Skjer det automatisk noe med oss når vi leser Bibelen?

Skjer det automatisk noe med oss når vi leser Bibelen?

Hvorfor er det viktig å lese i Bibelen?

Tema

Temaet på iTro i januar er «Bibelen».

Om du har vært på et kristent møte er det god mulighet for at de nevnte, leste fra eller oppfordret til å lese i Bibelen. Men hva er det som er så viktig med å lese denne boka? Skjer det automatisk noe med oss idet man leser noen setninger fra Bibelen?

Det finnes ingen magi som oppstår så snart bibelske setninger treffer netthinnene på folk. Det er det som formidles i Bibelen som gjør det så viktig. Hvis man leser mens tankene er en helt annen plass, er det klart at det ikke har den samme effekten. Likevel kan det å sette seg ned og lese faktisk være en fin start, selv om man kanskje ikke får med seg så mye i starten.

Selv med god konsentrasjon kan det være utfordrende å få med seg noe. For det er ikke alt som er like lett å forstå i Bibelen. Et eksempel på det finner vi faktisk i nettopp Bibelen.

Filip og den etiopiske hoffmannen

I Apostlenes gjerninger 8 møter vi en etiopisk hoffmann, som var på vei hjem etter å ha vært i Jerusalem. Han sitter i vognen sin og leser fra Jesaja.

På samme tid hadde en engel gitt evangelisten Filip beskjed om å dra sørover, og snart møtte han på denne hoffmannen.

Filip sprang bort, og da han hørte at han leste fra profeten Jesaja, spurte han: «Forstår du det du leser?» (Apostlenes gjerninger 8,30)

Hoffmannen er presis i svaret sitt, synes jeg:

«Hvordan skal jeg kunne forstå», sa han, «når ingen forklarer det for meg?» (Apostlenes gjerninger 8,31)

Filip tok utgangspunkt i teksten hoffmannen leste, og fortalte ham om Jesus.

Ingen av oss forstår alt det som står i Bibelen, verken unge eller eldre. Kanskje kommer oppfordringen «Les mer i Bibelen» ofte uten de nødvendige tipsene som mange hadde trengt.

Tips

Kunnskap leder til kjennskap. Husk at det ikke er kunnskapen i seg selv som er viktig, men en god start for å bli kjent med Jesus, er å vite mer om ham. Utfordringen er å få hjertet til å stole på det hodet vet.

Inviter Den hellige ånd med. Ikke tenk at man leser helt alene og av egen kraft, men be om at Ånden må kunne si deg noe gjennom Bibelen.

Bruk en leseplan. Mange leseplaner han en innledning man leser før bibelteksten, som kan hjelpe med å forstå hva teksten betyr for oss. På bibel-appen fra YouVersion finner du leseplaner om et drøss av ulike temaer og ulik lengde, alt etter hva du ønsker.

Bibelgruppe. Hvis man får spørsmål sammen, er det også lettere å finne svaret sammen. En gruppe som samles for å lese i Bibelen er et fantastisk utgangspunkt for et verdifullt fellesskap.

Ikke start i 3. Mosebok. Det gamle testamentet kan fort skape motløshet for en ny leser. Begynn i Det nye testamentet, og så ta det derfra.

Lykke til med lesingen!

Lightstock

Tema

Temaet på iTro i januar er «Bibelen».