4 tips til hvordan du kan trives på et nytt sted

4 tips til hvordan du kan trives på et nytt sted

Er du ny student, eller har du flytta på internat for første gang? Det kan være utfordrende, men har også potensiale til å bli skikkelig bra!

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Det er få ting i livet som er så spennende som å flytte til et nytt sted og prøve å finne seg til rette der. Det byr på massevis av muligheter, men også en del utfordringer.

Selv de mest utadvendte folka kan bli litt stressa av å skulle etablere helt nye vennskap på et nytt sted. Kanskje har du noen bekjente i byen, men det er litt skummelt å ta kontakt. Kanskje kjenner du ingen i det hele tatt.

Her får du noen tips til hvordan du kan trives og finne deg til rette på nytt sted.

1  Engasjer deg! 

Når man er (nesten) voksen og skal bli kjent med nye mennesker er det ikke alltid så enkelt. Man må ofte ha noe til felles for å komme i en situasjon der man naturlig blir kjent med hverandre.

Det er derfor det er så viktig å engasjere seg!

Dersom du engasjerer deg i en menighet, i en studentforening, i et idrettslag eller lignende vil du ha et naturlig sted å møte mennesker som brenner for det samme som deg. Et godt utgangspunkt til å bli kjent med nye, fremtidige venner.

Selv om vi fortsatt står i en pandemi, begynner livet så smått å gå tilbake til normalen. Mulighetene vil komme, da er det bare å kaste seg på – og engasjere seg!

2  Ikke stress 

Alt skulle helst ha vært ferdig og tilrettelagt i går?

Vi er mange som lett blir litt oppjaga og stressa i situasjoner der vi skal gjøre mange ting på en gang. Å flytte til en ny by for å studere, eller å flytte på internatskole er en skikkelig stor stresssituasjon.

Ikke gjør situasjonen større enn den trenger å være. Ting vil ta litt tid. Det vil ta tid å komme seg skikkelig til rette, og det vil ta tid å bygge nye vennskap. Og eksamen trenger du ikke stresse med enda.

Ta en og en dag, eller uke, om gangen. Prøv å få gjort noen fornuftige ting, og noen ting som bare er kjekt. Ikke tenk at alt er mislykket dersom du ikke fikk mange nye venner i oppstarten. Igjen, ting tar tid.

3  Lag deg rutiner 

Å flytte roter alltid litt til i rutinene. Det kan være litt fristende å bare ta livet litt som det faller seg, sove lenge og utsette det du må gjøre. Men de fleste av oss fungerer aller best når vi har noen rammer og rutiner å forholde oss til. 

Jeg tror at gode rutiner, og spesielt rutiner for kristenlivet, med bønn og bibellesing, er kjempeviktig. Sett av tid til dette også i de ukene der alt er litt kaos. 

Les også: Handlinger og vaner former livene våre

Gode rutiner i liver gir deg mye, både åndelig og rent menneskelig. En struktur i hverdagen kan virke litt kjedelig, men gir på lenger sikt mer oversikt over tiden du har til rådighet pg hvordan du kan bruke den på best mulig måte. Da er det kanskje lettere å engasjere seg også! 

4  Ta sjanser 

Rutiner er bra, men det er også viktig å tørre å ta sjanser og satse litt på ting man ikke på forhånd vet om vil lønne seg. 

Dette gjelder både blant venner (eller potensielle nye venner), på skole eller studier, i jobb, og i tro og menighet. 

Det kan være skummelt, men byr det seg en mulighet til å bli kjent med nye mennesker, eller utvikle nye interesser eller ferdigheter – ta den! Du har svært lite å tape på å prøve. 

Kanskje har du store drømmer, men vet ikke helt hvordan du skal realisere dem. Da er det ofte lurt å starte med å ubdersøke hvilke daglige rutiner som kan hjelpe deg et steg på veien. På denne måten henger de litt kjedelige hverdagsrutinene tett sammen med større livsmål eller drømmer. Det trenger ikke være noen motsetning i å like rutiner og å tørre å ta sjanser eller satse på drømmene sine. 

 

Å flytte og bli kjent med nye mennesker er en skikkelig utfordring, men det gir deg også mulighet til å vokse som menneske og bli bedre kjent med deg selv.

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.