Små valg – stor betydning

Små valg – stor betydning

Ta vare på relasjonene dine, det er verdifullt.

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

«Jeg burde», «om jeg bare hadde», «hva om jeg bare»… Ønsker om å utrette mest mulig, delta på mest mulig, men hva om det går ut over våre relasjoner?

Hva gjør deg glad?

Hva gjør deg lykkelig og når vil du være fornøyd? Samfunnet i dag setter en forventning om alt vi skal gjøre, burde få tid til og prioritere i løpet av timene, dagene og årene som vi lever. Men vil dette tempoet gjøre oss lykkelige som mennesker?

Når du ser tilbake på gårsdagen, hva var det som gjorde deg glad i går? Hva ga deg energi og hva var det som krevde mer energi enn det var verdt?

Mange i dagens samfunn blir ofte mer opptatt av hva andre tenker vi burde gjøre og mestre enn hva man selv egentlig trives med.

Relasjoner som et resultat av tid

Relasjoner er viktige. For uten om deg selv og den du er, så har relasjonene dine til mennesker utrolig mye å si for deg og ditt liv.

Kanskje er du en person som prøver å få kontakt med flest, men uten å ha personer du har latt slippe helt inn. Eller kanskje er du den som har en liten kjerne hvor det er trygt og dere deler alt, men du er stort sett fornøyd med det og har ikke noe behov for å bli kjent med nye.

Uansett hvilket forhold du har til dine venner og familie, så er relasjoner viktige for livet ditt.

Har du noen mennesker som du har invitert helt inn i livet ditt? Noen du har en gjensidig invitasjon inn i livet med? Vi må tørre å slippe Gud og mennesker helt inn, slik blir vennskap rikere og mer verdifullt.

Se, jeg står for døren og banker. Om noen hører min røst og åpner døren, vil jeg gå inn til ham og holde måltid, jeg med ham og han med meg. (Åp 3,20)

Tid is key

For å pleie relasjonene våre, trengs tid. Hva om tiden vi bruker på «jeg burde», «hva om jeg bare» heller kan brukes på relasjonene våre til andre mennesker.

Tid er mangelvare for mange. Tid er vanskelig å få tid til, selv om tiden eksisterer i overflod. Men uansett hva samfunnet krever, kan vi være med på å bestemme hvordan vi skal bruke tiden vår.

Når var sist du hadde en ekte og levende samtale med noen. En samtale hvor dere byttet på å snakke og lytte helt uten dingser og andre distraksjoner?

Invester i relasjoner

Hvilke investeringer du velger å prioritere i livet, vil kunne ha stor betydning for deg og dine relasjoner. Lev et liv i relasjoner som skaper ringvirkninger. Invester i det som betyr noe, ikke alt du «burde», «skulle» og så videre. Relasjoner hvor dere gjensidig setter dere ned og lytter og relasjoner hvor dere gir uten å kreve noe tilbake.

Enhver som har lånt ut noe til sin neste, skal ettergi lånet. Han skal ikke kreve inn noe fra sin neste og sin bror, for det er kunngjort ettergivelse fra Herren. (5 Mos 15,2)

 

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.