– Målet er ikke å bli populær, men å kunne hjelpe andre mennesker med musikken

– Målet er ikke å bli populær, men å kunne hjelpe andre mennesker med musikken

Musikken har betydd mye for Ole Gunnar. Nå studerer han for å kunne bruke musikken som terapi for andre mennesker.

Tema

Tema på iTro i september er «Musikk».

Jeg treffer den blide nærbøgutten Ole Gunnar Hegle (21) i kollektivet hans i Kristiansand.

Ole Gunnar er tidlig ute med å tilby kaffe – et tilbud undertegnede ikke nøler med å takke ja til.

I årene før Ole Gunnar flyttet til Kristiansand gikk han tre år på den kristne internatskolen Sygna. Deretter tok han til turen nordover til Tromsø for å gå på Bibelskolen Fjellheim.

Vi leser om David som spiller harpe for Saul for å lindre hans psykiske lidelse, på den måten kan vi tenke at det er bibelsk.

Musikk har betydd og betyr mye for Ole Gunnar. Nå ønsker han å bruke musikken til Guds ære og til å hjelpe andre.

Musikk som terapi for sjelen

Ole Gunnar studerer «Musikk og Helse» på Ansgar høyskole i Kristiansand. Nå er han på sitt andre år.

–  Hva er Musikk og helse?

Musikk og helse er et mer menneskefokusert studie enn et vanlig musikkstudium. Det er fokus på å nå inn til mennesker med musikk. Jeg vil ikke si at dette er noe mer kristent studie enn andre, men musikken kan absolutt brukes inn mot kristne sammenhenger, forteller han.

Han tar en slurk av kaffen og fortsetter.

– Vi leser om David som spiller harpe for Saul for å lindre hans psykiske lidelse, på den måten kan vi tenke at det er bibelsk. Målet er uansett at musikken skal kunne være terapi for sjelen, sier han.

–  Hva kan man jobbe med etter en slik utdanning?

– Jeg tenker å ta master og da blir man musikkterapeut. Da jobber man i kommunen hvor kommunen kjøper tjenester for deg. Det kan være i barnehage, skoler, boliger, gamlehjem med mer. Jeg tenker også å bygge på med et årsstudium i sjelesorg. Musikkterapi og sjelesorg har mye til felles, forteller han.

Formålet er ikke å bli kjent og populær, men å bruke musikken inn mot mennesker for å hjelpe dem.

Det er ikke bare på studiet Ole Gunnar engasjerer seg for musikk og tro. Han er engasjert i lovsangsteamet til MUF (Misjonshuset Ung Fellesskap), har en egen blogg (Sjekk den ut her) og har nylig begynt med privat pianoundervisning.

Ga løfte til Gud

Hegle ble født med kronisk lungesykdom, men ble helbredet for sykdommen i 2016.

Les mer om sykdommen og helbredelsen her.

– Hva er det som motiverer deg til å bruke musikken i kristne sammenhenger?

– Da jeg hadde sykdommen ga musikken meg en indre fred. Musikken var det eneste jeg klarte å klynge meg til. Det ga slipp på de psykiske depresjonene. Jeg ga et løfte til Gud i en bønn at hvis det var mulig skulle jeg bruke musikken til hans ære, sier han.

Vil hjelpe andre med musikken

Ole Gunnar forteller videre at når han selv vet hvordan musikk kan fungere som terapi, er det en ekstra motivasjon for å kunne hjelpe andre med det samme.

Ole Gunnar i sitt rette element med pianospill på Fjellheim Bibelskole.                  FOTO: Joakim Salmelid

– Kristne musikere i har et stort ansvar. Vi kan bruke musikken som et verktøy for å tydeliggjøre budskapet i kristne sanger. Hvis jeg vil understreke ett ord, for eksempel nåde, i lovsangen kan jeg underbygge det med piano eller et annet instrument. Tekst og melodi har stor sammenheng, det handler om å finne balansen mellom musikk og tekst, forteller han.

–  Ønsker du å leve av musikken?

– Jeg ønsker å bruke musikken mest i kristne sammenhenger og å kunne bruke det som terapi for andre. Formålet er ikke å bli kjent og populær, men å bruke musikken inn mot mennesker for å hjelpe dem, poengterer han.

Ga ut album om livet sitt

Tidligere i år ga Ole Gunnar ut et album som han gjennom pianospill forteller hvordan han hadde det i ulike faser da han var syk og etter at han ble helbredet.

The day of wrath handler om dagen da jeg innså at jeg ikke var som alle andre og måtte leve med det resten av livet. God can I die? handler om da jeg ikke så noe vits i å leve. Jeg trodde det var det beste for alle om Han hadde hentet meg til himmelen, forteller han.

Hør hele albumet hans her.

– Resten handler om hvordan Gud åpenbarte frelsen for meg, og at det var en mening med at jeg skulle leve videre. Så ble jeg til slutt helbredet. Titlene og musikken forklarer seg egentlig selv, forteller han og tar en slurk fra kaffekoppen sin.

Jeg har blitt fortalt at jeg sang gamle salmer på sykehusene da jeg var syk, slik at det hørtes i korridorene.

Ole Gunnar avslører også han han har et omfattende prosjekt på gang hvor han gjennom musikk tolker ulike kapitler og vers fra Bibelen.

Om jeg eide alt, men ikke Jesus

–  Hva betyr troen for deg?

– Alt. Jesus skal ha æren for alt. Jeg har alltid kunnet klynge meg til han, noe som har gitt meg en en indre fred. Jeg har blitt fortalt at jeg sang gamle salmer på sykehusene da jeg var syk, slik at det hørtes i korridorene, forteller han.

Han sier videre at en av sangene han sang var «Om jeg eide alt, men ikke Jesus».

–  Den teksten ble stor for meg. Etter jeg ble frisk fikk jeg åpenbart budskapet i denne salmen og skrev en ny melodi på den. Salmen understreker viktigheten av å eie Jesus, avslutter han.

Han forteller at denne versjonen snart kommer ut på Spotify.

Joakim Salmelid

Tema

Tema på iTro i september er «Musikk».