Oddvar hadde alt – men planla å ta livet sitt

Oddvar hadde alt – men planla å ta livet sitt

Skribenten oppfordrer kompiser til å kaste maska og prate ærlig om livet.

Guttesnakk

En gang i måneden er det Guttesnakk her på iTro.no. Denne gangen er den skrevet av Gjermund Øystese (28).

Han bor i Bergen og er lagsarbeider i Laget (NKSS), Region Vest.

Oddvar Vignes er i dag daglig leder i Vignes Grav og spreng.

Les også: Fakta om selvmord fra Nasjonalt senter for selvmordforskning og forebygging.

Denne saken ble først publisert på iTro i 2016, og republiseres nå med forfatterens og Oddvars tillatelse.

Jeg hadde alt, en jobb, gode venner, god familie, en kjæreste. Men det var ikke nok. Jeg følte meg mislykket på så mange måter, men jeg våget ikke vise det. – Oddvar Vignes

Frykt for oppfyllelse

Mange av avgjørelsene våre i dagliglivet er basert på frykt for hva andre tenker, frykt for at vi ikke skal være gode nok. Hvis vi tenker etter, bruker vi enormt mye tid og krefter på å tilfredsstille menneskene rundt oss.

Ofte er det viktigere for oss hva andre tenker, enn hva vi tenker selv. Det er viktigere hvordan vi fremstår utad, fremfor hvordan vi faktisk har det innad.

SE OGSÅ TV2-intervju: Vellykkede menn planlegger selvmord.

Flere profiler på Facebook

Etter ”Panama-papers” og stadige avdekninger av juks og korrupsjon i forretningsverdenen kan man lure på hva som er ekte i vårt samfunn. I dokumentarserien ”Sykt perfekt” kom det fram at unge jenter gjerne har flere profiler på sosiale medier.

Mange har en lukket profil som bare de nærmeste får se, i tillegg til en profil som man har utad. På den offentlige profilen ser alt ut som en blankpolert fasade. Men slik er ikke realiteten. Hvor er det ekte mennesket oppi alt dette? La meg få kaste lys på noen løgntanker blant mange av oss gutter.

Tabu å ikke være god nok

En del av oss gutter tror at vi skal være sterke, at vi skal takle hverdagens utfordringer og stå rakrygget under allslags hendelser i livet. Vi skal ikke vise tegn til svakhet eller sårbarhet, og vi skal være vellykkede både sosialt, sportslig og på skolebenken. Dersom vi mislykkes, og drømmene våre knuses, skal vi helst holde det for oss selv. Det siste vi vil er at andre skal få vite at vi ikke er gode nok.

Samtidig er vi livredde for å vise at vi er lei oss, at vi er ensomme, at vi også har like mye følelser som jenter. Ut i fra disse tankene kan det opparbeide seg et så enormt stort press, at noen opplever selvmord som eneste utvei. Det er tabu å ikke være god nok, og det er tabu å være åpen om det.

”Jeg følte meg maksimalt mislykket. Jeg hadde min livs plan, og den feilet.”

Oddvar er ikke alene om disse tankene. Han begynte å lage argumenter for og imot at han skulle leve. Statistikken i Norge taler for seg. Det er dobbelt så mange som tar selvmord i forhold til hvor mange som dør i trafikken hvert år, og det er tre ganger så mange gutter som tar selvmord enn jenter. Hvordan skal vi møte disse utfordringene?

SE AFTENPOSTEN-INTERVJU:  – Vi har vært heldige, sier mora til Oddvar.

Av med maska, gutter

Det ekte mennesket åpner seg når man tørr å ta av masken sin. Masken man har opparbeidet seg gjennom år med påvirkning fra andres forventninger, utsagt fra venner og fremmede som selv har sine egne masker på. Spesielt for oss gutter kan det være store utfordringer med å ta av seg masken og være ærlige om hvordan vi faktisk har det. At det er greit å ikke alltid lykkes, og at vi først og fremst er kalt til være ”human beings” og ikke ”human doings”.

LES OGSÅ: Mer og mer digital mobbing.

Drømmer er gode ting. Det er fint å ha tanker om hva man vil oppleve i livet, tanker om hvordan ting kan bli i fremtiden. Men vi må ikke blande kortene og legge all vår verdi i hva vi gjør. Livet har så mange overraskende vendinger at drømmene ikke alltid blir en realitet. Hvordan takler du dette?

Start styrketreningen

”Det er ikke godt for mennesket å være alene”, sier Gud i 1 Mosebok.

Som gutter trenger vi å bli minnet på nettopp dette. Vi er fullstendig fri til å stå sammen med andre mennesker, og åpne ventilene våre. Å dele med andre om hvordan vi har det er ikke å vise svakhet, det er derimot et tegn på styrke. Du kommer ikke til å angre på at du valgte åpenhetens og ærlighetens vei. Det er når vi innser at vi trenger andre at vi er sterke.

La din styrketrening begynne i dag ved å spørre din kamerat om hvordan han har det sånn egentlig.

Følg iTro på Instagram!

Kees Andre Zwikker Fjellvang

Guttesnakk

En gang i måneden er det Guttesnakk her på iTro.no. Denne gangen er den skrevet av Gjermund Øystese (28).

Han bor i Bergen og er lagsarbeider i Laget (NKSS), Region Vest.

Oddvar Vignes er i dag daglig leder i Vignes Grav og spreng.

Les også: Fakta om selvmord fra Nasjonalt senter for selvmordforskning og forebygging.

Denne saken ble først publisert på iTro i 2016, og republiseres nå med forfatterens og Oddvars tillatelse.