Trosforsvar er en nødvendighet på en arbeidsplass eller et studiested som alene kristen

Trosforsvar er en nødvendighet på en arbeidsplass eller et studiested som alene kristen

-Det har blitt nødvendig - ikke for å krangle eller kunne vinne enhver diskusjon - men for å kunne stå stødig og vite at det jeg tror på er troverdig, forteller Malene.

Trosforsvar

Apologetikk, eller trosforsvar, handler om å forklare kristendommen i møte med aktuelle spørsmål, innvendinger, myter og livssynsalternativer.

Den 20.-22.september avholdes trosforsvarskonferansen Reliable i Oslo.

Apologetikk (trosforsvar) er kanskje noe du har hørt om, vet litt om, eller i det minste vet hva er.

Likevel er det ofte vanskelig å oversette det man har lært om Bibelens troverdighet til et språk som gir mening for de som ikke kjenner så godt til Bibelen og den kristne troen.

Man bør fatte seg i korthet og treffe spikeren på huet. Det er ikke så lett!

Apologetikk har blitt en nødvendighet

Innvendinger fra ikke-kristne

Apologetikk har blitt en nødvendighet for meg når jeg blir møtt med påstander som dette:

 • Du er heldig som har det håpet og den troen. Jeg skulle ønske jeg også kunne ha det.
 • Jeg er ikke religiøs, men jeg syns det er mye fint med kulturarven.
 • Jeg tror ikke på noe som ikke kan bevises.

Kommer man litt tettere på, dukker spørsmålene om seksualitet, abort, og ondskap i verden opp:

 • Hvorfor lar Gud onde ting skje?
 • Hvorfor hater Gud homofile?
 • Hvorfor vil du nekte kvinner frihet til å bestemme over egen kropp?

Det har blitt nødvendig – ikke for å krangle eller kunne vinne enhver diskusjon – men for å kunne stå stødig og vite at det jeg tror på er troverdig, selv når det er alle mot én.

Svake premisser

I tillegg kan man lære seg å identifisere tankesett og premisser som lures inn i de kritiske spørsmålene. Et premiss er noe som antas å være sant og som ligger til grunnlag for et spørsmål.

Ta en ny titt på holdningene og spørsmålene ovenfor. De er fulle av premisser og antakelser som ikke er sanne:

 • Jeg kan ikke tro på Gud. Hvorfor ikke? Hva om du finner ut at det er den mest sannsynlige forklaringen vi har på verden?
 • Kristne er religiøse og det handler om kultur. Kristne følger Jesus og det handler om et forhold til en levende Gud.
 • Jeg tror ikke på noe. Jo, det gjør du. Vi tror alle på masse ting som ikke kan bevises, men som er mest sannsynlig ut ifra det du vet.
 • Gud kan ikke finnes fordi det skjer onde ting. Om Gud finnes eller ei endres ikke ut ifra hvordan du syns Han fremstår. (NB! Kanskje ikke en strategisk respons til noen som har opplevd noe personlig vondt.)
 • Å si nei til noen/noe er å hate dem eller gi dem lite verdi. Dette vet alle at ikke stemmer i mange tilfeller. Foreldre sier nei, men hater ikke barna sine. Politiet sier nei, men hater ikke kriminelle.

Noen ganger kan man ved å stille spørsmål til de framlagte premissene rydde bort noen hinder til tro og øke forståelse. Likevel trenger vi ikke gape over for mye på én gang.

Reliable

Hvis du synes det er interessant å lære mer om trosforsvar vil jeg anbefale deg å ta turen til Reliable i Oslo 20.-22. september 2019, eller Veritaskonferansen i Grimstad 18.-20. oktober 2019.

For påmelding og mer informasjon – trykk på linkene:

Her kommer det mange dyktige folk, blant annet hovedtalerne Peter J. Williams og John Dickson, som underviser og utruster deg til en hverdag hvor Gudstro er fremmed for mange.

Trosforsvar

Apologetikk, eller trosforsvar, handler om å forklare kristendommen i møte med aktuelle spørsmål, innvendinger, myter og livssynsalternativer.

Den 20.-22.september avholdes trosforsvarskonferansen Reliable i Oslo.