Hva skal jeg bli?

Hva skal jeg bli?

- Det å være modig handler ikke om at man ikke kjenner på frykt, men at man gjør noe selv om det er skummelt, forteller Silje Wiig Andersen. Torsdag holdt hun og Mathias Pettersen et seminar om at kristne må være modige i møte med yrkesvalg.

Festival

Årets UL går av stabelen i Kongeparken Amfi fra 24-28. Juli. iTro dekker festivalen tett på iTro.no, Facebook og Instagram

UL ruller videre, og torsdag holdt NLM-utsending Mathias Pettersen og gründer i Nordic Navigaton i London Silje Wiig Andersen et seminar kalt «Hva skal jeg bli?».  Gjennom seminaret ble det satt fokus på at kristne må tørre å være modige i yrkesvalg, og være åpen for at Guds ledelse. iTro tok en prat med begge to etter seminaret.

Folk velger trygt

– Hvorfor tror du så mange kristne velger tradisjonelt «kristne» yrker?

– Jeg synes ser en tendens til at folk velger trygt, og dette yrkesvalg blir ikke nødvendigvis utfordret av andre fordi man omgir seg med mennesker som også velger trygt. Folk detter bare ned i noen yrker som er anerkjent av de rundt som kan gjøre hverdagen komfortabel og trygg. Jeg vet ikke hvorfor det har blitt sånn, men vi kristne trengs i alle yrkesgrupper, forteller Silje.

– Jeg får ofte høre at det er kult at jeg tør å være gründer, men at de selv aldri kunne gjort det. Men jeg tenker ikke at jeg er spesielt flink, jeg har bare turt å prøve. Det å være modig handler ikke om at man ikke kjenner på frykt, men at man gjør noe selv om det er skummelt.

Det handler om villighet

Mathias er enig i at det handler om å være modig.

-Det handler ikke om at man er tøff, det handler bare om at man er villig. Da vi reiste ut til Indonesia fikk vi ofte høre det samme som Silje, men vi synes det var trist å høre dette fordi vi følte oss ikke tøffe i det hele tatt. Vi var bare villige. Vi kjenner jo også på fristelsen til å flytte til Norge og leve et «enklere liv», hvor samfunnet går på skinner og man har en «8-16-jobb», men det å gå nye veier og flytte til et annet sted hvor du ikke kan språket og alt er vanskelig kan i mange tilfeller være helt nødvendig for at nye mennesker skal få høre om Jesus

– Hvis vi bare utdanner oss til en arbeidsgruppe og bor på de samme stedene, så kan vi bare være vitner for Jesus på et begrenset område. Jeg tror det viktigste av alt når du skal ta de store valgene etter videregående er å ha en god intensjon, å ha en intensjon om å tjene Jesus når det kommer til studievalg, yrkesvalg, hvor du skal bo og hvem du skal gifte deg med. Det er dumt hvis man velger disse tingene utifra«at det bare blir sånn» eller hva de rundt deg forventer,  forteller Silje

Ikke alltid skrift på veggen

– Hvordan har dere opplevd Guds ledelse i studievalg og yrkesvalg?

-Noen ganger har jeg opplevd en tydelig visshet, noen ganger er det en retning som vokser frem i prosess, Jeg tror mange kristne går og venter på at det skal komme en skrift på veggen hvor det står hva de skal gjøre, men den ene gangen i Bibelen det står om skrift på veggen så var ikke det en positiv ting. (Dan 5 journ. Anm.).

Jeg tenker at det viktigste er å leve nær Gud uansett hvor mye man vet eller ikke vet om hva man har lyst til å bli.

Mathias er enig og sier at det handler om å gi Gud rom slik at han kan være med i beslutningene.

– Jeg har egentlig bare tenkt «I go with the flow», men jeg har bedt mye til Gud og lagt det i hans hender. Jeg tenker at det viktigste er å leve nær Gud uansett hvor mye man vet eller ikke vet om hva man har lyst til å bli. Det er viktig å ta Gud med i beslutninger om utdanning og jobb, slik at han kan lede deg slik at du får tatt i bruk de gavene Gud har lagt ned i deg, og ikke velge seg yrker utifra hva som forventes av venner og familie, eller status og penger.

Elisabeth Nord-Varhaug

Festival

Årets UL går av stabelen i Kongeparken Amfi fra 24-28. Juli. iTro dekker festivalen tett på iTro.no, Facebook og Instagram