Samtaler face-to-face fortjener større oppmerksomhet enn baksiden av mobilen din.

Samtaler face-to-face fortjener større oppmerksomhet enn baksiden av mobilen din.

Det hele handler om respekt for personen du snakker med, og respekt for tiden til den du snakker med.

Republisering

Denne saken ble opprinnelig publisert juni 2014.

Det ligger i menneskets natur å være interessert i det som er nytt. Som følge av blant annet sosiale medier blir det som én dag er nyheter, ansett som gammelt nytt dagen derpå.

Et bilde på instagram, en status på facebook eller en snap har veldig kort “best-før-dato”. Venter vi for lenge med å få med oss nyheten mister den sin verdi. Dette preger våre vaner, og vi kan fort bli slaver av teknologien, også i sosiale sammenhenger.

Alltid behov for å multitaske

Det er viktig med en bevissthet rundt mobilbruken vår. På samme måte som vi trenger å være bevisste på matvaner, trening, familie, tid med Gud, osv. må vi også være bevisste på bruken av teknologi. Problemet er ikke mobilen i seg selv, men hvordan vi bruker den. Bare fordi du eier en mobil og har en facebook-konto, betyr ikke det at du må være tilgjengelig 24/7.

Den største utfordringen oppstår når vi er i sosiale settinger. Når vi er face-to-face med noen i en samtale, er vi i stand til å opprettholde en effektiv, konsentrert kommunikasjon, eller har vi behov for alltid å multitaske?

Det handler om respekt

Ingen teknologi kan slå personlige samtaler. Personen du snakker med face-to-face skal alltid ha prioritet fremfor mobilen. Dersom vi gir en annen person ens fulle oppmerksomhet, viser vi at “jeg ønsker å være fullt og helt tilstede med deg.”.

Det hele handler om respekt for personen du snakker med, og respekt for tiden til den du snakker med. Det handler om nestekjærlighet. Ikke ta en annens tid som en selvfølge, verdsett den ved å vie denne relasjonen oppmerksomhet. Hvis ikke står “kvalitetstid” i fare for kun å bli “tid”.

Kvalitetstid blir ofret

Det kan koste oss litt, men når vi klarer å legge bort mobilen gir disse samtalene dybde til relasjonen. Vi må jobbe imot behovet for å føre mange samtaler på kryss og tvers hele tiden. Ved å alltid sitte på mobilen ofrer du denne kvalitetstiden face-to-face. Teknologien blir viktigere enn venner og familie.

Ikke la mobilen styre alenetiden din heller. Det er sunt med tid alene for å kunne reflektere og gå inn i oss selv, og vi trenger alenetid med Gud. Sosiale medier blir fort en distraksjon fra det virkelige liv. Når du impulsivt sjekker mobilen, rømmer du fra noe? Unngår du vanskelige tanker? Og i sosiale settinger, flykter du til mobilen for å slippe å bygge relasjoner? Ikke la mobilen ta kontroll over deg, men ta kontroll over mobilen.

Ta praktiske grep

Det går an å gjøre noen praktiske grep i hverdagen. Du kan skru av varsler, sette på lydløs i sosiale settinger eller legge mobilen helt fra deg. Hvis dere som vennegjeng alle er enige om å legge bort mobilen en kveld, er dette noe som gjør det mye lettere. Du kan også gjøre unna ting i bolker engang det passer slik at det ikke går utover de du er sammen med.

Ikke bare vær bevisst på dette når du selv lar mobilen ligge litt, men ha litt ekstra tålmodighet hvis du plutselig skulle irritere deg over et treigt svar på en melding. Hvis det haster, plukk opp telefonen og ring, og husk å spørre om det passer at du ringer.

Getty Images/Maskot

Republisering

Denne saken ble opprinnelig publisert juni 2014.