Du er så mye mer enn valgene du tar

Du er så mye mer enn valgene du tar

Det er ingenting galt ved å velge feil, droppe ut og finne en ny vei.

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Søknadsfristen for høyere utdanning nærmer seg med stormskritt, og for dere som har valgt videregående utdanning har fristen allerede vært.

Vi møter på valg hver dag og noen valg er større og viktigere enn andre.

Valgets kval

I høst begynte jeg å studere, men fant raskt ut at det ikke var studiet for meg. Da jeg innså at jeg hadde «valgt feil» gikk jeg mange runder med meg selv, mamma, pappa og venner før jeg turte å levere inn skjema om å slutte.

Det handler om at mine evner, kvaliteter og gaver kan brukes enda bedre et annet sted.

Jeg opplevde at jeg visste lite om det å faktisk velge feil, og følte meg til tider svak fordi jeg ikke klarte å fullføre studiet slik som de andre.

Men dette handlet ikke om at jeg var svak. Det handler om at mine evner, kvaliteter og gaver kan brukes enda bedre et annet sted.

Og da jeg først bestemte meg for å slutte, møtte jeg high-fives, positive tilbakemeldinger og støtte fra både kjente og ukjente. Folk støttet valget.

Skal samfunnet få ta mine valg?

Samfunnet setter en forventning om at vi skal gjøre valg og stå i de valgene vi tar. Men hvordan i alle dager skal du som går i 10.klasse vite sikkert hva du vil studere og videre jobbe med i 50 år for å kunne velge linje på videregående? Og hvordan skal du som er ferdig på videregående være sikker på hva du vil gjøre resten av livet?

Det må være lov å prøve og feile, teste og finne ut.

Lærere, foreldre, reklame og sosiale medier har en viss standard for hvordan du skal mestre livet, og følger du ikke den standarden blir det feil og skummelt.

Valg er en stor del av livet, og sett i det store bildet så er studievalg bare en liten sak. Det må være lov å prøve og feile, teste og finne ut.

De vanskelige valgene

Noen valg i livet kan også være vanskelige i form at man har gjort noe galt, tatt et valg som ødelegger for et annet menneske. Disse valgene er vanskeligere å rette opp i og det finnes ingen klar fasit på hvordan håndtere de.

Et fint sted å starte er ved å snakke med personen som er såret. Snakk sammen og prøv å finne en løsning.

Valg kan oppleves store og overveldende når de står på, men vit at det er lov til å gjøre feil, det er lov til å velge feil og det er mulig å gjøre endringer.

Tips når du skal søke studie:

  • Sett deg ned og noter ned: Hva gir meg noe? Hva liker jeg å drive med?
  • Har du en bestemt by/region du vil studere ved?
  • Søk opp på Google, hva slags studier finnes?
  • Velg deg ut noen av studiene og les gjennom studieplanen, oversikten over semesterene og hvilke jobbmuligheter som finnes etter endt utdanning
  • Velg det som treffer deg mest og GÅ FOR DET!
  • Opplever du det som feil? Hva oppleves feil? Det er helt ok å slutte!
Canva

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.