Tips til det nye skoleåret – fra noen som begynte i fjor

Tips til det nye skoleåret – fra noen som begynte i fjor

Har du akkurat begynt i militæret, nytt studie eller på internatskole? Heldigvis har flere gjort det før deg.

Å begynne på ny skole, nytt studie eller flytte til et nytt sted kan være spennende, men også litt skummelt. Du skal møte nye folk, få nye venner og oppdage nye sider av deg selv. Selvtilliten, men også troen kan bli utfordret. 

Kanskje har du akkurat begynt på internatskole, du er midt i rekruttperioden i forsvaret, eller har flyttet til en ny by for å begynne å studere. Heldigvis er du ikke den første som gjør dette. Vi har fått inn tips fra noen som startet i fjor! 

Internatskole – NLM vgs

David Hovda startet på Vestborg VGS høsten 2018.

Hvordan opplevdes det å starte på en kristen internatskole? 

Det å begynne på en kristen internat skole var helt konge. Jeg har gått her litt over 1 år og har allerede flere venner for livet(kristne). 

Det at skolen er kristen gjør at jeg kan snakke åpent om troa mi uten at jeg får sære blikk. Da jeg begynte la jeg veldig godt merke til at jeg gikk på en kristen skole. Flere ganger i uken arrangeres det møter og bønnemøter osv. I tillegg ser du det på folk og skjønner det når du blir bedre kjent med dem. 

Har du noen tips til folk – hvordan bli kjent med medelever/få venner?

Det er veldig lett å gå ned i sin egen grav og bare være sur og gjemme seg på rommet, men tipset er å være positiv og være åpen. 

Slippe andre inn! 

Det å bli kjent med nye skjedde veldig naturlig for meg. De fleste ble jeg kjent med rundt matbordet for eksempel, eller etter møter. Det beste er å bare være deg selv og prøve, du vil bli respektert for den du er. 

Studier 

Marie Lindland startet på Universitetet i Oslo høsten 2018.

Hvordan opplevdes det å begynne å studere, med fadderuke og alt, som kristen? 

Jeg kjente meg skikkelig klar til å studere «utenfor bobla» etter bibelskolen, og for min del ble det veldig gøy! Man må bare holde fast på troen og standpunktene sine helt fra start, både for seg selv og andre, og da vil folk flest respektere deg på en vennlig måte. 

Har du noen tips til folk – hvordan bli kjent med medstudenter/få venner?

Hils på andre slik du vil de skal hilse på deg! Selv om det kan virke kleint, er det å sette på et smil og ta sjanser den beste måten å få venner på. Tør å ta det første skrittet, så tror jeg fortsettelsen vil komme naturlig etter det.

Hvordan kan man være naturlig kristen på studiet? 

Mitt nr. 1 tips er å være kristen nettopp på en naturlig måte. 

Ikke gjem det bort med «heh. Ja kanskje. Joda», men snakk om troen din frimodig når anledningen byr seg. 

Si til deg selv: «Jeg er kristen like selvfølgelig som at jeg står opp om morgenen». Da kan ingen rokke ved troen din, men heller bli inspirert av den gjennom å bli kjent med deg!

Militæret 

Ingrid Helene Engås var i militæret skoleåret 2018/2019 og studerer nå i Trondheim.

 Hvordan opplevdes det å være kristen, når du begynte i forsvaret?

Jeg opplevde stor grad av respekt hos mine medsoldater for troen min, faktisk mye mer enn jeg hadde sett for meg på forhånd. De aller fleste var ganske likegyldige til det, og noen få ble etter hvert mer interessert. 

Når man blir så godt kjent som det man blir i forsvaret, så blir det også etter hvert naturlig å snakke om det meste, også tro. Det er spennende, og ikke nøl med å gripe muligheten! Det vil berike både deg og andre. 

Har du noen tips til folk – hvordan bli kjent med medsoldater/få venner? 

Vær deg selv først og fremst! 

By på deg selv og finn på ting å gjøre når dere har fri. Ett år går ekstremt fort, så ikke vent med å begynne å bygge vennskap. Ofte kommer man såpass tett på både de man er på lag med, og de man bor med, at man finner seg venner blant dem. 

Men er det ikke helt match med romkameratene, bruk fellesrom eller velferden. Bli med på turer og sosiale arrangement som skjer der du er. 

Har du andre hobbyer eller fritidsaktiviteter, kan det også være en idé og bli med i et felleskap utenfor leiren. Det kan være deilig og komme litt ut av bobla, og treffe andre som ikke til daglig ruller rundt i skogen og skyter med HK. 

Har du noen tips til folk – hvordan være naturlig kristen i forsvaret?

Mange snakker om å ha bibelen liggende på nattbordet i forsvaret som en sånn «statement» i starten. 

Det kan sikkert være både vell og bra det, men Bibelen har vi vell først og fremst for å lese i, så fokuser heller på det. Da kan innholdet lyse gjennom deg enda tydeligere enn fremsida viser. 

Det kan kanskje være mest behagelig å få sagt at man er kristen uten å «si det selv», men prøv å bruk munnen ihvertfall med dine nærmeste. 

Dra på kristne arrangementer på leieren (typ soldatlag), og si fra til venner at du skal dit, hvis det er enklere.