Når livet suger

Når livet suger

Av og til kan livet være skikkelig dritt. Men det kan være vanskelig å vite hvordan man skal møte venner som har det vanskelig, eller hvordan man skal møte venner med det en selv synes er vanskelig.

Tema

Tema for juli og iTro-magasinet 2016 er «Fest».

Livet er ikke alltid en fest, noen ganger suger det. Her er noen tips til hvordan du kan håndtere slike dager.

Tips når du har det kjipt

1.Våg å være ærlig

Å bære på vonde følelser og opplevelser kan være litt som mat i en hermetikkboks. Ting holder seg ferskt veldig lenge, og dersom det blir liggende lenge kan trykket bli enormt. Å ikke snakke om dem kan fungere en stund, men kan bli fryktelig slitsomt. Våg å fortelle en eller noen få venner om hvordan du faktisk har det. Ved at du er ærlig med noen venner, så skaper du også rom for at 
de kan fortelle det når de har det tungt. Da er du med å bygge et godt og trygt vennskap, både for deg og de andre.

2. Våg å være synlig

Du er kanskje synlig når du har det bra, eller når du har på deg masken som viser et smil og sier «jeg har det bra». Våg å være synlig også når du ikke har det så bra. Sant vennskap handler ikke bare om å ha det gøy, vennskap handler også om å se hverandre, og å bli sett. Dette gjelder også når du går gjennom tø e ting.

3. Slipp det ut – slipp dem inn

Når det skjer vanskelige ting i livet, så er det noe en bærer på. Våg å slippe ut det du bærer på. Ved at du slipper det ut til vennene dine, så slipper du samtidig vennene dine inn. Gi vennen din mulighet til å være en venn også når du har det vanskelig, og trenger en venn. Det er godt å få satt ord på ting.

4. Våg å fortelle, selv om vennene dine ikke forstår

Noen ganger er vi redd for å fortelle om hvordan vi har det, fordi vi frykter at vennene våre ikke skal forstå oss. Og det er det ikke sikkert at de kommer til å gjøre heller. Våg å fortelle hvordan du har det, og så kan du heller forklare hvordan det er og hvordan det oppleves. Vennene som lytter trenger at du forklarer hvordan du har det. De klarer hvert fall ikke å forstå deg hvis du ikke forteller.

5. Del med noen – ikke med alle

Det kan være veldig godt å dele med noen andre men- nesker, men det betyr ikke at vi skal fortelle alt til alle. Det tø e du går gjennom kan deles med noen gode venner, men ikke med alle. Du kan fort bli sittende fast der du er, hvis du forteller begynnelsen av historien til mange. Ta heller hele historien med noen få, som du er trygg på.

Tips når vennen din har det kjipt

1. Skap rom for ærlighet – også når livet er kjipt

Kanskje er det en av vennene dine som bak et smil skjuler noe som gjør skikkelig vondt. Da kan du være den ven- nen som spør hvordan det egentlig går, uten å forvente det vanlige «Det går bra. Sånn. Nå kan vi snakke om noe annet»-svaret. Skap en kultur blant vennene dine der dere har rom for hverandre – også når livet er kjipt.

2. Lytt – ikke gi råd

Hvis noen er ærlig med deg om noe vanskelig, så er det lett å tenke at man skal gi «gode råd». Men er det egentlig det vennen din nødvendigvis trenger? Mange som har det vanskelig trenger ikke råd før de spør om det, det
de trenger er en venn som tar seg tid til bare å lytte. De trenger først og fremst en venn. Ikke en rådgiver.

3. Ikke «rett» på andres opplevelser

Noen ganger hører du kanskje noen historier og opp- levelser som kan virke ukjent for deg og kanskje litt rare, og da vil du kunne oppleve at du føler du må «rette» på historien. Da kan den som forteller oppleve at historien eller opplevelsen ikke blir tatt på alvor. Våg å la den historien eller opplevelsen få være slik som vennen din forteller. Det er tross alt han/hun som har opplevd det.

4. Du vet ikke akkurat hvordan han/hun har det

Vi opplever ting forskjellig. Eksempel: To som opplever
at foreldrene skilles, opplever ikke skilsmissen helt likt.
Vi kan o e kjenne oss igjen i historiene til andre, men det betyr ikke at vår opplevelse var helt lik. Vi er oss selv, og vi opplever ting forskjellig. Du kan kanskje kjenne igjen mye av det vennen din forteller, men du vet antageligvis ikke akkurat hvordan vennen din har det.

5. Ikke la krisen bli din

Når du lytter til en venn som forteller om sin krise, om det som er vanskelig, så er ikke det din krise. Vennen din forteller for at du skal kunne lytte og forstå – ikke for at du skal få det like vondt som han/henne. Hvis det blir for mye for deg å høre på, så gå sammen med vennen din til en voksen som kanskje kan gi mer hjelp.

Tema

Tema for juli og iTro-magasinet 2016 er «Fest».

Livet er ikke alltid en fest, noen ganger suger det. Her er noen tips til hvordan du kan håndtere slike dager.