. Jeg har dermed fordelt dem i overordnede grupper som vil gjøre det litt mer overkommelig å finne fram til det du er mest interessert.

Temaene er: Gudsargumenter, trossamtaler, populærkultur og bibelkunnskap, Islam og evangelisering. Du vil likevel se at mange av temaene på kanalene flyter over i hverandre.

Før du går i gang må du huske dette: Ikke erstatt bibellesning og tid med Gud, med YouTube. Personlig faller jeg litt i den fella iblant. La det heller bli et godt supplement enn en erstatning.

Gudsargumenter

DrCraigVideos

William Lane Craig er en av de aller fremste apologetene på planeten, og har gjennom Reasonable Faith nådd ut med dypdykk av apologetisk kvalitet på en forståelig måte.

På denne kanalen finner du også flere godt animerte videoer som presenterer flere av de kjente gudsargumentene.

 

One Minute Apologist

Hvis du er av typen som ikke liker lange videoer er flere av kanalene på denne listen å utelukke. Hvis du heller ønsker raske svar og ikke har tid til å sette deg grundig inn i en sak, eller liker videoer i svart-hvitt, er dette kanalen for deg.

 

Cross Examined

Frank Turek svarer enkelt, konsist og tydelig på kristne apologetiske innvendinger. Han har tidligere hatt mange seminarer på universiteter hvor han svarer på kritiske «grill en kristen»-spørsmål fra salen. Du finner flere utklipp fra dette på kanalen.

 

Capturing Christianity

Cameron Bertuzz eksponerer deg for flere av de intellektuelle sidene ved den kristen tro. Han er veldig opptatt av å vise at kristen tro er sann, og presenterer deg for flere gode gudsargumenter og debatter.

 

Trossamtaler

Unbelievable?

Justin Brierley inviterer flere gjester, både kjente kristne apologeter fra ulike sammenhenger og skeptikere til gode debatter og dialoger. Programmet går også på radio, og flere av videoene det siste året har vært videosamtaler.

 

The Remnant Radio

Remnant Radio produserer mange lange live-streams om spennende, relevante og inspirerende teologiske temaer. De inviterer også mange gjester som er alt fra kalvinister til pentakostale, og har den siste tiden snakket om nådegavene.

Som de selv skriver: We don’t always agree with the views of our guests and we don’t expect that you will always agree either, but we are brothers in Christ and we agree to humbly approach God’s word so we can better understand it together.

 

Dr. Sean McDowell

Sean McDowell er en av apologetene på denne listen som jeg opplever som mest jordnær og behagelig å lytte til. Han tar opp de største spørsmålene om Gud, moral og samtidskultur.

I denne videoen samtaler han med en av de yngste apologetene på 12 år. Alder trenger med andre ord ikke stoppe deg til å lære om apologetikk.

 

Alisa Childers

Endelig en kvinne! Det er ikke mange jenter som satser på apologetiske YouTube-kanaler, men Alisa er et unntak.

Hun er kanskje aller mest kjent for å ta for seg «Progressive Christianity», og har flere videoer om dette temaet. Hun produserer høy-kvalitets innhold og inviterer mange spennende gjester inn i samtalen.

 

Populærkultur og bibelkunnskap

Waddo You Meme??

Her finner du mange videoer som tar for seg aktuelle populærkulturelle utfordringer og hvordan kristne kan svare og tenke om det. Han tør også å sette spørsmålstegn ved en del utsagn fra kristne kjendiser og kristenkultur som ikke stemmer overens med Bibelen.

 

THE BEAT by ALLEN Parr

Dette er en av mine personlige favoritter. Allen Parr lager for det første veldig gode og oversiktlige videoer, men presenterer også dyp teologisk innsikt og vurderingsevne.

Han svarer på mange apologetiske utfordringer, i tillegg til at han tør å svare på mange spørsmål mange av oss ikke tørr å stille.

 

Damaris Norge

Så har vi jo vår alles kjære Damaris Norge. På denne kanalen finner du mange gode videoer og taler fra Veritaskonferansen. Du finner også en serie om «Grill en Kristen» som er verdt å sjekke ut. Og det beste av alt – det er på norsk!

 

RZIM HQ

RZIM har vært i hardt vær og en utfordrende periode etter at de seksuelle anklagene mot grunnleggeren Ravi Zacharias ble bekreftet og offentliggjort.

Men selv om Ravi levde et skjult liv i synd, så betyr ikke det at alt organisasjonen har sagt eller gjort må forkastes. På RZIM sin kanal er det hovedsakelig mange andre apologeter som presenterer god apologetikk i et stort og innholdsrikt arkiv.

 

Mike Winger

Mike Winger kan sammenlignes med den norske Bibelnerden. Han har en god og behagelig framtoning i sine svar på vanskelige spørsmål og innvendinger mot kristen tro der han sitter foran sin blåbelyste bokhylle. Han ønsker å lære oss hvordan vi skal tenke bibelsk om en rekke temaer.

 

Islam

Hatun Tash DCCI Ministries

Tidligere i denne saken hadde vi anbefalt kanalen til David Wood, men som valgte å gi vekk YouTube-kanalen sin med 700k abonnenter til Hatun Tash, for å jobbe videre på andre plattformer.

Hatun er ofte på Speakers Corner i London, hvor jeg selv har deltatt på evangelisering med henne. Hun er modig, og ikke redd for å kritisere. Hun har blant annet tatt med seg flere versjoner av Koranen til Speakers Corner, som ikke akkurat ble veldig populært.

Pfander Films

Pfander har som motto: «Engaging Islam, while loving muslims». På kanalen eksponeres du for mye av hva som egentlig står i Koranen, og hvordan vi som kristne skal møte Islams innvendinger. De er også å finne på Speaker’s Corner i London.

Her er Jay Smith i samtale med Al Fadi fra Saudia Arabia, som skiller seg ut fra resten av apologetene på listen ettersom han fremdeles går i den gjenkjennelige saudiarabiske klesdrakten. Han har også sin egen kanal CIRA International.

 

Evangelisering

Off The Kirb Ministries 

Evangelisten Joe klarer på et eller annet merkelig vis alltid å presentere evangeliet om Jesus og hans død på korset for våre synder på en fantastisk måte, uansett hvilket utgangspunkt han har. Kombinasjonen av ydmykhet, god formidlingsevne og god redigering, gjør hver video verdt din oppmerksomhet.

Han har thumbnails med godt clickbait, og har en av de største kristne YouTube-kanalene. Likevel har han gitt et løfte til Gud om å ikke ha annonser foran videoene, som fører til at han heller ikke tjener penger fra det. Det står det respekt av, når han trolig kunne tjent en halv million i måneden.

Apologia Studios

Som navnet tilsier vil du finne en del god apologetikk på denne siden. Jeg kom først over denne siden for noen år tilbake da jeg så Jeff Durbin debattere mormonere. De har også flere podkaster og taler som ligger ute.

Road Trip to Truth

Denne kanalen er relativt ny, men inneholder likevel mange gode og korte videoer hvor studenter blir spurt om sentrale apologetiske spørsmål. Programleder John Fabarez ønsker gjennom disse intervjuene å lede ungdommer på veien til objektiv sannhet, som vi finner i Jesus og Guds ord.

 

Living Waters

Dette er kanalen for deg som synes gateevangelisering er spennende. Ray Comfort snakker med ungdommer og studenter rundt om i USA og utfordrer dem på en gjenkjennelig måte hvorfor de trenger å ta imot Jesus.

Her kommer du tett på mennesker og hører hvilke tanker og virkelighetsoppfatning mange av dem har.

 

Daniel Apologetics

Daniel er fra Norge, men bor til vanlig i Slovakia hvor han også engasjerer seg i evangelisering. De fleste videoene er på engelsk, men flere av dem er intervjuer med nordmenn.

Han deler ofte videoene sine i FB-gruppa Apologetikk Norge. Her er for eksempel et intervju med Steffen, som jobber som utsending for Misjonssambandet i Indonesia, og hans vei fra ateisme til kristen tro.

 

NB: iTro.no står ikke ansvarlig for alt innholdet på disse kanalene, og er ikke nødvendigvis enig i hvert eneste teologiske syn og argument som kommer fram. 

Har du flere kanaler du vil anbefale? Gi oss gjerne en beskjed slik at vi kan kanskje kan legge dem til i saken.

Apologetikk

Trosforsvar, eller apologetikk, handler om å forklare kristendommen i møte med aktuelle spørsmål, innvendinger, myter og livssynsalternativer.

Saken ble opprinnelig publisert 13. mars 2021, og republisert 2. juli 2022.